Özdilek

Kültür/Sanat

Söğüt Elektrik Kaçaklarını Önlemeliyiz

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Kaymakamlık Toplantı Salonunda bir araya gelen SEDAŞ yöneticileri ile muhtarlar, şikayetlerini paylaştı. SEDAŞ yönetimine adeta ateş püsküren muhtarlar bölgelerinde yaşadığı sorunları anlattı. Toplantıda konuşan SEDAŞ İl Sorumlusu İsmail Söğüt, “Yatak odasında elektrik sayacı okunduğu sürece yaşanan elektrik kaçaklarını önleyemeyiz” dedi.

Son dönemlerde vatandaşlardan gelen SEDAŞ şikayetlerin artması üzerine Kocaeli Muhtarlar Derneği Şube Başkanı Vedat Yoldaş ve beraberindeki muhtar heyeti, konuyla alakalı olarak geçtiğimiz günlerde Vali Ercan Topaca’yı makamında ziyaret etmiş sorunlarını dile getirmişti. Sorunların çözüme ulaşması adına dün SEDAŞ yetkilileri mahalle ve köy muhtarları ile buluşup şikayetlerini dinledi. İzmit Kaymakamlık binasında bulunan toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçarslan, İzmit

Kaymakamı Sabit Kaya, SEDAŞ Kocaeli İl Sorumlusu İsmail Söğüt, SEDAŞ Şebeke Yapım Sorumlusu Osman Özer, Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şube Başkanı Vedat Yoldaş ile mahalle ve köy muhtarları katıldı.

YAŞAMIŞ OLABİLİRİZ
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Sabit Kaya, sözü Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçarslan’a bıraktı. Toplantının amacını anlatan Kılıçarslan’dan sonra söz alan SEDAŞ Kocaeli İl Sorumlusu İsmail Söğüt, “Ufak tefek sorunlar yaşamış olabiliriz ancak sorunlar çözülemeyecek diye bir şey yoktur” diyerek muhtarlardan sıra ile söz almalarını ve sorunlarını anlatmalarını söyledi. İlk sözü alan Kadıköy Mahallesi Muhtarı İsmail Hakkı Yıldırım, Turan Güneş Caddesi üzerinde yapılan aydınlatma çalışmalarının vatandaşlar tarafından beğeni ile karşılandığını söyledi. Bağdat Caddesi ve Bulvar arasında bulunan elektrik kablolarının yeraltından alınmasını olumlu bulduğunu sözlerine ekleyen Yıldırım, aynı çalışmanın her bölgede uygulanmasını istedi.

TİCARETHANE Mİ, KAMU HİZMETİ Mİ?
Beraberinde getirdiği elektrik ve su faturalarını SEDAŞ sorumlularına doğru uzatan Tepecik Mahallesi Muhtarı Güngör Saner, “Biz ticarethane mi işletiyoruz, yoksa kamu hizmeti mi yapıyoruz? Bize kesilen faturalar, ticarethane faturalarıdır. İSU’da aynı şekilde bize ticarethane üzerinden işlem yapıyor. Bu yanlışın düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca çoğu faturalarda adresler yanlış yazılıyor, faturalar vatandaşlara ulaşmıyor” şeklinde tepkisini dile getirdi. Faturalandırma sistemi hakkında bilgi veren İsmail Söğüt, “Biz tek tip fatura sistemi uyguluyoruz. Siz muhtarlar elbette ki kamu hizmeti veriyorsunuz ancak yürürlükteki mevzuata göre sizin faturalarınız ticarethane faturalarına çok yakın bir tarifeden işlem görüyor. Adresle ilgili olarakta bizlere dilekçe ile müracaat ettiğinizde bu sorun ortadan kalkar” dedi.

20 GÜN KARANLIKTA KALDIK
Arıza bildirimlerine karşı SEDAŞ’ın duyarsızlığından yakınan Mecidiye Köyü Muhtarı İdris Derin, “SEDAŞ’a arıza bildirmek için 186’yı arıyoruz ancak arızanın onarılması günleri buluyor. En son sokak lambalarımız arızalandı. SEDAŞ’ı aradık. Arızanın giderilmesi için geldiğini sandığımız ekip, muhtarlık tarafından alınan lambaları alıp götürdü. Bunun üzerine defalarca aradık ancak gelen giden olmadı. Neticede 20 gün karanlıkta kaldık” dedi. Konuyla ilgileneceğini belirten İsmail Söğüt ise “Haklısınız, bazen arızalar gecikebiliyor. Çünkü 4 ilin de arıza ihbar hattı tek santralde toplanıyor. Bazen cadde ve sokak isimleri karışabiliyor” dedi.

SEDAŞ BAŞARILI DEĞİL
Amaçlarının SEDAŞ’ı yerden yere vurmak olmadığını belirten Türkiye Muhtarlar Derneği Kocaeli Şubesi Başkanı Vedat Yoldaş, “Özelleştirmeler hantal yapıları ortadan kaldırmak için yapılıyor ancak SEDAŞ’ın bu konuda başarılı olduğunu söyleyemeyeceğim. Vatandaşlar özellikle yanmayan sokak lambaları için bizlere haber veriyorlar. Biz doğrudan sizlere ulaşamıyoruz. 186’dan bildirdiğimiz arızalar çok zaman alıyor. Bence arıza bildirimi için muhtarlara özel bir hat olmalı. Ayrıca SEDAŞ merdivenli mahallelere girmekte güçlük çekiyor. Bazı mahallelerde bu sorun sürekli yaşanmaktadır” şeklinde konuştu. Yoldaş’ın ardından söz alan Kanatlı Hayvan Eti Üreticileri Birliği Başkanı Gökhan Güzel üretim yaptıkları bölgede sürekli elektrik kesintisi yaşadıklarını belirterek, “Elektrikler kesildiğinde jeneratörü çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Bazen 40 saat elektriksiz kaldığımız oluyor. Durum böyle olunca fatura kadar mazot parası da ödüyoruz. Ayrıca bölgede bulunan tahta direkler de bizler için ciddi tehlike oluşturuyor” dedi.

VATANDAŞ MAĞDUR
SEDAŞ’a ulaşım sorunu olduğunu belirten Vali Yardımcısı Dağıstan Kılıçarslan, “Şu aşamada görüyoruz ki vatandaşların SEDAŞ’a ulaşım problemi var. İlerleyen zamanlarda bu sorun ortadan kaldırılacaktır” dedi. Ardından söz alan SEDAŞ Şebeke Yapım Sorumlusu Osman Özer, “SEDAŞ olarak önemli çalışmalarımız oluyor. Tabi ki hepsi kamuya yansımıyor. Şu anda yer altı çalışmaları ile ilgili önemli yatırımlarımız var” dedi. Şirintepe Mahallesi Muhtarı Şuayip Muti ise Şahintepe bölgesinde yaşanan faz düşümü dolayısıyla çoğu vatandaşın evlerinde bulunan elektrikli aletlerin zarar gördüğünü söyledi.

KAÇAKLARI ÖNLEYEMEYİZ
Şikayetleri büyük bir sabırla dinleyen SEDAŞ Kocaeli İl Sorumlusu İsmail Söğüt, “Vatandaşlar kurallara uysa ortada hiçbir sorun kalmayacak. Biz daha sayaçları dışarı bile aldıramadık. İzmit’in göbeğinde bile yatak odasına sayaç okumaya giren arkadaşlarımız var. Bu durum böyle oldukça biz elektrik kaçağını önleyemeyiz. Elektrik kesintilerine gelince de, günü geçen fatura sahibine ihbarname gönderiyoruz. Eğer ihbarnamedeki süre içinde ödeme yapılmazsa ve birden fazla kesilmiş faturası varsa elektrik kesilir” dedi

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat