Özdilek

Ekonomi

Şişecam grevi Gebze de Başladı

Kristal iş sendikası ile cam işverenleri arasında gerçekleştirilen 24. Dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine ülke çapında alınan grev kararı Gebze‘deki şişecam fabrikasında uygulandı

20 Haziran 2014 Saat: 13:45
Şişecam grevi Gebze de Başladı
Şişecam grevi Gebze de Başladı

   Bu sabah 00.80 de gece vardiyasındaki işçilerin işten çıkmasıyla birlikte fabrika bahçesinde diğer 2 vardiyadaki işçilerle birlikte fabrika içerisinde sloganlarla , davul zurna eşliğinde fabrika bahçesinde tur atan işçiler şişecam şaşırma sabrımızı taşırma , iş ekmek yoksa barışta yok , işçilerin birliği sermayeyi yenecek , iş ekmek yoksa barışta yok sloganları ile kapı önüne gelen işçiler greve başladılar.        Gebze sendikalar birliği şube başkanları ve dönem sözcüsü Süleyman Akyüz , tek gıda iş Anadolu yakası şube başkanı Zeynel Öztaş , lastik iş şube başkanı , Türk metal Gebze şube ve Çayırova şube başkanları , çelik iş Gebze şube başkanı Şerafettin koç ile birlikte kapı önünde grevle ilgili yaptıkları basın açıklamasında ilk sözü kristal iş Gebze şube başkanı Orhan koç : ‘’altı aydır gerçekleşen tis  görüşmeleri 20 haziran sabahı grev ile neticelendi . bizler hep şunu şöyledik bizler masada kalemle bu işi bitiririz, yeter ki, sırça köşklerde oturan işçinin halini unutmuş, işçiyi umursamaz bir hale gelmiş şişecam yetkililerinin işçinin sesini duymasını istedik. Ama onlar yıllardan gelen deneyimimizi  göz ardı ederek çok büyük bir riske girdiler ve girdikleri bu süreç onlar açısından sonuçları çok ağır bir şekilde bitecek. Şişecam işçisi bundan on yıl öncesine kadar çok iyi ücretler alıyordu. Ama cama hayat veren cam işçilerinin saat ücretleri 4 lira 70 kuruşa kadar düştü. Bunun üzerine bize teklif edilen avansları onlara bırakıyoruz ve greve çıkıyoruz ‘’ dedi.

    Gebze şube başkanının ardından basın açıklamasını okuyan  kristal-iş sendikası mali sekreteri  Mehmet Boğa  24. Dönem cam grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerimizde işe giriş ücreti, düşük ücretle çalışanlar için talep edilen iyileştirme zammı  ve bazı parasal haklar konusunda anlaşma sağlanamadı. Ayrıca çalışanların iş güvenliği ve kazanılmış haklarımız konusundada anlaşma sağlanamadı.  Bunun üzerine de 10 cam fabrikasında 5800 işçi arkadaşımızla birlikte grev kararı aldık ve şimdide grevimizi uyguluyoruz.  Bugün üretim durdu grev halayları kuruldu grevimiz hayırlı yolumuz açık olsun. şişecam yöneticileri sürekli şirketin büyüdüğünden elde edilen karlardan bahsediyorlar. Şirket büyüyor , karlar artıyor ama işçilerin ücretleri değişmiyor. Yoksulluk sınırının altında çalışıyor, fazla mesailerle kıt kanaat geçiniyoruz. Bıçak kemiğe dayandı artık yeter diyoruz. Bunun için grevdeyiz ve hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz ve direne direne kazanacağız dedi.

    Cam işçilerine desteğe gelen gebze sendikalar birliği  adına söz alan dönem sözcüsü  petrol-iş gebze şube başkanı Süleyman Akyüz : Gebze emeğin en yoğun olduğu ve sorunların gün be gün artığı bir bölge, bir çok sendikamız toplu iş sözleşmeleri sürecinde büyük zorluklar yaşıyor. Sözleşme görüşmelerimiz büyük bir ölçüde grevler ile sonuçlanıyor. Demek ki bu sistem de ve düzende bir bozukluk var. Biz tek tek sivrisinekleri öldürmeye çalışıyorum ama sorun bataklık sorunu . askari ücrete 45 tl zam yapıyorlar. Sistem askari ücreti bu ülkede aratır duruma getirmeye çalışıyor.açlık sınırı olan 1200 tl ye çalışan arkadaşlarımıza daha ne istiyorsunuz belanızı mı arıyorsunuz deniyor. Bu güne kadar hangi iktidar olursa olsun bugüne kadar hep birlikte mücadele ettik. Mitinglerde iktidara karşı slogan atıldığında kendi içimizde tepkilerle karşılandık ve böylece emeğimizi, alınterimizi unutur hale geldik. Ve bu siyasi ikdidarlara tutunur hale geldik. Bugün hangi siyasi partiler yanımızda bunun farkına varmamız lazım . bu nedenle bundan sonra alacağımız tavır bu anlayışa ve bozuk düzene karşı olmalıdır .

Basın açıklamasının ardından işçiler halaylar ve davul zurna eşliğinde grev pankartlarını fabrikaya astılar. Çalışma koşulları ve grev aşamasını fabrikadaki işçi arkadaşlarla görüştük . cam işçisi mustafa cebeci 10 yıldır yapılan toplu sözleşmelerde biz hep fedakarlık gösterdik . cam işvereni bir adım bile atmadı. Artık yaşam koşulları ve şartlar çekilmez bir hale geldi. Fedakarlığın sonu yok . ve dolayısıyla greve çıkma kararı aldık .

Ferhat korkuç : 8 yıldır bu fabrikada çalışıyorum ve tek istediğimiz hakımızı almak . açlık sınırının altında çalışıyoruz. Şişecam bizim emeğimizin üzerinde yükseliyor. Sermayenin kar hırsını biz çok iyi biliyoruz bunu yakın zaman da somadaki yaşanan iş cinayetinde gördük ve 301 sınıf kardeşimizi kaybettik. Sendikamız grevi masa başında bitirmeye çalıştı ancak işverenler bizlerin mücadeleden korkacağımızı sandı. Biz bu saten sonra her türlü bedeli ödemeye hazırız onlarda buna hazır olsun .

Serhat kaya : fabrikamızda çok ağır koşullarda çalışıyoruz ve arkadaşlarımız bir çoğu meslek hastalıklarına yakalanmış durumda. Grevimiz tamamem haklı taleplerimiz içindir. 32. Ve 53 . madde bizim olmazsa olmazımızdır. Özlük haklarımızın devamını istiyoruz. İkramiyelerimiz üzerinden kesintiler yapmak istiyorlar . buna kesinlikle izin vermiyeceğiz.

Atilla aydın : 18 yıldır bu fabrikada çalışıyorum . dışarıdan bakan biri cam işçilerinin çalışma koşulları ücretleri çok iyi olduğunu sanıyor, ancak gelin görseler bu işin böyle olmadığını anlayacaklar. Çok ağır çalışma koşulları altında çalışıyoruz. Buna rağmen çok düşük ücret alıyoruz. Dışarıda bir inşaat işçisinin yevmiyeleri 100 tl ye yaklaşırken bizler 4 saatlik saat ücretleri ile çalışmak zorunda kalıyoruz. Ağır çalışma koşulları bizlerde kalıcı hastalıklara sebep oluyor. Bizim çalıştığımız fabrika şişecam fabrikaları arasında bel ve boyun fıtığının en fazla yaşandığı fabrika. Ancak bel ve fıtık hastalığı meslek hastalıkları kapsamına alınmıyor. Burada yeni işe giren arkadaşlarımız hemen kaçıyorlar biz bu yükün altında çalışanlar ise emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Grev kararımız haklıdır ve haklarımızı alana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.

   Fabrika bahçesinde çekilen halayların ardından grev pankartının arkasında toplanan işçiler yolları kapatarak fabrikanın bulunduğu mahalleden e-5 kenarına kadar sloganlar ve alkışlar eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdiler. Mahalleli ve yoldan geçen araçlardaki kişiler işçilere alkışları ve kornalar çalarak destek oldular.

Kristal iş grevinin Gebze’deki ilk gün ziyaretçileri birleşik metale bağlı mt reklam da direnişte olan işçiler ve şube yöneticileri oldu.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat