Özdilek

Güncel

Sertif Gökçe; Derince Limanı’nda ÇED zorunluluktur

Kocaeli Baro Başkanı Sertif Gökçe, “ Valilikçe verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı Çevresel Etki Değerlendirme Kanunu ile yönetmeliğine açıkça aykırıdır” dedi.

16 Şubat 2016 Saat: 11:06
Sertif Gökçe; Derince Limanı’nda ÇED zorunluluktur
Sertif Gökçe; Derince Limanı’nda ÇED zorunluluktur

Özelleştirilen Derince Limanı’nda yapılacak deniz dolgusunu eleştiren Baro Başkanı Sertif Gökçe, “Yapılacak dolgu çevreye büyük zarar verecektir. Valilikçe verilen ‘ÇED gerekli değildir’ kararı Çevresel Etki Değerlendirme Kanunu ile yönetmeliğine açıkça aykırıdır” dedi

Kocaeli Barosu Başkanı Sertif Gökçe, bir açıklama yaparak özelleştirilen Derince Limanı’na yapılacak dolgu için valilik tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararını çok sert bir şekilde eleştirdi. Baro Başkanı Sertif Gökçe’nin açıklaması şöyle: “İlimiz Derince İlçesi sınırlarında bulunan ve Derince Limanı’nın Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.’ye devredilmesi sonrasında anılan limanın genişletilmesi çalışmaları kent ve ülke kamuoyunda olduğu gibi baromuz tarafından da takip edilmekte idi. Bu süreçte, Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş. Kocaeli Derince Şubesi tarafından ‘Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi’ hazırlanıp 02.02.2016 tarihinde idareye sunulduğu, 11.02.2016 tarihinde Kocaeli Valiliği tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verildiği öğrenilmiştir.

YOĞUN TİCARİ AMAÇ

Kıyılar, geçmişten günümüze insanların ilgi duyduğu ve her türlü faaliyetlerle yararlandığı, kara ile deniz ekosistemlerinin kesişme sahasında yer alan önemli ortamlardır. Dünyadaki yoğun nüfus artışı, sanayileşme, ulaşım ve turizm gibi etkenler, kıyının sunduğu olanaklar ve çekicilikler gibi nedenler, günümüzde kıyı alanların yoğun kullanımına yol açmıştır. Yoğun kıyı kullanımını barındıran alanlardan biri de İzmit Körfezi kıyılarıdır. Marmara Bölgesi’nin doğusunda, toplam 129,7 km. uzunluğunda sahil şeridine sahip olan İzmit Körfezi’nde kıyının jeomorfolojik yapısı ve kıyı alanındaki kullanım çeşitliliği bir etkileşim halindedir. Çalışma sahasının sanayi, ticaret ve ulaşım alanı olması, İzmit Körfezi kıyılarında yoğun bir ticari amaç güden kıyı alanı kullanımını meydana getirmiştir.

DENİZİ DOLDURACAKLAR

Bu ticari kullanımların en büyüklerinden biri olan Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi çevreyi büyük ve önemli ölçüde etkileyecek bir proje olup ‘ÇED gerekli değildir’ kararı ile ÇED sürecinden uzak tutulması Çevresel Etki Değerlendirme Kanunu ile Yönetmeliği’ne açıkça aykırıdır. ÇED sürecinden uzak tutulan Safi Port Derince Limanı İlave Dolgu Yapımı ve Dip Tarama Projesi, bir deniz tabanı doldurma ve yer sağlama projesidir. İlgili işletmede, 87.719,31 m2 dolgu alanı mevcuttur. Yapılacak yeni dolgu alanı ile işletme 487.719,31 m2 dolgu alanına sahip olacaktır. Bu durumda ilgili işletme 400.000m2 yeni dolgu alanı inşa edecek ve denizi dolduracaktır. Bunun yanında gemilerin yanaşması için dip tarama projesi yani deniz tabanı kazılıp derinlik sağlanmaya çalışılacaktır.

ÇOK BÜYÜK ALAN

Yapılacak dolgu alanı çok büyüktür. İzmit Körfezi’ni neredeyse karşı yakaya kadar dolduracak kadar büyük bir dolgu alanının çevreye büyük zararları olacağı açıktır. Bu zararların tam hesaplanması ve bilimsel verilerden geçmesi için ÇED sürecine dahil edilmesi gereklidir. Bunun yanında, “deniz tabanı tarama”, yani halk dilinde “deniz tabanının kazınması” projesi de tek başına doğal yaşama deniz yaşamına büyük zararı olacak bir projedir. Derince Limanı’nın bu kadar büyütülmesi sonrasında oluşacak gemi trafiği İzmit Körfezi’ne büyük zararlar verecektir. Çevreye, ekosisteme, denize ve doğal yaşama ne kadar zarar vereceği bilinmeyen bu ve benzeri projelere ÇED sürecinden geçmeden ruhsat verilmesi ve inşasına başlanılması hukukun, mantık, çevre, insan ve canlı sağlığı açısından kabul edilemez bir yaklaşımdır. 

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Ayrıca, bu projenin çevrede yaşayan insanlara anlatılıp bilgi akışını sağlanması, çevrede yaşayan insanların proje hakkında ne gibi çekinceleri olduğunun ÇED süreci çerçevesinde öğrenilip gerekli tedbirlerin alınması gerekirken adeta çevrede yaşayan insanlar yok sayılarak “ÇED gerekli değildir” kararı vermesi Anayasa’ya, ÇED Kanunu’na ve ÇED Yönetmeliği’ne aykırı olup ÇED sürecinin mutlaka işletilmesi, süreç işletilmeden ruhsat verilmemesi gerekmektedir.  Kocaeli Barosu olarak; çevreye, insan ve canlı sağlığına, ekosisteme zararları konusunda en hassas davranılması gereken bu projeye ilişkin olarak sürecin takipçisi olacağımızı, kentimizde yaşayan insanların sağlıklı bir çevrede yaşama hakkının temini için çalışmaya devam edeceğimizi kamuoyuna saygı ile arz ederiz.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat