Özdilek

Siyaset

Sarıbay Seçilmiş Başkan Oldu

Kocaeli CHP İl 35. olağan kongresinde mevcut İl Başkanı Cengiz Sarıbay yeniden seçildi.

27 Aralık 2015 Saat: 21:37
Sarıbay Seçilmiş Başkan Oldu
Sarıbay Seçilmiş Başkan Oldu

Kongrede mevcut İl Başkanı Cengiz Sarıbay güven tazeledi. 404 delegenin oy kullandığı kongrede Cengiz Sarıbay 346 oy alarak seçilmiş İl Başkanı oldu.     

Kongrede faaliyet raporu okunmadan önce seçimin çarşaf listeyle mi, blok listeyle mi yapılacağı oylandı. Oylama sonucunda 227 kişi seçimin blok liste ile yapılması için oy verirken, 168 kişi blok listeyi kabul etmeyerek yönetimin çarşaf liste ile yapılmasını istedi. Oylamanın ardından delegelerin büyük bir çoğunluğu salonu terk etti. Ardından Divan Başkanı Usluer, faaliyet raporunun okunmasına geçileceğini belirtince Hikmet Erenkaya ve Musa Yılmaz, usulsüzlük yapıldığını ve bu uygulamanın tüzüğe uymadığını iddia ederek karşı çıktı.

 

 “TÜZÜKTE YAZILANLARI OKUMAKLA MÜKELLEFSİNİZ”

“Bu kongre demokratik değildir” diye bağıran Musa Yılmaz, güçlükle sakinleştirilerek salondan çıkarıldı. Tartışmaların ardından İl Başkan Yardımcısı Hüseyin Acurman faaliyet raporunu sundu. Salondaki tartışmaların ortak noktası delegenin salonu terk etmesi oldu. Kongrede nasıl davranılması gerektiğini delegenin de bildiğini savunan Divan Başkanı Usluer, “Bu ilk kongre değil, 35. olağan kongreyi gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle delegenin ne yapması gerektiğini bildiğini düşünüyorum. Sizler, partide aktif yer alan kişilersiniz. Tüzükte yazanları okumakla mükellefsiniz” dedi.

 

“KANDIRA’DAN TEK KİŞİ YOK”

Cengiz Sarıbay’ın, saat 14.00 itibariyle adaylığını divana sunmasının ardından Usluer, aday çıkacaksa saat 15.00’e kadar divana bildirebileceğini belirtti. Konuşmacıların arasında yer alan Kandıra İlçe Başkanı Recep Şenol, “Batıya, doğuya her yere en az 25 kilometre olan bir yer Kandıra. Biz böyle bir bölgede, yıllardır üyemizi arttırmak için, oyumuz arttırmak için çalışmalar yapıyoruz, canımızı dişimize takıyoruz. Neler yaptığımızı seçim sonuçları da gösteriyor zaten. Ancak bunlara rağmen yeni oluşturulan yönetimde veya kurultay delegeleri listesinde Kandıra’dan tek bir kişi yok. Kandıra, Kartepe ve Karamürsel hep yok sayılıyor” şeklinde konuştu.

 

“KİMİN İL BAŞKANI OLDUĞU ÖNEMLİ DEĞİL”

Haydar Akar, “Bugün kürsüye çıkarak bizleri eleştirenler bilsinler ki biz Kocaeli’de milletvekili anlayışımızı değiştirdik. Biz, geçmiş dönemden 20 kat daha fazla mecliste Kocaeli’yi konuştuk. Bugün bu kongrede yapılan ve gördüğümüz şeylerden hiç hoşnut olamadım. Benim bir oyum var. Oyumu kullandım, dışarı çıktım. Dışarıdaki delege arkadaşlarımd a ‘Haydar Akar böyle oy kullandı, böyle oy kullanmadı’ tarzında şeyler söyledi. Bakın, bugün burada oy kullanan tüm arkadaşlar bilmelidir ki kimin il başkanı olup olmadığı önemli değil. Önemli olan CHP’ye ne kadar çok hizmet ettiğimiz ve iktidar için ne kadar çalıştığımızdır” sözleri ile tepki gösterdi.

 

“AKP DÖNEMİNDE AYRIŞTIK”

Sözlerine devam eden Akar, “İktidar ile sonuçlanmayan her seçimin ardından başkanların istifa etmesi gerektiği söylemek, herkesi istifaya çağırmak çare değildir. Eğer istifayla olsaydı her şey şimdiye kadar yoluna girerdi. Biz, AKP iktidarı döneminde ayrıştık. Evet, bende çarşaf listenin daha demokratik olacağı kanaatindeyim ama bunu birçok yerde denememize rağmen yine demokrasimizi sağlayamadık. Gene kavga çıktı” dedi.

 

“BU MÜCADELEYİ DIŞARIDA GÖSTERİN”

Meselenin sosyolojik olduğunu ekleyen Haydar Akar, “Şunu bilin ki 16-17 Ocak tarihler arasında gerçekleştireceğimiz kurultay sonrasında tüzüğümüz değişecek. Artık delege sistemi kalkacak. Artık üyelerin hepsi il başkanını, ilçe başkanını hatta genel başkanını seçmek için oy kullanacak. Ama öyle her üye değil, aktif-pasif üye çalışması yapacağız. Delege olmak için gösterdiğimiz mücadeleyi dışarıda, sokakta iktidar olmak için verseydik iktidar olurduk” diye konuştu.

 

“DAYANIŞMA TOPLANTILARI DÜZENLENMELİ”

CHP eski Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, “Biz birlikte hareket edemezsek ve birlikte çalışamazsak, bir arpa boyu yol alamayız. Kendinden olmayanı ötekileştiren ve yuhalayan bir zamandayız. Böyle bir zamanda kongrelerimizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi. Kaplan, sözlerinin devamında ülkenin içinde bulunduğu durumu eleştirdi. Partide herkesin konuşması gerektiğini savunan Kaplan, “Dayanışma yapın, herkes konuşsun. İl Başkanları’na soruyorum; seçimin ardından hiç analiz ettiniz mi? Bunu konuşabildiniz mi? Dayanışmaların geleneksel hale getirilip düzenli olarak gerçekleşmesi gerekir” şeklinde konuştu.


HAYDAR AKAR’I TOPA TUTTU

Kaplan’ın ardından Hikmet Erenkaya söz aldı. Erenkaya, “Bugün burada konuşma yapmak düşüncesinde değildim ancak buna mecbur kaldım. Bu şehirde AKP’den neden bu kadar düşük kaldığımızı anlatır diye bekledim ancak anlatmadı. Tam kongrelerde konuşarak herkesi karşısına alan arkadaşımız, yine benzer bir konuşma yaptı ve ‘Geçmiş dönemdeki milletvekilleri gibi milletvekilliği yapmadık’ dedi. Bu sözü beni gerçekten çok üzdü. Ben bu arkadaşlarımla çalıştım. 10 yıl ilçe sekreterliği yaptım. 25 yıl bu partiye hizmet ettim. Ben bu arkadaşımı hiçbir seçimde yanımızda görmedim” dedi.

 

“ANKARA’DAN VEKİL YAPMAK NASILDIR ONU DA BİLİRİZ”

Erenkaya, “Bu bahsettiği eski milletvekilleri, bu kente büyük yararlar sağladı. Kendisi bizler gibi görev yamadığını söylüyor. Bir noktada doğrudur arkadaşlar. Ankara’dan milletvekili yapmak nasıldır onu da biliriz. Ben en arkada oturup öndekilere laf atamam. Zaten bu benim sol duruşuma uymaz. 2011 Kasım’da yoklama yapıldığı tarihte ben milletvekiliydim. Burada 400 küsür arkadaşımız oy kullandı. Cumhuriyet tarihinde ilk defa sandıklar açılmadan Ankara’ya gönderildi. Ben bunu genel başkanıma da ilettim” şeklinde konuştu.

 

“ÖNCE KENDİ MAHALLENDE BİRİNCİ OL”

Sözlerini sürdüren Hikmet Erenkaya, “Kendisine, ‘Sizden bir tek isteğim var. Bu mail yoklamasından eğer ben Hikmet Erenkaya olarak 1 ve 3’üncü sıra arasında değilsem beni partiden silin’ dedim. Şimdi ben bu milletvekili arkadaşım Haydar Akar’a kendisi bu mail listesinin sonuçlarıyla ilgili bir ilgisi olmadı. Listede emsali bile okunmuyordu ancak şimdi milletvekili olarak karşımızda. Ben kıskanmıyorum. Asla da kıskanmam. Ancak kendisi önce kendi mahallesinde birinci olsun ondan sonra milletvekili olsun” dedi.


TEKRAR KAVGA ÇIKTI

Erenkaya konuşması sırasında divan başkanı tarafından yaptığı konuşmanın kongreye değer katacak içeriğe sahip olmaması ve kişiye yönelik olması nedeniyle uyarı aldı. Erenkaya, salondaki delegelerin alkış ve ıslıkları eşliğinde konuşmasına bir süre daha devam ederek sonlandırdı. Son konuşmacı olarak anons edilen Erenkaya’ya yanıt vermek için Haydar Akar kürsüye çıkınca salonda sesler yükseldi. Gerginliğin bir anda arttığı kongrede delegeler birbirine girdi. İki ayrı noktada çıkan kavgada taraflar güçlükle birbirinden ayrılabildi. Bu sırda kürsüye çıkan Haydar Akar, “Hata yaptım. Kendimi yanlış ifade ettim” dedi.


“GÖRMEK İSTEDİĞİM CHP BU DEĞİLDİ”

Gergin ortamın ardından Cengiz Sarıbay adaylık konuşmasını yapmak için kürsüye çıktı. Sarıbay, “Benim amaçladığım ve görmek istediğim CHP bu değildi. Benim 3-4 ilçeye kurultay delegesi veremediğim doğrudur. Benim en memnun olduğum ilçelerde Karamürsel ve Başiskele’yi ben dağıtmadım. Ben bu seçimin başından beri bu seçimi ben kazanacağım dedim. Ama sizinle birlikte kazanacağım. Ben bu partinin kara kutusuyum. Kim bir şey derse ona verecek cevabım vardır. Burada az önce blok listeye hayır diyen herkes ‘Oyumuz Cengiz Sarıbay’a’ dedi. Onun için gelin, Cengiz Sarıbay’ın kıymetini iyi bilin. Ben de zamanında çarşaf liste istemiştim. Ama iyi niyetli idi. Burada iyi niyet göremedim” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından oy kullanma işlemi gerçekleştirilerek Sarıbay güven tazeledi. 

 

İlk olarak 1987 SHP döneminde il başkanlığına atanan ancak o dönemde gerçekleşen kongrede Mustafa Küpçü karşısında kaybeden, ardından 2010 CHP döneminde gerçekleşen il kongresinde il başkanlığını Ferhan Şensoy’a karşı kaybeden CHP İl Başkanı Cengiz Sarıbay, tek başına girdiği il kongresinde yeniden sıkıntılı bir kongre geçirdi.

 

YOĞUN KATILIM

CHP’nin 35. Olağan il kongresi, İzmit Sabancı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Yoğun katılım olduğu kongre’ye CHP Kocaeli Milletvekilleri Fatma Kaplan Hürriyet, Haydar Akar, Tahsin Tarhan, CHP Eskişehir Milletvekili ve PM üyesi Gaye Usluer, CHP eski milletvekili Sefa Sirmen, CHP Kocaeli 23.Dönem Milletvekilleri Hurşit Güneş, Mehmet Hilal Kaplan, CHP İzmit İlçe eski Başkanı Selman Yıldırım, AKP İl Başkanı Şemsettin Ceyhan, HDP İl Başkanı Mehmet Akgül, DSP İl Başkanı Hayati Özzeren, İl Kadın Kolları Başkanı Hülya Göreli Yolcubal, İlçe Kadın Kolları Başkanları, CHP İl Genlik Kolları Başkanı Gökhan Orhan, CHP İl ve İlçe Yöneticileri ve çok sayıda partili katıldı.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat