Özdilek

Sağlık

Sistemin faturasını yine doktor ödedi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33


 
** Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nin günde ortalama 20 ameliyat, 60 poliklinik ile çalışan tek çocuk cerrahı Doktor Hasan İlkehan, ameliyat sırası beklemeyen çocuğun babasının saldırısına uğradı. Doktorlar saldırıdan sistemi, hükümeti, Sağlık Bakanlığı’nı ve basını da sorumlu tuttu
 


   Bir günde 22 ameliyat, 66 poliklinik!
 
Sağlıkta yeni bir doktor dövme vakası bu sefer Gebze Fatih Devlet Hastanesi’nde yaşandı. Hastanenin tek çocuk cerrahı olan Doktor Hasan İlkehan, Muhammet Dağ isimli hasta babasının saldırısına uğradı. Hasan İlkehan dün sabah 09.30 sularında meydana gelen olaya ilişkin olarak, “Poliklinikteki odamda, masamda oturuyordum. Birden hiç tanımadığım ancak arada sırada gördüğüm biri odama girip hiçbir şey söylemeden saldırdı” dedi. Daha sonra saldırıda bulunan kişinin 8 yaşındaki oğlu Fatih bir gün önce ameliyat edilmediği gerekçesiyle Muhammet Dağ isimli kişi olduğunu öğrenen İlkehan, “Dün (Salı) 22 ameliyat vardı ve ameliyat işlemleri saat 17.00’ye kadar sürdü. Bu kişi öğlen saatlerine kadar bekleyip daha sonra hastaneden ayrılmış. Ben hastanede tek çocuk cerrahıyım ve çocukları yaşına göre küçükten büyüğe doğru ameliyata alıyordum. Gün içinde 22’ye yakın hastanın ameliyatının yanı sıra 66 kişiyi de poliklinik yaptım” diye konuştu.
 
Dün hiçbir çocuk doktor göremedi!
 
Saldırıda dudağı patlayan ve omurgalarına aldığı darbelerden ötürü beli ağrıyan, sol dizinin altında şiş oluşan Hasan İlkehan için rapor verilirken hastanede ikinci bir çocuk cerrahı olmamasından ötürü de tüm ameliyat ve poliklinik muayeneleri aksadı. Hasan İlkehan saldırıda bulunan Muhammet Dağ’dan şikayetçi olurken Dağ, Cumhuriyet Polis Merkezi’nde gözaltına alındı. Meslekte 25 yılı geride bırakan, son 5 yıldır Fatih Devlet Hastanesi’nde görev yapan Hasan İlkehan saldırı üzerine, “Burada en büyük sıkıntımız vatandaşın doktora karşı kışkırtılmasıdır. Kimi zaman odamıza bir boğa gibi soluyarak giriyor ve düşman gibi bakıyorlar. Bu saldırıdan Sağlık Bakanı’na düşen pay da var. ALO 184 şikayet hatları, doktorun elinin hastanın cebinden çekileceğine dair söylemler bu tür saldırıları körüklüyor. Varsa bir suçlu verirsen cezasını. Neticede çocuğunu ameliyat edeceğim kişinin saldırısına uğruyorum” dedi.
 
“Sağlık Bakanlığı’nın müşterisi saldırdı”
 
Saldırı doktorlar tarafından tepkiyle karşılanırken Fatih Devlet Hastanesi önünde basın açıklaması yapıldı. SES Gebze Temsilcisi Doktor Burhan Usta, Sağlık Bakanlığı’nın hastaları müşteri olarak görmeye başladığını belirtip saldırının da bu eksende, Sağlık Bakanlığı’nın bir müşterisi tarafından yapıldığını söyledi. Başbakan ve Sağlık Bakanı tarafından piyasacı bir sağlık anlayışının yerleştirilmeye çalışıldığına değinen Usta saldırının da bu tür pratik ve söylemlerden cesaretle gerçekleştiğini öne sürdü. Saldırının psikolojik, ekonomik, sosyolojik boyutlarının da hukukçular tarafından irdelenmesi gerektiğine değinen Burhan Usta saldırıda bulunan vatandaşın da hukuki olarak cezalandırılması gerektiğini savundu. Sağlıkta hükümet uygulamalarının sağlık çalışanlarını ya itaat ya istifa kıskacında sıkıştırdığına değinen Usta fiziki şiddetin, şiddetin en uç noktası olduğunu ancak psikolojik şiddet dahil olmak üzere birçok değişik şiddetin daha önceki evrelerde yaşandığını söyledi.
 
“Basının da kendisine pay çıkartması gerekir”
 
Hastane çalışanlarından Doktor Semih Dinç saldırıdan basının da kendisine pay çıkartması gerektiğini belirtip, “500 ameliyattan birinde herhangi bir sorun yaşansa o bir tanesi, 499 ameliyatı örtbas edip ön plana çıkar. Halbuki tıbbi istatistikler var. Bu verilere göre on binde bir ihtimal, penisilinden ölüm bile mümkün” diye konuştu. Ülkemizde bu tür saldırıların farklı boyutlarda, farklı mekanlarda da yaşandığına değinip her iki ayağının üzerinde yüreğinde insan denemeyeceğini belirten Semih Dinç, “Ulus kimliği altında yaşamanın olmazsa olmazları var. Aynı kimliği taşımak gerektiği şekilde uygarlık içinde yaşamak için yeterli değil. Saldırıya uğrayan arkadaşımız bir gün içinde 22 ameliyattan söz ediyor. Bu dünyanın neresinde görülmüş. Geçenlerde bir bayan doktor 16.00-08.00 saatleri arasındaki çalışmada 8’i sezaryen olmak üzere 16 doğuma tek doktor olarak girdiğini söyledi. SSK Göztepe Hastanesi’nde ekip halinde yapılan çalışmada bu kadar doğum vakası olmuyor” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat