Özdilek

Kültür/Sanat

Tarihi Duvarmı? Utanç Dunarımı?

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

        Eski Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice tarafından tüm karşı çıkmalara rağmen sıvatılıp boyatılan tarihi istinat duvarına monte edilen İzmit’i sembolize eden maketler zamana direnemedi. Maketler, doğaya ve insanlara yenik düşerek paramparça hale gelirken, sıvanıp boyanan duvarda ise çatlaklar çirkin bir görüntü yaratmakta. Tarihi duvar üzerinde rezalet bir görüntü oluşurken mevcut yönetimin ya bu maketleri söktürüp duvarı eski haline getirmesi ya da onarması bekleniyor.

 

 

KİMSEYİ DİNLEMEDİLE

 

2007 yılında dönemin Saraybahçe Belediye Başkanı Halil Vehbi Yenice tarafından yaptırılan, tarihi Gar binasına giden yol üzerindeki tarihi istinat duvarının önce sıvatılarak ve sonra da duvara monte edilen sözde İzmit’i sembolize eden maketler, şu anda rezalet bir görüntü oluşturmakta. O dönemde İzmitli mimarların ve sivil toplum örgütlerinin karşı çıkmasına rağmen taşla örülü bulunan duvar sıvatılıp boyanarak, üzerine İzmit'te bulunan tarihi eserlerin maketleri yapıştırılmıştı. Duvarın tarihi eser olduğunu ve boyanmayacağını iddia eden Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Kocaeli Şubesi üyeleri, duvarın dibinde basın açıklaması yaparak tepkilerini göstermişti. Tarihi Gar yolu üzerinde mevcut olan istinat duvarında sıva çalışması tüm karşı çıkmalara rağmen devam etmiş ve tamamlanmıştı.

 

BU DUVAR KORUNMALI

CHP İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Komisyonu Koordinatörü Reyhan Akbaş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin muhalefeti yazılı ve görsel basında gerekçeleri ile o dönemde açıklanmıştı. Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi’nden aldığımız bilgiye göre orijinal bir İzmit kartpostalındaki istinat duvarının görüntüsünün varlığı ve kartpostalın postalanma tarihinin dikkate alınması ile duvarın 1800’lü yılların sonunda yapılmış olduğu anlaşılmaktadır. Yakın zamana kadar kentin içinden geçen demiryolunun, tarihi Gar Binası’nın, Av Köşkü’nün ve Saat Kulesi’nin oluşturduğu tarih koridorundaki kültür akışının bir parçası olan bu istinat duvarının bir benzeri hemen arkasında Av Köşkü önünde yer almaktadır. Bu nedenle duvarın bölgedeki tarihsel ve kentsel sürekliliğin sağlanması bakımından korunması zorunluluk taşımaktadır. Kent belleğine hizmet eden bir değer olarak duvarın korunması gerekmektedir” dedi.

 

BENZER HATALAR TEKRARLANMAMALI

Akbaş, “Kentsel tarihi varlıklarımızın korunmasındaki duyarsızlıkların yetkili kişilerden gelmiş olması düşündürücüdür. Kentimizin tarihsel dokusunun bozulması için ayrıca yüklü masraflarda bulunulması ise daha da düşündürücüdür. Halkımızın vergilerinden oluşan maddi kaynaklarımızın kent ve halk yararına kullanılması, belediyeciliğin temel ilkelerindendir. Benzer hataların tekrarlanmaması ve yanlışlıklardan dönülmesi konusunda yetkilileri uyarıyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat