Özdilek

Kültür/Sanat

Tacikistan'a Yatırım Hamlesi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Tacikistan Cumhurbaşkanı 1000 kişilik iş adamı heyetini ülkesine davet edince, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül önderliğinde TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 2011’in ilk yarısında Tacikistan’a yatırım için büyük bir heyetle gitmeye karar verdi.
Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) tarafından, Tacikistan Ankara Büyükelçiliği işbirliğiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon katılımıyla gerçekleştirilen “Türkiye-Tacikistan Ticaret ve Yatırım Forumu”, Türk iş adamlarına Tacikistan’da yatırımın yolunu açtı. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül’ün Tacikistan’da yatırım için her şeyin hazır olduğunu söylemesi üzerine, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte 1000 kişilik işadamı heyetini ülkesine davet etti. TUSKON Başkanı Rızanur Meral ise 2011’in ilk yarısında Tacikistan’a büyük bir iş adamı heyetiyle Tacikistan’a gitme kararı aldıklarını açıkladı. Forumun ardından TUSKON Başkanı Rızanur Meral ve Tacikistan Kalkınma ve Yatırım Komite Başkanı Davlat Ali Saidov, karşılıklı işbirliği anlaşmasına imza attı.
Forum’da konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye ve Tacikistan’ın ortak inançları olan iki ülke olduğuna dikkat çekerek, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmon’ı önümüzdeki yıl Konya’da yapılacak Şebi Arus’a davet etti. İki ülke arasındaki ortak noktanın ‘Mevlana’ olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Gül, “Ticari hayattaki yakınlığı ise iş hayatında yapacağınız yatırımlar ile sizler gerçekleştireceksiniz. Sizleri teşvik etmek için hem Tacikistan hem Türkiye Cumhurbaşkanı olarak beraberiz. Tacikistan’da tarım, yer altı zenginlikleri, su kaynakları konusunda yatırım imkanları var. Gideceğiniz yerde oranın ev sahibi size geliyor mu evini açıyor mu güvenli mi, önemli olan bu. Tacikistan Cumhurbaşkanı da Türkleri davet ediyor.  Orta, büyük, küçük her seviyeden imkan var. Ekonomik faaliyetler her türlü iki ülkenin halkını zenginleştirir. Önünüz açık siz yeter ki gidin. Yeter ki siz tecrübelerini bu alana taşıyın” dedi.
Tacikistan’da 4 milyar dolarlık Türk projesi var
Tacikistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın İmamali Rahmon, Mevlana’nın “Gönüllerin birliği dillerin birliğinden daha güzeldir’ sözünün düzenlenen toplantıyı en güzel şekilde anlattığını ifade etti. Rahmon, “Bir zamanlar İpek Yolu ülkemizin iktisadi ve ticari bağlantısı değil dostluğun simgesi olarak milletlerimizi bağlamıştı. Şimdi karşılıklı saygı, işbirliği ve yoğun ticari ilişkiler ile gerçekleşeceğini düşünüyoruz. Ocak-Kasım 2010 dönemi itibariyle 368 milyon dolar olan Türkiye-Tacikistan ticaret hacmi geçen seneye göre 186 milyon dolar daha fazladır. Maalesef bu rakam 2007’de 500.5 milyon dolardan çok geride kalmıştır. Dış ticaret hacmi, 2010 yılında 2009 yılından 2 kat artarak gözle görülür gelişme göstermiştir. İki ülkenin gelişmesi için pek çok potansiyel var, ilişkilerin daha farklı alanlara yayılması önemlidir” dedi.
Tacikistan’da faaliyet gösteren 53 Türk şirketin Tacikistan’da hayata geçirdiği 60 projenin toplam maliyetinin 4 milyar doları bulduğunu kaydeden Rahmon, bu rakamın az olduğunu belirterek, daha farklı sektörlerde daha çok Türk şirketini Tacikistan’da yatırıma davet etti. Rahmon, “Tacik insanı da Türk insanı gibi misafirperver ve mihmandardır. Ülkemizde kendinizi yabancı hissetmezsiniz. Tacikistan elektrik enerjisinde dünyada 6’ıncı sıradadır. Maden, alüminyum, pamuk, su kaynakları açısından ülkemiz çok zengindir. Buyurun gelin beraber işbirliği yapalım. Barajların yapımı için birçok proje var. Ev ve otel yapımında işbirliğine açığız” dedi.
Cumhurbaşkanı ve Türk işadamlarını 2011 yılında Tacikistan’a davet eden Rahmon, “Ben cumhurbaşkanımızın daveti üzerine Şebi Arus programına geleceğim siz de fırsat yaratın ve Tacikistan’a gelin. 1000 kişiye kadar iş adamı heyetini misafir etmek istiyoruz” diye konuştu.Türkiye’den 500, Tacikistan’dan ise 25 şirketin katıldığı Forum’da konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye ve Tacikistan’in sahip olduğu derin ve kültürel bağların dostluklarını güçlendirerek bugünlere taşıdığını ifade belirten Meral, “Türkiye, Tacikistan’ın bağımsızlığını ilk tanıyan ülke olmuş ve Tacik kardeşleri hiçbir zaman yalnız bırakmamış, her zaman yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir” diye konuştu.
TUSKON’un üyelerine her zaman Tacikistan’da yatırım yapmalarını teşvik ettiğini vurgulayan Rızanur Meral, Tacikistan’ın son dönemde göstermiş olduğu yüksek ekonomik performans ve istikrarlı siyasi ortamın ülkeyi işadamları açısından daha cazip hale getirdiğine değinerek, “Birçok Türk şirketinin Tacikistan’da faaliyet gösteriyor. Türk şirket sayısının ve iş hacimlerinin her geçen gün daha da artması bize önümüzdeki dönemde ekonomik ilişkilerin katlanarak artacağı ümidini veriyor. TUSKON olarak bu hususta ne gerekiyorsa yapacağız. Karşılıklı yatırımların her anlamda destekçisi ve takipçisi olacağız. Yatırımların önümüzdeki yakın dönem içerisinde artmasını bekliyoruz. Özellikle de  Orta Asya’nın yüzde 60 doğal su kaynaklarına sahip olan Tacikistan’ın hidroelektrik santrallerinin kurulması ve işletilmesi hususlarında çok geniş imkanlar sunması Tacikistan’ı Türk müteşebbisleri için önemli bir cazibe merkezi haline getirecektir” dedi.
3 evrakla şirket kurmak mümkün
Tacikistan Kalkınma ve Yatırım Komite Başkanı Davletali Saidov, Tacikistan’da sosyo-ekonomik ve siyasi durumun yabancı yatırıma uygun olduğunu belirterek, Tacikistan’ın Güney Asya ve Çin ile transit geçiş bağlantıları bulunduğu söyledi. Son 10 yıl içinde Tacikistan’ın çok daha istikrarlı bir ülke konumuna geldiğine dikkat çeken Saidov, “Prensip olarak ortak pencere adı altında bir başlattığımız çalışma ile yatırımları geliştirmek istiyoruz. İş kurarken 13 adet evrak toplanması gerekirken 3 evrakla şirket kurulumuna olanak sağlıyoruz. Gerek vergilendirme gerek gümrüklendirme çalışmalarını minimuma indirdik. Şirket kurulumunu da basite indirdik. Yatırım yapan iş adamlarının çıkarlarını koruyoruz. Ticaret hacminin yükselebilmesi için bu engeller ortadan kalktı. Yatırımcılar geldikleri zaman serbestçe kazançlarını ilgili ülkere transfer edebilirler” dedi.
Tacikistan Cumhuriyeti Enerji ve Sanayi Bakanı Sayın Şerali Gül, enerji sektöründe yatırımlara ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, Tacikistan’ın elektrik enerjisi açısından dünyada 8’inci, su kaynakları açısından da ikinci sırada yer aldığını kaydetti. Tacikistan’ın enerji kaynaklarının sadece 4’te birini kullanabildiğine değinen Gül, “Tacikistan’da ilk önceliğimiz su kaynaklarıdır. Hidro elektrik santraller konusunda ortak yatırım, ikili yatırım ve çok uluslu yatırımlara da öncelik verilecektir. Tacikistan’da büyük bir enerji potansiyeli var” diye konuştu. Tacikistan Cumhuriyeti Ulaştırma ve Telekomünikasyon Bakanı Sayın Olim Boboyev ise “Ülkemizin transit ulaşım potansiyeli yüksek. Orta asya taşımacılığında merkez olmayı hedefliyoruz. Tek pencere altında her türlü konuda çalışma yürütebiliriz. Pek çok sözleşmeye imza atabiliriz” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat