Özdilek

Kültür/Sanat

Sit Alanı Mı Ucube Mi?

1 Ocak 1970 Saat: 02:33
 


Başbakan Erdoğan, Kars'ta toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada "Hasan Harakani'nin türbesinin yanına bir ucube koymuşlar, garip bir şey dikmişler. Oradaki tüm vakıf eserlerinin, o sanatkârane eserlerin olduğu yerde böyle bir şey olması düşünülemez. Konuyla ilgili olarak belediye başkanımız görevini süratle yerine getirecektir. Bunu süratle bekliyoruz. İnşallah ilk gelişimizde bunu da göreceğiz. O bölgeyi de gayet güzel bir park haline belediye getirecektir" demişti.


Konuya ilişkin açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Başbakan'ın bölgedeki gecekondular için konuştuğunu, 'heykel' kelimesini kullanmadığını, söylediklerinin çarptırıldığını söyledi.

Bakan Günay şöyle konuştu:

Başbakan bunları bir an önce iyileştirmeye çalışın dedi. Türbe ve çevresindeki külliyeye gittiğimizde de, kapıda durdum ve gecekonduları gösterdim. Belediye başkanı, valiyi, vakıflar müdürünü hepimizi bir araya toplayıp, "Bu sorunu ne zaman çözeceksiniz? Bir an önce kamulaştıracak mısınız, ne yapacaksanız yapın bunları kaldırın" dedi. Meydanda da yine o tarihi ortamla bağdaşmayan yapıların kaldırılmasını istedi.

Heykelle ilgili tartışma ayrı bir tartışmadır. Bu tartışma uzun bir zamandan beri sürüyor. 2006’da kurullardan izin alınarak bir anıt yapılmaya başlanmış, 2008-2009’da heykelin bulunduğu alan sit bölgesi olduğu için itirazlar yapılmış ve 2006’da 'Olur' diyen kurul 2008’de 'Olmaz' demiş. Kurulların bir özensizliği burada gündemde.

Bir sit bölgesinde olduğu için orada muhafaza edilmesi gerçekten sorunlu olan bu anıt başlangıcının yeriyle ilgili bir tartışma var. Sayın başbakanın söylediklerinden önce süren bir tartışma. Önceki belediye kendisine ait olmayan bir alanda bir anıt düzenlemesi, ortadan bölünmüş bir insan görüntüsü. Bizden önce başlamış bir projeydi. Ortadan yarılmış bir insan ve insanın ayrılmasının acıya dönüşmesini anlatmaya çalışan bir gözyaşı. Anıtın teması bu. Ayrılıklara değil birliğe işaret etmeye çalışan bir düzenleme. Bitmemiş bir anıt. Çevre düzeni yapılmamış. Uzaktan bakınca anlaşılmıyor. Yakından bakınca bitmediği için anlaşılmıyor. Ama sorun mülkiyet sorunu halledilmeden başlamış olması.

Biz Türkiye’de ve dünyada ayrışmayı değil birleşmeyi savunuyoruz. Tema doğru bir tema. Ama yer seçimi konusunda dokuyla bağdaşması ve sit bölgesi olmasıyla bir tartışma var.

"SANATÇIYI ÜZMEYE HAKKIMIZ YOK"
Beğeniriz beğenmeyiz. Herkesin bazı sanat eserlerini beğenip beğenmeme hakkı var. Ben bile Anadolu’da bazı heykelleri görünce "Yapmasaydınız daha iyi olurdu" diyorum. Bu dünden bugünden gelen bir sorun değil. Bölgenin sit alanı olmasıyla ilgili tartışma da birkaç yıldır devam ediyor. Biz sanatçıyı da üzmek istemeyiz. Şimdi onun biz sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Belediyemizle yeni bir projeyle çözüm bulmaya çalışacağız.

Heykel, ortadan ikiye ayrılmış bir insan. Ben maketini de gördüm. Toplum olarak insanların ayrılmasının, acıya sebebiyet verebileceğini anlatmaya çalışıyor. O açıdan barışı anlatmaya çalışıyor. Henüz bitmemiş. Sanatçı, kurumlar ve belediye arasında bir çözüm elbette bulacağız.

 

                                                                                                                                                                                                                          Kaynak: Habertürk

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat