Özdilek

Ekonomi

Plastik ve Estetik Cerrahi İçin 3-Boyutlu Tarayıcı

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

           Kocaeli Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü (KOÜ-EHMB) ve Tıp Fakültesi işbirliği, KOÜ Teknopark’ta kurulu bir şirket ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Sanayi Tezleri (SAN-TEZ) programı kapsamında birlikte desteklediği, Doç.Dr. Oğuzhan Urhan’ın yürütücülüğünde başarıyla tamamlanan “Plastik Cerrahide Ameliyat Planlaması için 3 B Tarayıcı“ başlıklı proje ile plastik cerrahide ameliyat planlaması amaçlı etkin şekilde kullanılabilecek bir tarayıcı sistemi geliştirilmiştir. Proje ekibi yüksek lisans tez öğrencisi Ersin Özüağ, Yrd.Doç.Dr. M. Kemal Güllü (KOÜ-EHMB) ve Doç.Dr. Tonguç İşken’den (KOÜ-Tıp Fakültesi) oluşmaktadır.

Proje çalışması kapsamında geliştirilen üç-boyutlu (3-B) tarayıcı sayesinde, estetik ve plastik cerrahi uygulamaları öncesi hastanın ilgili bölgesi 3-B olarak taranıp bilgisayara aktarılmaktadır. Sonrasında, geliştirilen yazılım sayesinde, cerrahın elde edilen 3-B model üzerinde oynama yaparak, hastanın ameliyat sonrası durumu hakkında daha gerçekçi veriler elde etmesi sağlanmaktadır. Üzerinde ameliyat planlaması yapılan 3-B model sayesinde hasta, ameliyat sonrası görünüşünü farklı bakış açılarından görerek ameliyat isteği hakkında daha doğru bir karar verebilecektir. Benzer şekilde cerrah da elde ettiği bu modeli ameliyat planlaması amaçlı kullanarak daha verimli bir ameliyat gerçekleştirebilecektir.

         Geliştirilen 3-B tarayıcı temel olarak bir projeksiyon cihazı, yüksek çözünürlüklü bir fotoğraf makinesi ve sistemi kontrol eden bir bilgisayardan oluşmaktadır. Öncelikle, projeksiyon cihazı aracılığı ile kişinin üzerine yansıtılan farklı örüntülerin (pattern) kırınımı fotoğraf makinesi ile kaydedilip özgün görüntü işleme yöntemleri kullanılarak o bölgenin üç boyut hali bilgisayarda oluşturulmaktadır. Ayrıca, proje kapsamında geliştirilen uygulama yazılımı ve arayüzü ile 3-B model üzerinde istenilen değişikliklerin yapılması sağlanmaktadır. 3-B model oluşturma aşamasında literatürdeki yöntemlerden farklı olarak renk değişmezliği yaklaşımı kullanan bir yöntem proje kapsamında geliştirilmiştir. Ayrıca literatürde yer alan standart bir yöntemin başarımı da iyileştirilmiştir.

Projenin sonucu olarak ortaya çıkan ve saha testleri devam eden “Cyclops 3-D Scanner” adı verilen yüksek katma değerli ürünün bu alandaki önemli bir boşluğu doldurarak hem hastalar hem de doktorlar için faydalı olacağı değerlendirilmektedir

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat