Özdilek

Kültür/Sanat

Sağlık Çalışanları İsyanda

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Göçlük Devlet Hastanesinde Çalışanların mağduriyetleri hakkında hastane önünde basın açıklaması yapan Şube Başkanı Ömer Çeker; “Her bir yanı adaletsizlikle dolu, neresinden tutulsa elde kalan döner sermaye sistemi sağlık çalışanları arasında huzursuzluğa neden olmakta, çalışma barışını bozmaya devam etmektedir.

Sağlık Bakanlığı'ndan bu sistemdeki adaletsizliklerin giderilmesini için defalarca girişimlerde bulunmamıza rağmen yetkiler taleplerimize kulak tıkamış, sağlık çalışanlarının feryadını görmezden gelmişlerdir. Kendi bildiklerini okumayı en önemli yöneticilik marifeti sayan Bakanlık yetkilileri adaletsizlikleri daha da arttırmak için ellerinden gelenleri yapmaktadırlar. Son olarak Tam Gün Yasası ile döner sermayede yapılan adaletsizlik adeta çığırından çıkmıştır. Doktorlara döner sermayenin peşin ödenmesi ve emekliliğe yansıtılması sağlanırken, diğer tüm sağlık çalışanları bu haklardan mahrum bırakılmışlardır.” şeklinde konuştu.

 

300 Bin Sağlık Çalışanının İyileştirmelerden Yoksun Bırakılması Adaletsizliktir

Açıklamalarını sürdüren Çeker; Zorunlu mesleki sorumluluk sigortası sadece hekimlere getirilmiş, risklerle karşı karşıya kalan diğer sağlık çalışanlarını korumaksiyasi iradenin, Sağlık Bakanının ve yetkililerin   akıllarına gelmemiştir.Bugün illerde döner sermayelerin geç ödenmesi nedeniyle çalışanlar mağdur edilirken, birçok sağlık çalışanı emekliliği hak etmesine rağmen emekli maaşlarının düşük bağlanmasından ve emekli olduğunda geçinememe korkusundan emekliliğinde   karşılaşacağı kara günleri düşünerek çalışmaya mecbur kalmaktadır.Hekimlere döner sermayeyi peşin ödenmesi ve emekliliğe yansıtılması gerçekleşirken 300 Bin sağlık çalışanının bu iyileştirmelerden yoksun bırakılması büyük bir adaletsizliktir.

                                                                                                                                                                         

  Aile hekimliği hakkında açıklamalarına devam eden Çeker; Sağlık çalışanları döner sermayedeki adaletsizliklerin giderilmesini beklerken Bakanlığın ısrarla adaletsizliği artırmak ve yaygınlaştırmak istemesi hekim dışı sağlık personelini görmezden gelmesi kabul edilemez. Türkiye'de aile hekimliği sistemine 2010 yılı sonuna kadar tüm illerinde geçilecek, fakat aile hekimliği sisteminde toplum sağlığı merkezlerinde görev yapan arkadaşlarımızın döner sermayeleri daha önceleri görev yaptıkları yerlerle karşılaştırıldığında ciddi bir düşüş yaşandığı görülmektedir. Bu konuda bir yönetmelik değişikliği yapılmış ama sadece doktorların döner sermayeleri arttırılarak adaletsizlik buraya da taşınmıştır. Yani Bakanlık yanlışta ısrar etmeye, doğruyu ve çalışanı memnun edecek düzenlemeyi görmemeye devam etmektedir.

Döner Sermayeleri Emekliliğe Yansıtın, İzin ve Raporlarda Kesinti Yapmayın

Şube Başkanı Ömer Çeker;Ayrıca Anayasa Mahkemesi de tam günle ilgili yayınladığı gerekçeli kararda döner sermayelerde tavan oran olmasına karşın bir tabanın olmamasını eleştirmiş, bunu adaletsiz bularak düzeltilmesi gerektiğini kaydetmiştir. Yani herkes döner sermayedeki sıkıntıları anlamış, adaletsizlikleri görmüş ama bir tek Siyasi İrade, Sağlık Bakanlığı ve yetkilileri bunu anlamamakta ısrar etmektedirler. Türk Sağlık-Sen olarak Sağlık Bakanlığı'na bir çağrıda bulunuyoruz. Gelin bu adaletsizliklere bir son verin. 300 bin sağlık çalışanının mağduriyetini giderin. Tüm sağlık çalışanlarının döner sermayelerini peşin ödeyin, emekliliğe yansıtın. İzin ve raporlarda kesinti yapmayın.  

                                                                                                                                                            

Başkan Çeker;Bunun için Anayasa Mahkemesi de Sağlık Bakanlığı'na bir düzenleme yapma fırsatı sunmuştur. Tam günde döner sermaye ile ilgili hükümler iptal edilmiş fakat Anayasa Mahkemesi hukuki boşluk oluşmasın diye bu iptali 9 ay sonraya yani Nisan 2011'e ertelemiştir. Bakanlığa bu zamana kadar döner sermaye ile ilgili yeni bir düzenleme yapın demiştir. Yapılacak bu yasal düzenlemede 300 bin sağlık çalışanının da talebi göz önüne alınmalıdır. Döner sermayeler herkese peşin ödenmeli, emekliliğe yansıtılmalıdır. Aylık mahsuplaşmada hayata geçirilmelidir.Düşük döner sermaye alan toplum sağlığı merkezlerinde çalışanlarında döner sermayesi arttırılmalıdır. Bir taban oranı belirlenmelidir. Türk Sağlık-Sen olarak bu sorun çözülene kadar mücadeleye devam edeceğiz. Sağlık çalışanlarının haklarını almaları için eylemler yapacak, girişimlerde bulunacağız. Tüm gücümüzle çalışanlar için uğraşacağız.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat