Özdilek

Çevre

Sirklere Hayır,Dediler.!

Kocaeli hayvan hakları savunucuları Gebze’de ve ülkemizde yaşanan hayvan katliamlarının önüne geçmek ve hayvanlara yapılan işkenceleri önlemek için Gebze Center önünde kurulu sirk çadırı önünde basın açıklaması yaptı.

2 Mart 2015 Saat: 01:38
Sirklere Hayır,Dediler.!
Sirklere Hayır,Dediler.!

Kocaeli Hayvan Hakları Savunucuları yaptıkları açıklamada, Hayvanlara  işkenceler etmek, yeri doğa olan canlıları sirklere hapsetmek, onları birer ticaret eşyası olarak pazarlamak, canlılar üzerinden rant sağlamak; birer suçtur! Sirkler; hayvanlara yapılan zorbalıklar, zorlamalar ve tutsaklıklar nedeniyle birer işkence merkezidir. İşkenceye, sömürüye, tutsaklığa ve hayvan bedeni üzerinden rant sağlayan ticarethanelerin çıkarlarına ortak olma! diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Basın açıklaması şöyle;

Sirklere gitme! İşkenceye ortak olma!

 

Hemen yanı başınızda gördüğünüz adına sirk denilen yerde; dünyanın farklı coğrafyalarından türlü türlü zorbalıklarla getirilen, çeşitli işkence yöntemleri ile doğasında olmayan hareketleri yapmaya zorlanan ve bedenleri kullanılarak üzerinden paralar kazanılan hayvanlar var!

 

Hayvanlara yapılan işkenceler, zorbalıklar, hayvanların tutsak olmaları; sirk sahiplerinin yaptıkları reklamlarla, bastırdıkları caf caflı broşürlerle, afişlerle, el ilanlarıyla gizlenmek istenmektedir.

 

Sizlere eğlence diye sunulan şey; hayvanlar için birer işkencedir! İstenilen hareketleri yapabilmeleri için hayvanlara; adına ‘eğitim’ dedikleri çivili sopalarla, elektro şok cihazlarıyla, kancalarla ve aç bırakılarak; işkenceler edilmektedir! Yaşadıkları işkenceler sonucu birçok hayvan psikolojik olarak etkilenmekte ve hastalığa yakalanıp ölmektedir. İşkenceler sırasında yaralanan hayvanlara hiçbir tıbbi müdahele yapılmamaktadır ve eğer istenilen hareketleri yapamıyorsa ölüme terk edilmektedir.

 

Hayvanlara  işkenceler etmek, yeri doğa olan canlıları sirklere hapsetmek, onları birer ticaret eşyası olarak pazarlamak, canlılar üzerinden rant sağlamak; birer suçtur!

 

Hayvanların yeri; müebbet hüküm giymiş birer tutsak haline getirildikleri sirkler değil ailelerinin yanıdır, doğal yaşam alanlarıdır. Yılanların, kaplanların, maymunların, aslanların ve saymakla bitmeyecek birçok vahşi canlının yeri ormanlardır.

 

Hiç kimsenin, hiçbir nedenle onları; doğalarından, ailelerinden koparmaya hakları yoktur!

Sizler adına eğlence denilen gösteriyi izleyebilesiniz diye hayvanlar; doğal yaşamlarına kıyasla binlerce kat dar alanlarda, sağlıksız koşullarda, üst üste, tıkış tıkış, ayaklarında zincire bağlı stres altında, kafeslere koyulup şehir şehir, ülke ülke gezdirilmektedir. Birçok hayvan nefessizlikten, hastalıktan yollarda ölmektedir!

 

Sirkler; hayvanlara yapılan zorbalıklar, zorlamalar ve tutsaklıklar nedeniyle birer işkence merkezidir.

 

 

Bolivya,Yunanistan, Kosta Rika, Avusturya, Singapur, Finlandiya, Hindistan, Portekiz, Hırvatistan, İsrail, İsveç, Macaristan, İrlanda, Panama gibi ülkeler  Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesinde  yer alan ve “Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır “ diyen 10. maddesi uyarınca   sirklerde hayvan kullanılmasını yasaklamıştır. Türkiye’nin de en kısa süre içinde bu ülkeler arasında yerini alması dileğiyle, bırakalım hayvanlar kafeslerde acı çekerek değil  ait oldukları doğada huzur içinde yaşasınlar.

 

İşkenceye, sömürüye, tutsaklığa ve hayvan bedeni üzerinden rant sağlayan ticarethanelerin çıkarlarına ortak olma!

 

Sirklere hayır!

 

Hayvanlara özgürlük!

 

Kocaeli Hayvan Hakları Savunucuları

NHA / Murat GÖKKAYA.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat