Ekonomi

siparişleri zamanında yetiştirin uyarısı

Rusya İş Kadınları Birliği Başkanı Eldarkhanova Irina sitem etti

11 Ekim 2012 Saat: 11:49
siparişleri zamanında yetiştirin uyarısı
siparişleri zamanında yetiştirin uyarısı

50 Rus işkadını ile Türkiye - Rusya İş Kadınları Zirvesi’ne katılan Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eldarkhanova Irina, Türk iş adamlarına sitem etti. Türk iş insanlarının siparişleri zamanında verememesinden yakınan Irina, “Siparişlerimizi Çin’den almak zorunda kalıyoruz. Türk İşadamları bu konuda hassasiyet göstermeli” dedi.

 

Rusya’nın 10 bölgesinden50 iş kadını ile birlikte TUSKON’un düzenlediği Türkiye - Rusya İş Kadınları Zirvesi’ne katılan Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eldarkhanova Irina, Türk iş insanlarına sitem etti. Siparişlerin zamanında alınamadığı için Türkiye yerine Çin ile çalışmak zorunda kaldıklarını ifade eden Eldarkhanova Irina, “Türk farikalarının verdikleri süreler hiçbir zaman bizlere uymuyor, biz de siparişlerimizi Çin’den almak zorunda kalıyoruz. Çinli iş adamları siparişleri bir haftada teslim ediyorlar. Türkiye bize lojistik olarak uygun olmasına rağmen hızlı bir şekilde mal temin edemiyoruz. Türk İş insanlarının bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyoruz” dedi. Toplantıda iki ülke arasında iş birliği anlaşması imzalandı. Zirveye ev sahipliği yapan TUSKON Başkan Yardımcısı Rana Tezcan Açıkgöz, Rus halkına önem verdiklerini belirterek, zirvenin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri daha da güçlendireceğini belirtti.

 

2015’de 100 milyar dolarlık ticaret

 

Zirvede konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, 350 iş kadınını bir araya getirerek bir ilke daha imza attıklarını belirtti. Organizasyon çerçevesinde yapılacak ikili iş görüşmelerinde 700’ü aşkın iş görüşmesi yapılacağını ifade eden Rızanur Meral, “Amacımız iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve ürün çeşitliliğini artırmak” dedi. 1 trilyon dolarlık GSMH’si ile dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip olan Rusya Federasyonu’nun Türkiye için her zaman önemli olduğuna dikkat çeken Rızanur Meral, “Rusya ile ticaretimiz 2010’da 25.5 milyar dolar iken 2011’de bu rakam 32 milyar dolara çıktı. 2012 yılının ilk 7 ayında ise bu artış sürüyor. 2015 yılına kadar iki ülke arasındaki ticaret hedefimiz 100 milyar dolar. Bizler bu hedefe ulaşmak için çalışmalarımız sürdüreceğiz” dedi. İki ülke arasındaki ticaretin yanı sıra yatırımların da artması gerektiğine dikkat çeken Rızanur Meral, “Türkiye’nin ilk 500 firması arasında yer alan birçok firmamızın Rusya’da toplam 7.3 milyar dolarlık yatırımı mevcut. Aynı şekilde Rus yatırımcıların ise ülkemizde 23 milyar dolar civarında bir yatırımı bulunuyor. Bu rakamlar iki ülke arasındaki ilişkileri özetliyor” dedi. Rızanur Meral ayrıca, Rusya’da 1.100 Türk inşaat firmasının toplam 33 projeye imza attığını hatırlattı.

 

“Türk iş kadınları ile somut adımlar atmalıyız”

 

Zirvede konuşan Rusya Federasyonu İş Kadınları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Eldarkhanova Irina ise, Türk iş insanlarının Rus iş kadınlarına gösterdiği ilgiden oldukça memnun olduklarını belirterek, “Rusya 82 bölgeden oluşan bir ülke. Bizde 49 bölgede etkin durumdayız. 10 bölgeden 50 iş kadını ile Türkiye’deyiz ve bizler somut iş birliği yapmak için buradayız” dedi. Rusya’nın çok yavaş ancak oldukça istikrarlı bir durumda ilerlediğine dikkat çeken Eldarkhanova Irina, “Türkiye ile Rusya arasında 20 yıldır çok sıkı bir ilişki var. Coğrafyamız ve lojistik ağlarımız birbirine çok uygun. Kadınlarımız çok iyi yabancı dil biliyorlar. Ve mantelitemiz de uyuyor. Her iki ülke arasındaki işkadınları dayanışmasını artırmalıyız. İş birliği anlamında somut adımlar atmalıyız” dedi. Türkiye’ye birkaç yıl aradan sonra tatile geldiğini ve servis hizmetinden oldukça memnun kaldığını ifade eden Eldarkhanova Irina, “En sevdiğim elbiselerim bile Türk malı. Bu beni ayrıca mutlu ediyor” dedi.

 

Türk iş insanları daha hassas olmalı

 

Ticari işbirlikteliklerinde yapılmaması gerekenleri de sıralayan Eldarkhanova Irina, başından geçen bir olayı anlatarak, Tük iş insanlarına sitem etti. Eldarkhanova Irina, “Birlikte çalışmanın bazı kuralları olmalı. Çikolata üreticisiyim ve 3 yıldır da ülkemdeki eşarp üreticileri ile tekstil işi yapıyorum. Türk fabrikalarının bizler verdiği süreler hiçbir zaman bize uymuyor. Ve sonuçta bütün siparişlerimizi Çin’den karşılamak zorunda kalıyoruz. Ve bir haftada da bu teslimatı bize yapıyorlar. Türkiye’ye o kadar yakın olmamıza ve lojistik anlamında uygun olmamıza rağmen, hızlı bir şekilde mal temin edemiyoruz. Bu asla olmasını istemediğimiz biz durum. Türk iş inanlarının bu konuya hassasiyet göstermelerini istiyoruz” diye konuştu.

 

Toplantıda konuşan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise; Türkiye ve Rusya arasındaki ticaretin 3 yıl içerisinde 100 milyar dolara çıkarılacağını ifade ederek, “İki ülke arasında vizelerin kaldırılması bu hedefe ulaşma noktasında önemli bir adım olmuştur” dedi. Türkiye’deki 3 milyon işletmenin KOBİ statüsünde olduğuna dikkat çeken Mustafa Kaplan, 2009 – 2012 yılları arasında iş hayatına katılan kadın sayısının yüzde 23’ten yüzde 30’a çıktığını belirterek, “Ancak bu oran yeterli değil. Kadın girişimcilerin ekonomiye daha fazla katılımı sağlanmalı. Biz KOSGEB olarak kadın girişimcilere desteğimizi yüzde 10 oranında artırdık” dedi.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat