Özdilek

Kültür/Sanat

Seka Koruma Amaçlı İmar Planı ve Gergin Toplantı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Büyükşehir Belediyesi imar daire başkanı Gökmen Mengüç’ün açılış konuşmasıyla başlayan toplantı ,ihale edilen firma temsilcisi Ahmet Tüzel tarafından tanıtım yapıldı.tartışmalı geçen toplantı da gergin saatler yaşandı.

 

SEKA’nın kalan binalarının restorasyonu ve bölgenin halka açılması için Büyükşehir tarafından yapılan projenin tanıtımı yapıldı. Proje tanıtımının ilan edilmemesi ve mahalle sakinleri, tarihçiler ve arkeologların tanıtım toplantısına davet edilmemesi, tepkilere neden oldu. Toplantıya katılan Arkeoloji Derneği üyesi öğrenciler, toplantıda seka alanı tarih katliamına tepki amaçlı ikazlarda bulunarak salonu terk ettiler.

YENİ YAPILAR OLACAK

Projenin sunumu UTTA Firması temsilcisi Ahmet Tüzel tarafından yapıldı. Tüzel, bölgenin yüzde 99’unun üçüncü dereceden sit alanı, kalan yüzde 1’lik bölümün ise birinci dereceden sit alanı olduğunu söyledi. Belediyenin proje içinde kongre merkezi, otopark, spor salonu, bilim merkezi, kapalı Pazar alanı istediğini belirten Tüzel, “Nikomedya’ya ait kalıntıların bulunduğu yerler bulunmakta. Ancak binaların çok azı açıkta. Kalıntıların olduğu yerde acilen kazı yapılmalı. Yapılan projenin bir kültürel kimliği olmalı. İki tane ayrı proje sunduk. İkinci projede de belediyenin istediği alanlar dışında yeni yapılar olacak” dedi.


     Tüzel’in sunumundan sonra söz alan tarihçi Yavuz Ulugün, KOÜ Arkeoloji ve Tarih Bölümü öğretim üyelerinin neden toplantıya çağırılmadığını sordu. Yapılan proje ile zaten SEKA alanına yeni fonksiyonların yüklendiğini ifade eden Ulugün, “Buranın kente kazandırılmasına karşı değiliz. Roma’nın yerleşim yeri ve tek limanının olduğu bölge burası. Korumanın sadece mevcut yapılarla sınırlı kalması gerçekten tüyler ürpertici. Burada sadece kavak ağaçları mı koruma altına alınıyor? Devlet hastanesine neden koruma altında olan bir yerden yer veriliyor? Bu bölgenin jeofizik ve jeoarkeolojik raporları nerede?” sorularını sordu.

GERGİN ANLAR YAŞANDI

Arkeoloji Kulübü öğrencileri konuşmayı alkışlarla destekledi. Alkışlara tepki gösteren Müze Müdürü İlksen Özbay, öğrencilere kızdı. Özbay’a Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman da destek verince ortam gerildi. Vatandaşlar da toplantıya üniversiteden kimsenin davet edilmemesini eleştirdi. İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç, herkese davet gönderdiklerini söyledi. Üniversiteye davet ettiklerini söyleyen Mengüç, “Biz davetiyeyi üniversiteye göndeririz onlar ilgili bölümlere gönderir” diyerek topu üniversiteye attı.


 

KASIT ARIYORUZ

Arkeoloji Bölümü öğrencileri ve Arkeoloji Kulübü üyesi öğrenciler adına söz alan Serhat Şentürk, “Koyunun olmadığı yerde bize Abdurrahman Çelebi derler” diyerek tepki gösterdi. Özbay’ın kendilerine şakşakçı muamelesinde bulunmasına tepki gösteren Şentürk, “Biz buraya tartışmak için gelmedik. Bu bölgede bulunan tarihi tartışmaya gerek yoktur. Biz hocalarımızın ve üniversitenin buraya davet edilmemesinde kasıt arıyoruz. Yapılacak tüm çalışmalarda uzmanların olması gerekiyor. Biz burada uzman görmüyoruz” dedi. Tartışmaya katılan Tiyatro Sanatçısı Aykut Çetinkaya’da katıldığı toplantıda bölgenin Açıkhava müzesi yapılarak SEKA’yı, Nikomedya’yı içine alan bir yer haline getirilmesi gerektiğini ifade etti. Kozluk mahallesi Güzelleştirme Derneği Başkanı Emine Dal, belediyenin projeyi hazırladığını ve prosedürü yerine getirmek için halkı ve kurumları çağırdığını belirtti.

İZMİT’İN KALBİNİ YOK EDİYORLAR

SEKA alanında yapılan çalışmalara yasa gereği davet edilmesi gereken ve davet edilmeyen Arkeoloji Bölümü Başkanı Ayşe Çalık Ross, bölgede kazı yapılmadan jeofizik çalışmaların yapılması gerektiğini söyledi. Kocaeli’de çalışan bir bilimsel ekibin başında olan biri olarak kendisine bilgi verilmesi gerektiğini ifade eden Ross, “Yapılan çalışmalar usulsüz ve tamamen bilimsel değil. SEKA’yı yok sayarak, 4 büyük antik kenttin birini yok ediyorlar. İzmit’in kalbini yok ediyorlar. Biz bu bölgenin ciddi bir kazı yapılarak tarihi değerlerinin ortaya çıkartılmasını istiyoruz” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat