Özdilek

Güncel

Patrik 1. Bartholomeos’un Vaftiz Günü Kutlaması'na Davetliydik..

Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 1. Bartholomeos'un vaftiz oluşunun kutlama davetine ben ve Numan Gülşah'da davetliydik.

16 Haziran 2016 Saat: 14:53
Patrik 1. Bartholomeos’un Vaftiz Günü Kutlaması'na Davetliydik..
Patrik 1. Bartholomeos’un Vaftiz Günü Kutlaması'na Davetliydik..

Rum Ortodoks Kilisesi Patriği 1. Bartholomeos'un vaftiz oluşunun kutlama davetine ben ve Numan Gülşah'da davetliydik. Bartholomeos ile röportaj yapma arzum sebebiyle bu davete katıldım. Sosyal Elçiler oluşumunun başkanı da davete Numan Gülşah ile katılmıştı. Önemli ve az sayıda davetlinin katıldığı ayin ve kutlamaya Rus Ortodoks Kilisesi, Kudüs Ortodoks Kilisesi, Vatikan Papalık, Yunanistan Kilisesi temsilcileri ve Yunanistan Büyük Elçisi de katıldılar. İlber Ortaylı'da davet edilenler arasında olduğunu söylediler fakat kendileri gelmemişti. Ortaylı ile karşılaşma durumumda bir kaç satır haber alma arzusundaydım.

Erken saatlerde huşu ve huzurlu, ruhani bir ortamda ayin ve dualarla başlayan davet sonrası katılanlara bademli el yapımı çikolatalar ikram edildi. Mumlar yakıldı dilekler tutuldu, ilahiler okundu. Patrikhane bahçesinde sohbet imkanları oluştu. Azize Barbara anma günü için Patrik 1. Bartholomeos'un İzmit'i ziyaret edeceği kulaklarıma çalındı.

Daha önce de üç kere tanışma ve sohbet etme imkanım olan Patrik oldukça dinç ve sağlıklıydı. 4 saate yakın süren ayin zamanında, ayini kendisi yönetmiş ve dua sonrası misafirleriyle ilgilenen Bartholomeos ile kısa sohbet imkanımız oldu ve fotoğraflar çektirdik. Dünya kardeşliği için, ülkemiz için, bayrağımız için güzel temennilerde bulunulan bahçe konuşmalarında duygu dolu dakikalar oluştu.

Ayin ve kutlama sonrasında davetliler yemek ikramı için Beşiktaş’ta bulunan Feriye Lokantası’nda ağırlandı.

 

Patrik 1. Bartholomeos kimdir?

 

1940 senesinde Gökçeada’da dünyevi ismi Dimitrios Arhondonis olarak doğmuş ve 1991 senesinde 270. Konstantinopolis-Yeni Roma Baş Episkoposu olarak seçilmiştir. Bir Türkiye vatandaşı olarak, Ortodoks kiliseleri arasında birlik, Hristiyan Kiliseleri arasında barış ve Hristiyanlar, Müslümanlar, Yahudiler arasında diyalog için çaba harcamıştır. Kendisine ‘Yeşil Patrik’ ünvanını kazandıran çevre duyarlılığıyla tarihe geçmiştir. Sevgi ve Barışın Havarisi olarak inanç özgürlüğü ve insan haklarının savunucusu olmuş ve bunun nişanesi olarak 1997 yılında ABD Kongresi’nin altın madalyası verilmiştir.

Davet sonrası Numan Gülşah bizi İzmit'li olan bir ailenin, Patrikane yakınındaki kafesine Saniye Koçaş'ın yanına götürdü. Size biraz bu aileden ve yemek yediğimiz yerden bahsedeceğim.

 

Dükkanım Kafe ve Koçaş ailesi,

 

Biz, davetlilerden tanıdıklarla, ilk defa tanıdığım, eski İzmit’li olan Ayça, Kadri, Saniye Koçaş ailesine ait,  Balat bölgesi sahilde, adı Dükkanım Kafe olan Nikomedian Cafe ve Bazaar adıyla da anılan kafede, enfes minimalist akdeniz yemekleri yerken uzun bir tarih sohbetine ve efsane hikayelere daldık. İzmit’le bağlarını ve sevgilerini koparmamış Koçaş ailesiyle ve dostlarla geçen bu güzel zamanda Balat, Fener, İzmit, Patrikhane ve Haliç üzerine tarihi, kültürel sohpetler uzun saatler sürse hiç sıkılmazdım sanki. Güzel ve retro bir mekan olan Dükkanım’da yemek yerken beğendiğiniz objeleri ve çay çeşitlerini satın alma imkanı da bulabiliyorsunuz. İzmit’e selamlar gönderilirken tekrar buluşma arzularını dile getirirlerken arkamızda Balat ve Fener’i bırakıp ağır adımlarla Eminönü’ne yürüdük. Vakit gelmişti ikindi vakti ve ayrılma vakti güzel İstanbul’dan dostlarla…

 

Haber: Veysel Kavrayan

 

    

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat