Özdilek

Turizm

Siyasal Mezunları ve Ahilik Teşkilatını Konuştular

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

          

 

            Dönem Başkanlığını Kocaeli Defterdarı Süleyman DAL'ın yaptığı İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Kocaeli Grubu, Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Haşim ŞAHİN'i konuk etti.

 

 

 

            İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Kocaeli Grubunca düzenlenen “Ahilik Teşkilatı ve Anadolu'nun Türkleşmesi” konulu toplantı Seka Park Otel Restaurant'ta düzenlendi. Toplantıya Kocaeli Valisi Ercan TOPACA da katıldı. 

            Toplantıda söz alan Dönem Başkanı ve Kocaeli Defterdarı Süleyman DAL, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Kocaeli Grubu olarak daha önce düzenlenen “Bir Yönetim Modeli Olarak Süleymaniye”, “Küresel Kriz ve Bankacılık Sistemi”, “Ermeni Sorununa Tarihsel Bir Bakış” konulu konferanslarla ve diğer toplantı ve seminerlerle  hem mesleki ve güncel konularda bilgi ve birikimlerin paylaşıldığını hem de İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Mezunları Kocaeli Grubu olarak birlik ve beraberliğin sürekliliğine katkı sağlandığını belirtti.

         Ahiliğin, bir esnaf dayanışma teşkilatı olduğunu ve Anadolu’da yaşayan Türkmen halkını sanat, ticaret ve ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında hem ekonomik hem de ahlaki yönden yetiştiren ve çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenme olduğunu söyleyen Dönem Başkanı Defterdar DAL, günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahiliğin iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliği ve yardımseverliğin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzen olduğunu ifade etti.

         Ahiliğin, Anadolu'da köylere kadar yayılarak Anadolu'nun daha kısa sürede Türkleşip İslamlaşmasını sağladığını ve göçebe Türkmenlerin yerleşik hayata geçirilmesiyle hem İslami uyumun kolaylaştığını hem de Türk şehirciliğinin hız kazandığını anlatan Dönem Başkanı Defterdar DAL, Türk esnaf ve sanatkarları arasında sağlanan dayanışma sayesinde Ahiliğin önemli bir güç haline gelerek asayişin bozulduğu zamanlarda otoritesini yürütüp dini-ahlaki yapının korunmasını sağladığını belirtti. Bugünün şartlarında bile, "Toplumsal sorumluluk, Hizmette mükemmellik, Dürüstlük ve doğruluk, Ortak yaşama "gibi Ahilik düzeninin çekirdek ilkeleri ile örnek bir 'yatay örgütlenme' toplum hareketini şekillendirdiğini ve bu yönüyle 2000'li yıllar için bile ileri bir örgütlenme modeli sunduğunu söyleyen Defterdar DAL, bu değerlerimizle bugünü anlamanın, geleceğe hazırlanmanın ve geleceğe giden yolda geçmişten güç ve ders almanın önemini vurguladı.

         Dönem Başkanı Defterdar DAL daha sonra toplantıya katılan Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Ortaçağ Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yard.Doç.Dr. Haşim ŞAHİN' e bilgi ve birikimlerini paylaşmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek katılımlarından dolayı başta Kocaeli Valisi Ercan TOPACA olmak üzere herkese teşekkür etti.

            Seka Park Otel Restaurant'ta gerçekleşen toplantıya Kocaerli Valisi Ercan TOPACA, Kocaeli Defterdarı Süleyman DAL, Kandıra Kaymakamı  Hamza ERKAL, Başiskele Kaymakamı Selami AYDIN, Kocaeli İkinci İdare Mahkemesi Başkanı Cihan MEZGİT, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ersin YAZICI, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr.Tahir BÜYÜKAKIN, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Başkanı Dr. Bayram ÇOLAKOĞLU,  Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Müfettişi Mücahit BIYIKOĞLU, İSU Genel Müdür Yardımcısı Nazır ESİRİCİ, Ziraat Bankası Düzce Şube Müdürü Murat ÖZTÜRK, Vakıfbank Adapazarı Şubesi Müdürü Ahmet ŞAHİN,  Türkiye İş Bankası Alemdar Şube Müdürü Salih KABAL, Kent Konut Pazarlama Müdürü Bayram KARAKUŞ, Altınnal A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ahmet KARADAĞ, Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard.Doç.Dr. Ali Talip Özdemir ile Yard.Doç.Dr.Murat BOLAT    katıldılar. Toplantı sonunda Kocaeli Valisi Ercan TOPACA tarafından Yard.Doç.Dr. Haşim ŞAHİN'e  bir tablo hediye edildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat