Özdilek

Turizm

Posco’ya kefenli Protesto

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

28 Eylül’de törenle temeli atılacak olan Posco Çelik Fabrikası’na karşı Alikahya vatandaşları ve çevre duyarlıları dün fabrika arazisinde kefenler giyerek serbest kürsüde konuştular
 
Gündeme geldiğinden bu yana tartışılan, zaman zaman protestolara neden olan posko’nun 28 Eylül’de törenle temeli atılacak olmasına karşı Alikahya Vatandaşları ve çevreye duyarlı STK lar ,sendikaların katılımıyla etkili ilginç protestoya neden oldu.Fabrikaın kurulacağı alanda kefen giyerek kürsüda konuştular.Posco Çelik Fabrikası’nın kurulacağı günden itibaren sürekli karşı olduklarını ve istemediklerini belirten çevre grupları dün temel öncesi son eylemlerini gerçekleştirdi. Posco’ya değil sonucunda artacak sağlık ve çevre sorunlarına karşı olduklarını sürekli dile getiren gruplar, beyaz kefenlere büründü. Genç, yaşlı herkesin katıldığı eyleme CHP Milletvekili Haydar Akar, CHP İzmit İlçe Başkanı Ömer Hazer ve sivil toplum kuruşları başkanları katıldı. Vatandaşların tek tek söz aldığı kürsüde konuşan CHP Milletvekili Haydar Akar,savaşının vatandaşlar olduğunu belirtti.
 
KÜRSÜDE VATANDAŞ SÖZ ALDI
Halk kürsünün oluşturan vatandaşlar Posco’yu neden istemediklerini anlattılar. İl konuşmayı köy vatandaşı Ali Parlak, şimdi Posco kurulacak. Bunun ardından ise Nükleer ardından termik santral bunların olmasını istemiyoruz. Kocaeli’ne iki tane Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. Birisi Asım Kibar diğeri ise alikahya ancak inceleme yapıldığında Kibar’da yüzde 42’lik bir dolum var. Alikahya’da ise yüzde 0 oranında. Bu yüzden Alikayha’daki verimli araziler satılmak isteniliyor” dedi.
 
BENİM SAVAŞIM VATANDAŞ
Ardından söz alan Haydar Akar, ise, “Ben bu dağlarda ovalarda yaşadım. Ben izmitin bir vatandaşıyım. Buralarda vatandaşı yok etmeye çalışıyorlar. Elit vatandaşın oturduğu yerlerde sanayi kuruluşlarını engelliyorlar. Ben Ankara’ya Posco’nun ÇED toplantısına gittiğimde orada Posco’ya karşı gelen vatandaşlar için terörist kelimesi kullanıldı. Bu zihniyetin olduğu bir yerde bu bir terbiyesizliktir. Benim savaşım Kocaeli İstanbul’un çöplüğüne dönüştürülüyor. Buna engel olmak istiyorum benim savaşım vatandaştır. Burada bin 700 sanayi kuruluşu var. Ve hala işsizlik devam ediyor. Yani işsizlik sanayi artsa da devam edecek. Bu yüzden gidilsin doğuya yapılsın bu sanayiler” dedi.
 
YASA DIŞI İŞLEMLER
Ardından çıkan köy vatandaşı Fatih Erdem ise, ÇED toplantılarının tamamlanmadan temel atılmasının yasal olmadığına dikkat çekerek, “bu bir yolsuzluk, adaletsizliktir. Burada görülmüyor mu 70 bin dönüm tarım arazisi var. 40 bin vatandaş var yaşayan. Buraya geldiklerinde bu kefenlerle birlikte bize toplu mezarda açmalılar. Nasıl olurda ÇED raporları tamamlanmadan temel atılabilinir. Bunun cevabını istiyoruz” dedi.
 
BAKANLIK TARİHİNİN YÜZ KARASI
Mimarlar Odası eski başkanı Nilgün Akcan ise ruhsat olmadan hafriyat çalışmalarının yasa dışı olduğunu köy halkına hatırlattı. DYP eski il başkanı Ersin Soykan ise, oluşturulacak fabrikalarda arıtma tesislerinin kurulması gerektiğini belirterek, “Buralarda önce sac getireceğiz diyecekler sonra yer altı ve yer üstü birçok kaynağımızı kullanacaklar. Geçenlerde Vali Ercan Topaca bir açıklama yaptı Dilovası hakkında bir açıklama yaptı. Oradaki sorunu çözebilmek için mahalleleri oratadan kaldıracaklarını belirtti. İlerde de Alikahya için bunu söyleyecekler. Buna izin vermeyeceğiz.  Burada bir bakan var. Sanayi, Bilim ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yaptığı açıklamaya göre, burada tahsis edilmesi gereken 300 tane sanayi alanı varmış. Buralar kullanılmadığı için iptal olmuş. Şimdi oralar tekrardan kullanıma açılacakmış. Şimdi oralar varken neden bu tarım arazilerini öldürüyoruz. Bu Bakanlık tarihinin yüz karası, bu bir kara damgadır” dedi. Ardından vatandaşlar, çocuklar çıkarak konuşmalarına devam etti. Konuşmalar bittikten sonra grup olaysız ayrıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat