Özdilek

Kültür/Sanat

SEKA Koruma Amaçlı İmar Planı Kabul Edildi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Büyükşehir Belediyesi'nin haziran ayı meclis toplantısı önceki gün hizmet binasında yapıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun umrede olması dolayısıyla meclis toplantısına Başkan Vekili Zekeriya Özak başkanlık yaptı. Başkan vekilliği görevine getirilen Özak, ilk kez meclis yönetti. Meclis toplantısına yoklama ile başlanıldı. AKP sıralarında büyük boşluklar gözlenirken, CHP'de de eksiklerin olması dikkat çekti. Meclis gündeminde 6 rapor olmak üzere 124 gündem maddesi görüşüldü. Gündem maddeleri içerisinde yer alan Kağıt fabrikalarının da içinde bulunduğu SİT alanlarının imara açılmasını öngören SEKA Koruma Amaçlı İmar Planı düzenlemesi tartışmalara yol açtı. CHP’liler, planda gerekli düzeltmelerin yapılmadığı, hem meclis üyelerine hem de halka yeterli bilgi verilmediği için itiraz etti. CHP’lilere SP’liler de destek verdi.

TARİHİ ESER DEĞİL!
Meclis gündeminin 21.maddesinde yer alan SİT alanının imara açılmasını öngören Seka Koruma Amaçlı İmar Planı düzenlemesi tartışmalara yol açtı. CHP grubu maddeyle ilgili soru önergesi verdi. Başkan Vekili Zekeriya Özak, 2005 yılında SİT alanının korunması yönüne imar düzenlemesi yapılmıştır. Ancak ilerleyen yıllarla birlikte gereken hizmet verilemiyor. Yapılacak olan bu imar düzenlemesi gereken önlemlerin sağlanmasında önemlidir dedi. Özak Burada bulunan binalar tarihi eser değildir. 100 yıllık bina olması gerekiyor. Bu binalar SEKA fabrikası yapılırken kurulmuştur. 1936 yılında yapılmıştır. Burada kurul suç işlemiyor. Buradaki eserlere Atatürk'ün eserleri olduğundan büyük önem verilmiştir. İnsanların 24 saat yararlanacağı bir yer olmasını sağlamak istiyoruz açıklamasında bulundu. Daha sonra İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gökmen Mengüç, Koruma İmar Planı geçtikten sonra Seka Park içerisinde yapılacak çalışmalar hakkında sinevizyon eşliğinde sunum yaptı.

PROJELER HALKA SUNULMALI
Slaytlarda gösterilen projeyi ilk defa gördüklerini belirten meclis üyeleri daha önce bilgilendirilmemelerine tepki gösterdi. CHP’li meclis üyesi Fahri Örengül, SEKA’da 5 tane fabrika vardı. Şimdi yok. Tescilli binalar yıkıldı. Seka alanı tarihi ve kültürel yapısına göre yapıldığı zaman İzmit'in yüzü olacaktır. 6 milyon TL para harcandı denildi. İlanlara para harcanması gerekmiyor. Bu projelerin kentte anlatılması gerekiyor. İlk defa proje hakkında similasyon izledik. Kimsenin proje hakkında bilgisi bulunmuyor. Halka projeler sunulmalı, önerileri alınarak uygulamaya geçilmedir. Meclis üyeleri bile ilk defa görmektedir. Perşembe Pazarı alanında kurulacak otel iptal edildi. Şimdi çok daha güzel proje uygulamaya geçiliyor. Mimar Sinan Köprüsü’nün belli kısmının yıkılması için mahkeme kararı geldi. Geri alarak değerlendirmek gerekiyor açıklamasında bulundu.

MUHALEFET TEPKİSİ
HAS Parti Meclis Üyesi Ömer Öztürk ise Emeğe saygı duyulmuyor, tarihe imza atılıyor. Meclis üyeleri, dinlemek istemiyor. Burada Seka Hastanesi Anıtlar Yüksek Kurulu’na bağlı kalacak. Anıtlar Kurulu’ndan bir şey çıkarmak oldukça zor derken, AKP'li meclis üyesi Zafer Arat, Aynı olay, SEKA Park 1. Bölge çalışmasında da yapılmıştır. Muhalefet temsilcileri, şimdi SEKA Park'tan çıkmıyor. İnsanlar hafta sonları oraya gelmektedir. Her yerden insanlar buraya gelmektedirler karşılığını verdi. SP'li meclis üyesi İbrahim İlhan, 2 yıllık çalışmadan ilk defa haberimiz oldu. SEKA fabrikasının anısı başka bir
fabrika yapılarak yaşatılmalıydı. Hem de istihdam sağlanırdı. Yapılan yanlışları düzelmek zor olmaktadır. Bir defa yapılacak, uyarılarımızı dikkate almak gerekiyor diye cevap verdi. Yapılan oylama sonrasında SEKA Koruma Amaçlı İmar Planı, AKP'nin oylarıyla kabul edildi.

RAPORLAR KABUL EDİLDİ
Meclis toplantısına Evsel Nitelikli Katı Atıkların Aktarma İstasyonundan Bertaraf Tesisine Nakil İşi ihalesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporu, Dilovası Katı Atık Bertaraf Tesisi İlave Lot Yapım İşi ihalesi ile ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu'nun raporu, Basın yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığı'nın Görev ve Çalışma Yönetmeliğinde düzeltme yapılması ile ilgili Hukuk Komisyonu'nun raporu, İzmit ilçe Hakkaniye Köyü, 2.560,00 metrekare yüzölçümlü taşınmazın Kültür Merkezi yapılmak üzere devrinin alınması ile ilgili Hukuk Komisyonu'nun raporu oy birliği kabul edildi.

SAĞLIK OCAKLARI DEVREDİLDİ
Başiskele ilçesi, Servetiye Cami Köyü, 151,25 metrekare yüzölçümlü taşınmazın sosyal tesis yapılmak üzere devrinin alınması ile ilgili Hukuk Komisyonu'nun raporu oy birliği ile kabul edildi. Aile Hekimliği Uygulamasına geçilinceye kadar Kocaeli Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü’ne tahsis edilen binaların, Aile Hekimliği uygulamasına geçilmesi nedeni
ile yeni yapılan protokol gereği tahsislerinin kaldırılması ile ilgili Hukuk Komisyonu'nun raporu oy birliği kabul edildi. 6 sağlık ocağı geriye devredildi. Ayrıca İzmit ilçesi Kozluk Mahallesi’ndeki 231.876 metrekarelik alan film platosu yapılmak üzere 20 yıllığına TRT Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilmesi komisyona havale edildi.

CHP’li meclis üyesi Ali Haymanalı itiraz gerekçelerini açıkladı
Kocaeli Büyükşehir Belediye Meclisi’nin CHP’li üyesi Ali Haymanalı dün yazılı bir açıklama yaparak, Büyükşehir Belediye Meclisi’nin önceki gün gerçekleşen oturumunda SEKA Koruma Amaçlı İmar Planı’na itiraz gerekçelerini kamuoyuyla paylaştı. Haymanalı açıklamasında şunları kaydetti “Belediye tarafından yapılan ve yasal olarak gerekli olan kamuoyu paylaşım toplantıları sonrasında, kente sunulan belgeler ile 23 Şubat 2011 tarihinde ilgili STK’ları ve meslek odaları bir basın açıklaması yaparak, planın ve raporların kurul onayı öncesi düzeltilmesi gereken bazı noktalarına dikkat çekmişlerdir. CHP’de ayrıca bir basın açıklaması ile görüşlerini beyan etmiştir. Ancak, bu görüşlere rağmen SEKA planlarında ya da raporlarında kurul öncesi herhangi bir düzenleme yapılmamış olup, plan sunulan eksiklikler ve hatalar ile kurulca onaylanmış ve komisyonumuza gelmiştir.

TESCİLLİ BİR YAPI PLANDAN ÇIKARILAMAZ
Seka alanının yeniden işlevlendirilmesi için yapılan önerilerin, mimari sunum ve gerekçe raporları ile birlikte sunulması gerekmektedir ve bu yapılmamıştır iletilen mimari video, plan kararları ve mimari proje hakkında açıklayıcı bilgiler-gerekçeler verememektedir. Seka alanı için yönetim planı hazırlanması, kentin kültür politikası ile ilişkisinin kurulması gibi konulara dair açıklamalar plan açıklama raporunda yoktur. Tescilden düşürmek ve yıkmak gibi bir düşünce ile planlama yapılması doğru değildir. Anıtlar Kurulunca tescilli ancak sehven (?) yıkılan 3. Kağıt Fabrikası’nın kuzeyi ile yerine daha sonra Terminal yapılan 4. Kağıt Fabrikası’nın ve yıkılan iki adet lojman yapısının, kim tarafından ve nasıl yıkıldığı bilinmemekte, ancak tescilden düşürülmesi talebi ile kurula başvurulmaktadır. Kurul da bu yapıları tescilden düşürerek suç işlemektedir. Çünkü tescilli bir yapı her ne sebeple yıkılmış olursa olsun, tescilden düşmediği gibi, yerine rekonstrüksiyon yani aynısının yeniden yapılması gerekmektedir.”

SİT ALANI GENİŞLETİLMELİ
Haymanalı açıklamasında ayrıca önerilerine de yer verdi “1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’nın genişletilmesi, Mannesmann alanı da dahil olmak üzere, alanda daha geniş bir arkeojeofizik çalışma yapılması ve hatta gerçek anlamda tarihi korumak için tüm Seka alanının yakın çevresi ile 1. Derece sit olarak ilanı önemlidir. Alanın ulaşım master plan içindeki yeri ve kente nasıl etki yaratacağı anlaşılır olmalıdır. Ayrıca alanda kurul onayı olmadan, yani izinsiz bazı uygulamalar gerçekleşmektedir. Örneğin Deprem Araştırma Merkezi Yapısı, Sinema Platosu kurulması, Tökeli İmre Yapısı vb. Tescilli yapılar barındıran, arkeolojik sit özelliğindeki bu alanda plan, proje ve kurul onayı olmadan uygulama yapılması yasalara aykırıdır. Oysa gerek bu örnekler ve gerekse 1. Etapta hayata geçirilen, işletmeye verilen, kiralanan iki katlı tescilli lojmanların iç mekanlarında ve cephelerinde izinsiz tadilat yapıldığı da, yine Anıtlar Kurulunca tespit edilmiştir. Bu bağlamda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi görevini yapmamaktadır. Planın tüm kentin benimsediği ve desteklediği biçimiyle onaylanması ve uygulanması için gerekli düzenlemelerin yapılması önemlidir.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat