Özdilek

Çevre

PLAJ ORTASINDA LAĞIM!

Turizm bölgesi ilan edilen Kandıra sahillerindeki plajlar bakımsız ve sahipsiz. Kefken Halk Plajı’nın ortasından geçen kanaldan lağım suları denize dökülüyor

19 Ağustos 2013 Saat: 10:55
PLAJ ORTASINDA LAĞIM!
PLAJ ORTASINDA LAĞIM!

İlimiz Kandıra sahilleri turizm bölgesi ilan edilmişti. Bazı kıyılardaki halk plajlarına ‘Mavi Bayrak` asıldı. Artık bu cennet kıyılara yatırım gelecek, halk para kazanacaktı. Ama turizm bölgesi ilan edilen Kandıra sahilleri, pislikten, kokudan, çöpten ve bakımsızlıktan geçilmiyor. Tatilini geçirmek için bu bölgeye giden halk, bölge sakinleri ve esnaf tepkili. Evsel atıklar ve lağım suları halk plajının ortasında yapılan kanalla denize boşaltılıyor. Plaja gelen vatandaş kokudan duramıyor. Şikayetleri üzerine Bölgeye giden Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Fahri Örengül, incelemelerde bulundu.AKP`li Büyükşehir Belediyesi`nin halkla alay ettiğini söyledi. Örengül, “Böyle bir rezillik olamaz. Bu insanlar kandırılıyor” dedi.

 
İSTASYON ÇALIŞMIYOR
İSU Genel Müdürlüğü, Kefken, Kumcağız, Kurtyeri, Kerpe, ve Kovanağzı bölgesindeki tatilcilere ait sitelerin evsel atıklarının arıtılması için Kefken Halk Plajı ortasında terfi istasyonu yaptı. Yapılan terfi istasyonu ya bozuldu ya da çalıştırılmıyor. Aylardır çalışmayan terfi istasyonu olmayınca evsel atıklar ve lağım suları Kefken askeri plaj ve halk plajının tam ortasında yapılan kanaldan denize bırakılıyor. 
 
BİLDİĞİNİ OKUYOR  
Turiz bölgesi ilan edilen alanda görenleri hayrete düşüren bu görüntülerden halk oldukça rahatsız. Kumsalın ortasından, denize girenlerin arasından lağım suları denize bırakılıyor. Bölgede inceleme yapan tatilcilerle görüşen Örengül, “Büyükşehir Belediyesi ve İSU`nun neden bu sorunu çözemediğine anlam verimiyorum. Halkın şikayetleri dikkate alınmıyor. AKP bildiğini okumaya devam ediyor” dedi.
 
HALK ÖNLEMİNİ ALDI AMA…
Halk plajının ortasından denize bırakılan lağım sularının kesilmesi için yetkililerden gerekli desteği alamayan bölge halkı kendi önlemini kendisi aldı. Tatilciler ve bölgede konaklayan vatandaşlar lağım sularının denize akmaması için lağım sularının aktığı kanalın ön kısmını kumla kapattı. Ancak bu kez de kanalda biriken lağım sularından kaynaklı olarak, havaların da sıcak olmasıyla birlikte pis koku her yanı kaplamış durumda.   
 
TUVALETİN KAPISI KİLİTLİ   
Büyükşehir Belediyesi ve İSU`nun yaptıklarına akıl sır erdirmek zor. Yaptıkları terfi istasyonunu çalıştırmadıkları gibi aynı bölgede yapılan umuma açık tuvaletlerin de kapıları kilitli tutuluyor. Örengül, “Büyükşehir ve yetkili birimlere sormak istiyorum; vatandaşlar tuvalet ihtiyaçlarını nerede gidecek? Ya çevredeki esnaflara ait iş yerindeki tuvaletlere, ya ormanlık alanlara gidiyor, ya da girdikleri denizde ihtiyaçlarını gideriyor” ifadesini kullandı.
 
HALKA REVA GÖRÜYORLAR   
Bu rahatsızlığı Büyükşehir Belediye Meclisi`ne taşıdığını, belediye başkanı İbrahim Karaosmanoğlu`nun konuyu yakından takip edecekleri sözünü vermesine rağmen hiç bir çalışmanın yapılmadığını söyleyen Örengül, “Karadeniz`in incisi Kandıra sahilleri kan ağlıyor. Aslında her yaz yerli ve yabancı binlerce turistin akın ettiği Ege ve Akdeniz kıyılarından hiçbir farkı olmayan, yemyeşil doğası, masmavi deniziyle cennet köşelerini aratmayan Kandıra sahilleri ne yazık ki ilgisizliğin, ihmalkarlığın, vurdumduymazlığın kurbanı olmuş durumda. Tatil için Kandırasahillerini tercih edenler lağım kokularını çekmek zorunda değildir” dedi.
 
VATANDAŞLAR İSYANDA  
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü tarafından Kefken`de yaptırılan terfi istasyonunun çalıştırılmamasına anlam veremeyen bölge sakinleri isyan ediyor. Çevre halkı, idarecilerin bu duyarsızlığına tepki gösteriyor. Tepkilerini Örengül`e aktaran tatilciler, “Terfi istasyonu neden çalıştırılmıyor, tuvaletler neden kapalı tutuluyor, yağım suları nasıl oluyor da plajın ortasından denize boşaltılıyor? Kokudan kumsallarda güneşlenemiyoruz, duramıyoruz, bir şey yiyip içemiyoruz. Belediye, ‘Bu bölgelerde sorun yok diyor.` Biz de inanıp geliyoruz ama geldiğimize pişman oluyoruz” şeklinde tepki gösterdi.
 
BÖLGEDE YATIRIM YOK
Kandıra sahillerinin Kocaeli`nin Türkiye`ye ve dünyaya açılan turizm kapısı olmasına rağmen Büyükşehir Belediyesi`nin elindeki bu hazineyi değerlendiremediğini söyleyen Örengül, bölgeye gerekli olan yatırımların yapılmadığını belirtti. Örengül, “Kandıra sahillerinin Akdeniz ve Ege sahillerinden hiç bir farkı yoktur. Bu bölgede denize girilebilecek sadece 8-9 plaj var. Sezon başlamadan bu plajlar elden geçirilse, bakımı yapılsa, alt ve üst yapısı hazırlansa bugün bu sorun olmazdı. Yaz tatili başlıyor, Büyükşehir ondan sonra alt ve üst yapı çalışmalarına başlıyor. Tatilciler ve halk kandırılıyor” diye konuştu. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat