Özdilek

Güncel

Portakal Hafız Efendi konağında yangın çıktı

İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde 150 yıllık bir geçmişi bulunan tarihi Portakal Hafız Konağı, önceki akşam çıkan yangında kül oldu. 1922 yılının ocak ayında Fransız Gazeteci Claude Farrare ile mülakat için İzmit’e gelen Gazi Mustaf

10 Mayıs 2014 Saat: 17:39
Portakal Hafız Efendi konağında yangın çıktı
Portakal Hafız Efendi konağında yangın çıktı

İzmit Çukurbağ Mahallesi Yusuf Şen sokakta bulunan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı'nda önceki akşam saat 18.00 sularında henüz belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. Tarihi binada çıkan yangın için İzmit ve çevre ilçelerden çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Olay yerine ulaşmakta zorlanan itfaiye araçları, tarihi konağın bulunduğu sokağa ulaşmak için dar sokaklarda dakikalarca uğraştı. Olay yerine ulaşan itfaiye ekipleri, yangına dört bir yandan müdahale etmeye başladı.


3 SAATTE SÖNDÜRÜLEBİLDİ
Konağın üst katında çıktığı iddia edilen yangın, kısa sürede tüm konağı sararak çevrenin kara bulutlarla kaplanmasına neden oldu. Alevleri söndürmekte zorlanan itfaiye ekipleri, yaklaşık 3 saatlik çalışma sonucu yangını söndürdü. Tarihi konak küle dönerken, çevrede ikamet eden vatandaşlar büyük panik yaşadı. 150 yıllık tarihi yapının, yağmurlu havada göz göre göre kül olmasına tepki gösteren vatandaşlar, konağın bir süredir tinercilerin işgali altında olduğunu ancak hiçbir yetkilinin önlem almadığını iddia etti.

KORUMAK KOLAY OLMUYOR
Olay yerine gelen İzmit Belediye Başkanı Dr. Nevzat Doğan, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Şehrimizin çok önemli yapıtlarından biri Portakal Hafız Konağı'ydı. Artık bundan sonra rekonstrüksiyona gidecek. Tabii ki bu durum bizi çok üzdü ama biz gene bu konağımızı aslına uygun şekilde yapıp, burada özellikle halkımızın kullanımına açacağız. Zaten onun için hazırlanmıştık. Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı en önemli projelerden biri olan bizim Tarih Koridoru projemizin içinde vardı bu. Ama maalesef işte buraları koruması çok kolay olmuyor" dedi.

 

HAFIZ RÜŞTÜ EFENDİ’YE AİT
150 yıllık geçmişi bulunan ve atıl durumda olan Portakal Hafız Konağı’nı kurtarmak için çalışmalara girişilmiş, 1.8 milyon TL’ye kamulaştırılarak Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı ile restorasyon çalışmaları başlatılmıştı. Osmanlı Mebuslar Meclisi’nin İzmit mebusu olan Hafız Rüştü Efendi’ye ait olan ve 3 katlı olarak yapıldığı bilinen konağın üst katı 1950’li yıllarda tahrip olmuş, günümüze iki katlı olarak gelebilmişti. Konağın restorasyon bittiğinde ilk yapıldığı yıllardaki gibi üç katlı ve 40 odalı hale gelmesi planlanıyordu.


MUSTAFA KEMAL KALMIŞTI
19. yüzyıl Türk konut mimarisinin en güzel örneklerinden olan Portakal Hafız Konağı’nın İzmit tarihinde de önemli bir yeri bulunuyor. 1922 yılının ocak ayında Fransız Gazeteci Claude Farrare ile mülakat için İzmit’e gelen Gazi Mustafa Kemal’in bu konakta kaldığı biliniyor. Büyükşehir Belediyesi’nin Portakal Hafız Konağı’nın restorasyonu için yaklaşık 3 milyon TL harcaması planlanmıştı. Mustafa Kemal’in konakladığı, buram buram tarih kokan konağın restore edilmesi için girişimler sürerken kül olması çeşitli yorumlara sebep oldu. Polis, yangınla ilgili soruşturma başlattı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat