Özdilek

Kültür/Sanat

Ostim'de Bilanço Ağır

1 Ocak 1970 Saat: 02:33
 

Ankara dün, bilançosu gece geç saatlere kadar netleşmeyen kabus dolu bir gün yaşadı. Dün meydana gelen iki ayrı patlamada, son açıklamalara göre ölenlerin sayısı 17'ye yükseldi, 30'dan fazla kişi de yaralandı. 10 ile 12 arasındaki işçinin enkaz altında mahsur durumda olduğu düşünülürken; umutlar azalıyor.

Buarada Ankara Başsavcılığı'nın, 17 kişinin öldüğü patlamalarla ilgili soruşturma açtığı bildirildi.

İlk patlama OSTİM'de saat 11.00 sıralarında Uzay Çağı Caddesi'nin yakınındaki Hasan Özkan'a ait Özkanlar Hidrolik Makine Sanayi fabrikasında meydana geldi. Jeneratör ve yatay sondaj makineleri üreten işyerindeki patlamada 7 işçi hayatını kaybetti, 4'ü ağır 23 kişi yaralandı.

Sivil savunma ekipleri enkazda AKUT'la birlikte yıkıntılar altındaki işleri aradı. Olay yerinde yapılan ilk incelemelerde patlamaya kaynak için kullanılan oksijen tüplerinden meydana geldiği iddia edildi.

İKİNCİ PATLAMA
Diğer patlama ise, İvedik 25. Cadde'de ilk patlamanın olduğu yere bir kilometre uzaklıktaki tiner ve otomobil boyası üreten bir iş yerinde saat 19.30'da meydana geldi.

Patlamayla birlikte tiner ve boyalar alev aldı. İşyerindeki tiner ve boya tanklarının peşpeşe patlamasıyla alevler çevreyi tamamen sardı. Tutuşan LPG'li araçlar da infilak etti. Patlamada işyerinde bulunan işçilerden 10'u öldü, 13 işçi de yaralandı. Valilik yetkileri iki patlamanın bağlantılı olmadığını vurgularken, her iki işletmede de oksijen tüplerinden patlamanın kaynaklandığı öğrenildi.

Dün saat 19.30 sıralarında çıkan yangın ve patlamalar üzerine, yangın söndürme çalışmalarından sonra başlatılan arama kurtarma çalışmaları saat 03.00'e kadar devam etti. Ara verilen arama kurtarma çalışmalarına sabah saatlerinde tekrar başlandı.

Bu arada, yakınlarından haber alamayan bazı vatandaşların, polisin güvenlik çemberine aldığı olay yerindeki bekleyişi ise sürüyor.
Yaralıların tedavilerine ise Ankara'daki çeşitli hastanelerde devam ediliyor

PATLAMALARLA İLGİLİ SORUŞTURMA
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Ostim'deki patlamalarla ilgili soruşturma için bir cumhuriyet başsavcıvekili ve dört cumhuriyet savcısı görevlendirdi.

Edinilen bilgiye göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Nuri Yiğit ile görevlendirilen diğer dört savcı, bugün patlamaların meydana geldiği noktalara gidecek. Savcılar, olay yerinde tespit ve keşif çalışmalarını yürütecek.

Bu arada, Ankara Cumhuriyet Başsavcısı İbrahim Ethem Kuriş'in de dün akşam patlamaların meydana geldiği yere giderek, bilgi aldığı öğrenildi.

'İŞLETME BELGESİ YOK'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, "İşletmenin, işletme belgesinin olmadığını öğrendim" dedi. Bakanlığın 2007'de denetim yaptığını kaydeden Dinçer, "Bazı tespitler görmüşüz, ama insan hayatını tehlikeye atacak tespitler değil. Nedenine ilişkin bir tespitte bulunmadık. İncelemelerimiz devam ediyor" dedi.

PATLAMALARDA YARALANANLARIN İSİMLERİ BELİRLENDİ
Ankara Ostim'de dün gerçekleşen iki ayrı patlamada yaralananların isimleri ve tedavi gördükleri hastaneler belirlendi.

Ankara İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, dün sabah 11.10'da meydana gelen patlamada yaralanan ve halen tedavisi devam edenlerin isimleri ve tedavi gördükleri hastaneleri şöyle açıkladı:

''Hasan Bozkurt; Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mükremin Atmaca, Abdurrahman Ersoy, Ataman Ergün, Faruk Ünlü; Onkoloji Araştırma Hastanesi, Orhan Er; Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Murat Özbek; Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İbrahim Demir; Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Güldal Ekim; Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Sadullah Çoban ve Adnan Biber; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Hacı Ali Şahman ve Muhammet Altınbaş; Ankara Üniversitesi İbni Sina Hastanesi, Ahmet Çağatay Gür; Ufuk Üniversitesi.''

Aksoy, dün 19.30'da gerçekleşen ikinci patlama sonucu yaralananlar ve tedavi gördükleri hastanelerin ise ''Kemalettin Çenli, Hayrettin Çenli, Volkan Üçler, Ozan Bozer; Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ramazan Akkaya; Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Mehmet Şimşek; Etimesgut Devlet Hastanesi, İbrahim Dal ve Nihat Gülerkaya; Etlik İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Volkan Özdemir ve Onur Çorumlu; Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'' olduğunu bildirdi.
Açıklamada, ayrıca yaralılarla ilgili bilgi almak isteyen yakınlarının, hastanelerin nöbetçi şefliklerine başvurmaları istendi.

MELİH GÖKÇEK: SU YERİNE HAVA POMPALANMIŞ
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Burası hidrolik makine üreten bir sanayi kuruluşu. Oksijen tüpü ve normal tüp kullanıyorlarmış. Büyük ihtimal işçilerin yanlış bir uygulamasından olabilir. Burada iki tane kombi var. Kombi patlasa bile böyle bir netice olmayacağı söyleniyor. Oksijen ve normal tüpler varmış. Bu tür aletler suyla kullanılıyormuş. Yanlışlıkla hava pompaladıkları için böyle patlama oluyormuş. Bunlar yüzde yüz doğru bilgi değil. İtfaiye araştırmasından sonra net konuşulacak" diye konuştu.

BAŞBAKAN YERİNDE İNCELEDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Sanayi Bakanı Nihat Ergün ile çok sayıda milletvekili patlamanın ardından olay yerine gelerek yetkililerden bilgi aldı. Başbakan Erdoğan ölenlerin yakınlarına başsağlığı diledi. İçişleri Bakanı Atalay ise yaptığı açıklamada, "Yaralı vatandaşlarımız için doktorlarımız elinden geleni yapıyor. Bütün Ankara seferber oldu" diye konuştu. Atalay, patlamanın nedeniyle ilgili sorulara, "İşyeri sahibinin tahminleri var ama teknik çalışmayı da beklemek lâzım" yanıtını verdi.


 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat