Özdilek

Güncel

Panik yok, su var

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, düzenlediği basın toplantısın da bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle yaşanan su sıkıntısı ve ilimizdeki su kaynaklarının durumu ile ilgili bilgi verdi.

3 Şubat 2014 Saat: 17:47
Panik yok, su var
Panik yok, su var

Su üzerinden siyasetin başladığını belirten Bayram, 2005’te abone 478 bin olan abone sayısı 650 bini geçtiğini söyledi.

Geçtiğimiz Temmuz’dan itibaren Sapanca Gölü’nden su alınmaya başlandığını belirten Bayram, “Sapanca Gölü’nden su alınmasaydı, takviye olmasaydı, 1 Ekim’de Yuvacık Barajı’nda su kalmamış olacaktı, Barajın kapakları açıldı su akıtıldı demek doğru değildir. Su üzerinde oynanmalıdır. Allah’tan Sapanca hattı yapılmış. 2013’te 16 milyon metreküp su alındı. 2014’te 4 milyon metreküp su alındı. Sapanca’dan su almaya davam edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin büyük bölümünde kuraklık olduğunu belirten Bayram, Sapanca’da su azalmasının normal olduğunu söyledi. Barajda 5.9 milyon metreküpe yakın su var. Suyu yedekte tutuyoruz, olağanüstü bir durum düşünülerek barajdaki suyu rezerv olarak tutuyoruz, su harcamıyoruz.” dedi.

BU YIL DAHA KÖTÜ GEÇTİ

Yağış açısından bu yıl geçen yıldan daha olumsuz gittiğini söyleyen İSU Genel Müdürü Bayram, şöyle konuştu: “ Yuvacık Barajı hiç dolu hale gelmedi, kapakları hiç açılmadı. Geçen yıl biz işletmiyorduk. 18 Ocak’ta devir aldık. Bizi kastediyorlarsa sorumluluk bize ait değil, işleten şirkete aittir, ama kapaklar açılmadı.  Bu kadar emek sarf eden ekibe kapak açıp suyu boşalttılar gibi sorumsuzluk yüklemeleri hakkaniyete uygun değil. Böyle itham doğru değil.”

Gökçedere Barajı’nın Yalova’ya verilmesiyle ilgili eleştirilere de yanıt veren Bayram, “Gökçedere Barajı 25 milyon metreküplük barajdır. Barajda 2.5 milyon metreküp su var. Kuraklık her tarafta var. Biz hakkımızı devretmedik, ihtiyaç olduğunda alacak şekilde hakkımız var.” dedi.  Bayram, ilave su kaynakları ile ilgili de şunları söyledi: “Kandıra Namazgah Baraj yaptık. Bölgemize önemli ilave su kaynağı oldu. 259 Kandıra çevresinde mahalle ve köyüne su vereceğiz. Bölgemizi önemli ölçüde rahatlatacak bir kaynaktır. İlave kaynaklar da var. A,B,C alternatiflerimiz var. İhsaniye ve Avcıdere Barajları yaz aylarında DSİ tarafından yapımına başlanacak. 30 milyon metreküp su ilavesi sağlanacak.  Gelecekte su sıkıntısı olmayacak. Kayıp kaçak önlemleri ve yeni ilave kaynakları var. Kocaeli 10 yıl öncesi gibi değil, İSU olduğu gibi çalışıyor, kesintisiz su sağlıyoruz.”

KOCAELİ’DE SU SIKINTISI YOK; İSRAF ETMEYELİM

Kocaeli’de su sıkıntısı yoktur diyen Bayram, vatandaşlardan suyu israf etmemelerini istedi. “Bu şehirde su kullanma kültürü var. Kademeli su tarifesi uyguluyoruz. Vatandaşlarımızın daha dikkatli olmasını bekliyoruz. Özellikle sanayiye su verilmesi çimlerin sulanması için atıksu arıtmalardan su verilmesi çalışmaları yapılıyor, projeler geliştiriliyor. Sapanca’da su alan Tüpraş da proje üzerinde çalışıyor” dedi.

Bayram şu bilgileri verdi: “2003’te 2 olan Arıtma Tesisleri şu anda 18 Atıksu Arıtma Tesisi var. Bu kurumda 2 bin kişi çalışıyor. Topladığımız parayı kendi masraflarımıza harcıyoruz. Burada çalışanlar taş mı yiyecek. 2007 ‘te 7 olan terfi merkezi 54’e çıktı. 2005’te Yıllık 3.3 milyon TL, olan elektrik maliyeti,  2013’te 14 milyon lira elektrik maliyetimiz oldu. Gündemimizde zam yok. Sapanca’da geri gidiş var. Kuraklık var. Sapanca’da etkileniyor. Sürekli devam edecek gibi algı var. Sapanca Gölü’nün şu anki durumunda sadece yağışların azalması etkilidir. Gelecek yıl veya gelecek aylarda yağış artarsa aynı seviyeye ulaşır. Sapanca’dan su almazken barajda 15 günlük su var. Şu anda kış mevsimindeyiz. İlkbahar, yağışlı mevsimdir. Yağış bekliyoruz, olmasa da hem Kocaeli hem Sakarya’ya su yeter. 8-10 yılda bir bölgede yağış azalma oluyor. 50 yılda olan bir durumdayız.”

İSU Genel Müdürü Bayram, Hiç yağmur yağmasa da Namazgah Barajı’nın Kandıra bölgesinin ihtiyacı karşılayacak seviyede olduğunu söyledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat