Özdilek

Güncel

Şiddete karşı kadın yürüyüşü

Kocaeli Kadın Platformu, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü’nde taleplerini sokaklarda dile getirirken, kefenli ve gelinlikli kadınlar ölümleri ve çocuk gelinleri anlattı

26 Kasım 2013 Saat: 13:18
Şiddete karşı kadın yürüyüşü
Şiddete karşı kadın yürüyüşü

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeni ile Kocaeli Kadın Platformu önceki akşam Merkez Bankası önünden Sabri Yalım Parkı’na yürüyüş yaptı. Kadına yönelik cinayetlerin, taciz ve tecavüzlerin, şiddetin son bulmasını isteyen kadınlar, yürüyüş boyunca taleplerini dile getiren sloganlar attı. Platform adına Sabri Yalım Parkı’nda İnsan Hakları anıtı önünde açıklama yapan Eğitim-Sen Kadın Sekreteri Aysun Türkdönmez, kadına yönelik şiddetin tablosunu açıklayarak her gün 5 kadının eşleri ve yakınları tarafından öldürüldüğünü söyledi.

Yürüyüş kortejinin en önünde çocuk gelinleri, tecavüze uğrayan çocukları ve eşleri tarafından öldürülen kadınları temsilen birer kadın kefen ve gelinlikleri ile yürüdü. “AKP elini bedenimden çek”, “Kadınlar susmayacak”, “Kadına yönelik şiddete, tecavüze son”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” sloganlarını atan kadınlara yürüyüş yolunda geçen vatandaşlar da destek verdi. Yürüyüş sırasında iki erkeğin kadınlara hakaret etmesi üzerine güvenlik güçleri erkekleri sadece yürüyüş kolundan uzaklaştırdı.

Sabri Yalım Parkı’nda platform adına açıklama yapan Aysun Türkdönmez, erkek şiddetinin sistematik ve yaygınlaşarak sürdürüldüğünü ve iktidarın da bunu meşrulaştırdığını kaydetti. Şiddetin kimi zaman başbakan, kimi zaman kamu görevlileri tarafından doğrudan uygulandığını söyleyen Türkdönmez, “Her seferinde kadınların bedenleri, emekleri, kimlikleri ve hayatları erkek egemen düzen tarafından şekillendirilmeye çalışılmaktadır” dedi. Kadına yönelik şiddetin her geçen gün sıradanlaştırılmaya çalışıldığını vurgulayan Türkdönmez, kadınların her coğrafyada, her iklimde kadınları ikincileştiren bu sistemle hesaplaşmaya devam edeceğini kaydetti.

2013 yılının ilk 10 ayında 149 kadının öldürüldüğünü söyleyen Türkdönmez, “Bu ülkeyi yönetenler 149 kadının en kutsal aile üyeleri tarafından katledildiğini bilmiyorlar mı? Kadınlar en çok eşleri, babaları, ağabeyleri ve yakın akrabaları tarafından öldürülüyor. Bu yıl 148 kadın cinsel istismar ve tecavüze uğradı” dedi. Yeni istihdam paketinin kadınlara çifte sömürüyü arttırdığını belirten Türkdönmez, kadınların şiddete, öldürülmeye, tecavüze, sömürüye karşı mücadelesine devam edeceğini kaydetti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat