Özdilek
Rana Sinem Siklon
Rana Sinem Siklon

Seçmen altılı masadan ne istiyor?

24 Nisan’da altılı masa tekrar bir araya gelecek. Düne kadar altı liderin bir araya gelmesi hepimizi heyecanlandırıyordu ve hepimiz için değerli bir olaydı.

20 Nisan 2022 Saat: 11:22

24 Nisan’da altılı masa tekrar bir araya gelecek. Düne kadar altı liderin bir araya gelmesi hepimizi heyecanlandırıyordu ve hepimiz için değerli bir olaydı.  Onların bir araya gelişi, Erdoğan’ın tabiriyle “altı benzemez” in, ki onları en değerli yapan şey bu, sadece ülkenin demokrasisini kurtarabilmek,  ülkeyi faşizan bir yere doğru savrulmaktan geri çekebilmek için risk alarak bir araya gelmeleri bile başlı başına önemli bir olaydı.

Peki, altı liderin bir araya gelmesi artık önemli mi?

Hayır, artık önemli değil. Altılı masa limitleri doldurdu. Artık altılı masanın bir araya geldiğinde somut bazı şeyler söylemesi gerekiyor. Hemen akıllara aday belirlemek gelmesin. Cumhurbaşkanı adayından bahsetmiyorum. Altılı masa adayın kim olduğunu açıklamak için süreyi daha da uzatabilir, adayı açıklamayarak Cumhur İttifakı liderlerini de daha da çıldırtabilir.

Cumhur İttifakı liderlerinden Erdoğan altılı masaya hamle yapıyor. Erdoğan yeni seçim yasasını çıkardı ve altı partiyi bir araya getiremeyecek bir hamle yapmaya çalıştı, oldukça etkili bir hamle yaptı. Yeni seçim yasasını sadece meclis seçimlerine göre düzenledi. Yoksa altılı masa  hâlâ tek bir adayla Erdoğan’ın tekrar seçilemeyeceği şekilde yapayalnız bırakma ihtimali olan bir güç olarak duruyor.

Anketlerde ölçülemeyecek kadar küçük görünen, oy oranı düşük görünen Zafer Partisi Mansur Yavaş’ı aday gösterdi, dün de “Suriye ile görüşmeye başlıyoruz, Suriyelileri gönderebilmek için bazı projeler yapacağız, bazı anlaşmaların araştırmalarını yapacağız” vs gibi söylemlerde bulunmaya başladı. Yani Ümit Özdağ Türkiye’de gündem olabiliyor ve gündemi sarsabiliyor.

Demek ki altı liderin de farklı alanlarda proje yaparak ülkenin karşısına çıkması gerekiyor. Tıpkı güçlendirilmiş parlamenter taslağında olduğu gibi gündem belirleme, gündemi tartıştırma ve gündemi arkasından sürüklemek gibi sonuçlar alabilirler, hamleler yapabilirler.

Seçmen sürpriz istemiyor, altılı masadan bir sürpriz beklentisi içinde değil. Seçmen altılı masadan iki garanti istiyor. Seçmenin istediği ilk garanti meclis seçimlerinde ortaya konabilecek aritmetik ve seçmen nezdinde karşılığı olan adaylarla çok güçlü bir meclisle seçimi kazanmaları. en başarılı simülasyon neyse tabelalarından vazgeçmeleri gerekiyorsa, vazgeçerek seçime gitmelerini ve

Seçmenin altılı masadan istediği ikinci garanti, iki belediye başkanı dışında cumhurbaşkanı adayı düşünmemeleri ve seçmene tekrar Ekmeleddin İhsanoğlu gibi faciası gibi bir sürpriz yapmamaları.  Bu konuda seçmenin altılı masadan çok ciddi beklentileri var. Seçmen altılı masadan aday beklemiyor ama adaylık sürecini, adayı nasıl belirleyeceğinizin yöntemini kendileriyle paylaşmasını bekliyor. Seçmen altılı masanın hepsinin CHP listesinden seçime gitsin demiyor ama en uygun formülasyon neyse, “Biz bunu yapacağız ve bu formülasyonla seçimlere gideceğiz” rahatlığını duymak istiyor. Altılı masanın seçmenin rahatlamak istediğini görmesi gerekiyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Ak Partililerin En Sevdiğim Yanı …3 Mayıs 2024 Saat: 12:05
Beklenen buluşma gerçekleşti.
“Yerel Halk” Neyse Artık!23 Nisan 2024 Saat: 11:26
Özgür Özel tarihi bir zafer kazandı.
Sandığa gitmeyen seçmenler kimler? AKP’liler mi?11 Nisan 2024 Saat: 23:22
Seçimden sonra benim de çok merak ettiğim bir soru vardı.
Kan Ve Ruh Kaybı Varmış!6 Nisan 2024 Saat: 11:40
Büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanları görevi devralmaya başladılar.
AKP Kaybettiği Seçimden Ders Çıkarttı Mı?3 Nisan 2024 Saat: 10:14
Aslında bugün seçim analizleri yapmaya devam edecektim.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat