Özdilek

Kültür/Sanat

Portakal Mescidi'ne Teşekkür Belgesi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin yeniden gün yüzüne çıkardığı İzmit’in en önemli simgelerinden biri olan Portakal mescidindeki çalışması Tarihi Kentler Birliği tarafından teşekkür ödülüne layık görüldü. Büyükşehir Belediyesi, Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışması’nda teşekkür alan proje ile diğer belediyelere örnek oldu.
 
TEŞEKKÜR BELGESİ ALDI
Büyükşehir Belediyesi, İzmit Akçakoca Mahallesi’nde bulunan ve Kocaeli’nin tarihi miraslarında yer alan tarihi Portakal Mescidi’ni aslına uygun olarak yeniden inşa etmişti.  Deprem’de büyük hasar gören ve uzun yıllar harabe halinde kalan tarihi yapıya yapılan çalışma Tarihi Kentler Birliği tarafından her yıl düzenlenen yarışmada teşekkür belgesi aldı.
PORTAKAL MESCİDİ
Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’deki birçok belediyenin katıldığı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje ve Uygulamaları Özendirme Yarışması’na Portakal mescidi restorasyonu ile katıldı. Rekonstrüksiyon ve çevre düzenlemesi dalında alınan bu ödül ile yapılan çalışmanın önemi bir kez daha ortaya çıktı. Yıllardır tarihe ışık tutan mescidin aslına uygun olarak yapılıp yıllar sonra içinde namaz kılınacak hale getirilmesi her sene sadece birkaç belediyeye verilen teşekkür belgesinin alınmasını sağladı.
 
TARİHİ BELİRLENDİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü uzmanları tarafından yapılan araştırmalar sonucunda tarihi mescidin 1778 yılında Portakaloğlu Mustafa Ağa tarafından yaptırıldığı anlaşılmıştı. Bir mahalle mescidi olan tarihi bina dönemin dini yapılarından çok sivil mimarlık yapılarını sergilemesi yönüyle dikkat çekiyor.
 
MİMARİ ÖZELLİKLERİ
Kare planlı olarak inşa edilmiş yapı 45 metre kare ölçülerinde tek hacimli küçük bir mescit görünümünde. Minaresi bulunmayan mescidin üst pencereleri alçı vitraydan yapılmıştır. Dönemin özelliklerini yansıtan bu pencereler yapının en önemli süsleme unsurları olarak göze çarpıyor. Mihrabın üst kısmında ise yuvarlak formlu pencereye yer verilmiş, pencerenin kenarları tuğlanın dairesel dizilmesiyle hareketlenmiş.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat