Özdilek

Ekonomi

POSCO ÜRETİME BAŞLADI

Kocaeli’nin ençok tartışılan Çelik Üretim devi Posco Assan Paslanmaz Çelik Fabrikası düzenlenen törenle açıldı.

15 Ağustos 2013 Saat: 18:14
POSCO ÜRETİME BAŞLADI
POSCO ÜRETİME BAŞLADI

170 bin metre kare üzerine kurulu, 750 metre uzunluğundaki fabrika yıllık 220 bin ton üretim kapasitesi ile sektörde üst sıraları hedefliyor

 

Başından beri ilimizdeki çevreci grupların tepkileriyle karşılaşan tesis için ilimizdeki çevre örgütleri yoğun protesto gösterilerinde bulunmuştu. Tepkilere karşılık POSCO yönetimi de ilimizdeki basın mensuplarını Güney Kore’de ki çelik haddeleme tesisine götürüp, yaptıkları işlemler hakkında bilgi vermişti. Ayrıca bu dev tesis,  bin kişilik bir istihdam sağlıyor.

Demir Çelik sektöründe dünyanın dev şirketleri arasında gösterilen POSCO’nun Alikahya Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu fabrikanın açılışına Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Vali Yardımcısı Ali  Sözen, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Lee Sangkyu, Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Asım Kibar, Posco Başkanı Joon Yang Chung, Posco Assan Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Daewoo Internatonal adına bakan yardımcısı Dong Hee Lee, KOÜ Rektörü Sezer Komsuoğlu, AKP il Başlanı Mahmut Civelek, İl Emniyet Müdürü  Hulusi Çelik  ile çok sayıda davetli katıldı.

 AĞAÇ DİKTİLER

Posco Assan TST açılış töreni, Türkiye ve Güney Kore arasındaki dostluk ve beraberliğin göstergesi olarak ağaç dikimi ile başladı. Ağaç dikiminin ardından şirket yetkilileri ile fabrikayı gezen protokol üyeleri, üretim süreçleri hakkında bilgiler aldı. Protokolün hep birlikte bastığı düğme ile üretime geçen tesiste üretilen ilk paslanmaz çelik rulo, günün anısına protokol üyeleri tarafından imzalandı. Törende Posco Başkanı Joon Yang Chung, Posco Assan TST Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün konuşma yaptı. Konuşmalarda Türkiye – Güney Kore arasındaki tarihsel dostluğun ekonomiye de yansımasından duyulan memnuniyet dile getirildi.

‘POSCO ÜRETİMİNE VE İSTİHDAMINA KATKI YAPACAK’

Posco Assan TST’nin açılışında konuşmaya yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün bu tür yatırımların, hem ithalat harcamalarımızı azaltmak hem de ihracat gelirlerimizi artırmak açısından çok önemli olduğunu dile getirdi. Posco Assan TST Fabrikasının Kocaeli ve Türkiye’nin üretimine ve istihdamına katkı yapacağını ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, tesiste gerçekleştirilecek faaliyetlerin rakamların ötesinde bir anlam ve değer taşıdığını ifade etti. Ergün;  Yıllık paslanmaz çelik tüketimi 325 bin ton seviyesindedir ve bunun neredeyse tamamı ithalat yoluyla karşılanmaktadır. Önümüzdeki 10 yıl içinde yıllık paslanmaz çelik tüketimi 1 milyon ton seviyesine ulaşacaktır. Açılışını yaptığımız bu fabrikanın şimdiden yıllık 200 bin ton kapasiteye sahip olması ve önümüzdeki süreçte yapılacak ilave yatırımlarla bu kapasitenin 400 bin tona kadar çıkacak olması, bu tesisin Türkiye için ne kadar önemli bir ihtiyaç olduğunu anlatmak için sanırım yeterlidir” dedi.

‘TÜRKİYE EKONOMİSİNE VURGU YAPTILAR

Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Lee Sangkgu Possa Assan TST’nin Türkiye’nin dünya ekonomisinde 10. sıraya yükselmesine büyük katkı sağlayacağından emin olduğunu söyledi. Çelik sektörünün önemi hakkında konuşan Sankgu konuyla ilgili şunları söyledi:  “Çelik sektörü, 1960 yıllarında kişi başı geliri 100 doları aşmayan Kore’yi 50 yıl içinde otomotiv, hassas işleme ekipmanı, beyaz eşya, akıllı telefonu gibi ürünleri üst seviyede üreten ve dünya ekonomisinde 15. sıraya gelen güçlü bir ülke olarak yükselmesine neden olmuştur. Bu gün açılış töreni gerçekleştirilen Posco Assan, yüksek kalite paslanmaz çeliği yıllık 200 bin ton üretmek üzere, Türkiye’nin beyaz eşya, inşaat, mutfak ve diğer çeşitli sektörlere ihtiyaç olan malzemeleri sunacaktır. Posco Assan TST’nin, önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye’nin dünya ekonomisinde 10. sıraya yükselmesine büyük katkı sağlayacağından eminim” dedi.

KİBAR: DOSTLUKLARIN GELİŞİMİNDE YATIRIMLAR ÖNEMLİ

Assan TST Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise yaptığı konuşmasında, 1950’li yıllarda Kore savaşına destek veren Türk askeri gücüyle başlayan Türk-Kore dostluk ilişkilerinin gelişiminde, yatırımlarının da önemli bir anlamı olduğunu düşündüğünü ifade etti. Kibar, “Ortağımız Posco firmasının kuruluş felsefesinde ve ruhunda da bu hususun önemli olduğunu biliyoruz. Bu yönüyle yatırımımız Türk-Kore dostluğunu kalıcı, uzun vadeli hale getiren önemli bir örnektir. Üretim kapasitemizi bir sonraki etapta 400 bin ton/yıla ve daha sonraki dönemlerde ise 1 milyon ton/yıl seviyesine çıkartacak şekilde iş planlaması içerisindeyiz” diye konuştu. Konuşmaların ardından tedarikçilere ve emeği geçen kurum ve kuruluşlara plaketlerin takdim edildiği törende Koreli  

   İlk promasyon Gazilere,  Posco Başkanı Joon Yang Chung Kore Gazilerine 3 minibüs hediye etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat