Özdilek

Siyaset

ÖRENGÜL: KBB İSU KANALIYLA BORÇLANIYOR

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

 

      CHP Grup başkan vekili Fahri Örengül İSU ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. CHP İl binasında konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında Örengül’ün İSU ile ilgili açıkladığı çarpıcı başlıklar şöyle:

   İSU borca batık bir kuruluştur. Bu sebeple seçim sonrası suya zam kapıda.

İSU büyük bir hezimet içerisinde yönetilmektedir. Borcu borçla kapatma anlayışı kuruluşu batırma noktasına getirmiştir.

   Yaşanan sel baskınları İSU tarafından önlenememektedir. Yapılan bilinçsiz çalışmalarla afetin boyutları artmaktadır.

   Namazgâh Deresinde zarar gören sel mağdurları dava hakkına sahiptirler. Çünkü orada yapılan set çalışması, zararı arttırır niteliktedir.

   Belediye ve İSU ehil olmayan bir yönetim anlayışı ile yönetilmektedir. Zararın azaltılması, şirketleşmeyle değil açık belge anlayışı ile mümkündür.

Büyük imkânlara rağmen sele teslim olan, 6 yurttaşımızın vefatı ile sonlanan sel felaketinin yaraları ise hala kanıyor.

Fahei Örengül: İSU Bütçeden 475 Trilyon Yan Kuruluşlara Aktarmış

 

   Konuşmasına devam eden Örengül İSU’yu Topa Tuttu!

 

         Sayın Büynükşehir belediye başkanı Karaosmanoğlu.nun başkanlığını yaptığı İSU .nun MAYIS 2010 TARİHİNDE yapılan genel kurulunda ; eksik çalışmaları nedeniyle can ve mal kayıplarına neden olacağı hususunda ısrarlı ikazlarımız olmasına rağmen bunların hiçbirisi maalesef önemsenmemiştir.Maalesef önce GEBZE bölgesinde ve daha sonra da ,GÖLCÜK-KARTEPE ve İZMİT bölgelerinde ciddi can ve mal kayıpları olmuştur.Bu dönem itibariyle İzmit.te 2,Gebze bölgesinde 2 Gölcük de 2 ve Kartepe de 1 olmak üzere 7 yurttaşımız canlarını kaybetmiş,ciddi mal hasarları meydana gelmiştir. 

 

İSU /BELEDİYE YÖNETİM ZAAFİYETİ İÇERSİNDE,SORUMLULUK KABUL ETMEZ BİR ANLAYIŞTA ÇALIŞMAKTADIR.

 

Dünyada gelişmemiş toplumlar deneme ve yanılma yöntemi ile çalışırlar .İSU sorunların önceden tesbiti konusunda acizlik içersinde bulunmaktadır.Kentin belli yerlerini sel alıp götürmekte ondan sonra o bölgede sorun olduğunu anlamakta ve çözüm aramaktadır.Metoorolojiden hava durumunu dahi önceden öğrenme gayreti göstermemektedir.Bu durum karşısında bir çok can ve mal kayıpları yaşanmaktadır.Bu durum son bir yılda yaşanan sellerden sonra İSU nun çözüm aramaya başlaması ile anlaşılmaktadır.

 

Bakın Şu gördüğünüz dilekçe DARICA ya sel öncesi verilmiş bir dilekçe olup Mehmet Kaçmaz adlı vatandaş sele karşı çözüm aramakta ancak İSU duyarsız kalmakta ,yine TÜBİTAK ın da bu hususta İSU ya karşı uyarılar yaptığını biliyoruz.Tüm bu uyarılara rağmen İSU bir aymazlık içersinde olmuş,kentin sele teslim olmasına seyirci kalmış ve büyük mal ve can kayıplarına neden olmuştur.

 

Bakınız sizlere zamanın gazete manşetlerini hatırlatıyorum.FELAKET GİBİ,İZMİT VENEDİĞE DÖNDÜ,BU ACIYA YÜREK DAYANMAZ,SEL CAN ALDI,YAĞMURA TESLİM OLDUK-YAĞMURUN ADI AFET OLDU-ÜÇ İLÇE BOĞULDU-İŞTE İÇLER ACISI HALİMİZ-Bu manşetler Kocaeli tarihinde görülmemiş manşetlerdir.Hani seçimden önce 169 Trilyonu yerin altına gömmüştünüz.Yazık değil mi bunca paraya,yurttaşlarımızın vergilerine,kaybolan mallarına ve canlarına,hiç mi yöneticilerin yürekleri sızlamıyor.

ESASINDA -İSU HATALI ÇALIŞMALARI İLE KENDİSİ SELE ,CAN ve MAL KAYIPLARINA DAVETİYE ÇIKARTMAKTADIR.

 

Kandıra NAMAZGAH DERE islahını İSU nun hatalı yaptığı oradaki sel ve büyük mal kayıpları ile anlaşılmıştır.Namazgah deresine İSU nun koydukları kapakların sele davetiye çıkarttığını artık herkes bilmektedir.Burada bu hususun kesinliği karşısında İSU genel müdürü sorumluluğu Kandıra belediye başkanlığına,Kandıra belediye başkanlığı da İSU GENEL MÜDÜRÜ.ne atmakta ,hatayı kabullenmemektedirler.

 

İşte gazete manşeti CENGİZ KAN selin faturasını İSU YA ÇIKARDI.Bunlar aynı kadronun çalışanları değilmi,Bu koordinasyon eksikliği nasıl izah edilebilir.Sayın Kocaeli Valisi İSU yetkililerinin de davet edildiği bir toplantıya İSU yetkililerin gelmemesi nedeniyle kızmış bu husus da basına aynen yansımış bulunmaktadır.Bütün bunlar İSU nun büyük bir aymazlık ve duyarsızlık içersinde çalıştığını ve performansının çok kötü olduğunu açıkça göstermektedir.İSU son bütçe ile en büyük yatırımı Kandıra.ya yapmayı planlamakla aslında Kandıra.da ne kadar eksik olduğunu da açıkça kabul etmektedir.

 

İSU BORÇ BATAĞINA GÖMÜLMÜŞ ÇALIŞAMAZ DURUMA GETİRİLMİŞTİR.

 

            İSU CHP tarafından 2003 YILI İTİBARİYLE 6.345.031,ooTl ticari borç bunun içersinde de 2.017.751,oo TL depozito bedelleri olmak üzere yaklaşık 4.000.000,oo Tl yani DÖRT TRİLYON gibi bir borç ile AKP ye devredilmiş bulunmaktadır.Geçen dönemlerde İSU ile ilgili olarak işletmenin 2004 ten bu yana borç batağına batırıldığı,buna dur demek gerektiği hususları ısrarla ilgililere iletilmiştir. İSU, Cumhuriyet Halk Partisi’nden sonra yaklaşık olarak 125 kat borçlanmış olup 2004’ten bu yana 125 katlık iş Kocaeli’de nerede ?

 

İSU nun ARALIK 2010 genel kurulundan geçen bütçesine göre ;

  • 2009 yılı geliri 335.531.304,oo TL iken 2010 yılı için 347.588.650.ooTl ile artış beklendiği,
  • 2009 yılı giderinin 438.531.304.TL iken 2010 tahmininde 429.588.850,oo TL olarak beklendiği,
  • 2009 yılı borçlanması iller bankasından 40.000.000,oo TL-Büyükşehirden 83.500.000.000,oo TL bankalardan 16.500.000,oo Tl olmak üzere 140.000.000,oo Tl iken 2010 için iler bankasından 30.000.000,oo TL,Belediyeden 77.000.000,oo TL,diğer bankalardan 20.000.000,oo TL,ile 127.000.000,oo Tl yine borçlanmakta olduğu hususu açıkça görülmektedir.
  • Geçen yılın ana para ve faiz ödemesi bahsedildiği gibi 45.000.000,oo TL ise bu durumda yıllardan bu yana İSU borçlanmaya devam etmektedir.

 

İSU nun geçen yıl bilançosuna göre ticari borçları 141.457.688,84 Tl banka kredileri hesabı 417.132.907,88 Tl kamu idarelerine borcu 36.550.000,oo TL.dir. 2011 yılı için 27 KASIM 2010 tarihli genel kuruldan geçen bütçeye göre de  127.000.000,oo TL borçlanacağına göre bu hali ile İSU nun borç miktarı 500 TRİLYON un üzerinde olacaktır.

Bir işletmenin yatırım dönemlerinde borçlanma isteği içersinde olması anlaşılabilir bir durumdur.Ancak son genel kurulda kabul edilen bütçeye göre isu diğer senelerin aksine % 30 oranında yatırım yapmayı planlamaktadır.yatırımın bu kadar az olduğu düşünüldüğünde yeniden trilyonlarca borçlanmanın nedeni anlaşılabilir bir durum değildir.Bizim itirazlarımıza rağmen kabul edilen son bütçenin bu hali ile borcu borçla kapatmak bütçesinden başka bir şey olmadığı anlaşılmaktadır.

2011 yılı için 347 Trilyon gelirin beklendiği ,halen borçlanmanın trilyonlarca lira olarak devam ettiği ve borcun da 500 Trilyonun üzerinde bulunduğu sabit olduğuna göre bu durumda İSU tamamen borca batık bir işletme olup bu hali ile uzun vadede çalışması mümkün değildir.Bu nedenle İSU nun son genel kuruldaki BÜTÇESİNE OLUMSUZ OY VERİLMİŞ,MUHALEFET EDİLMİŞTİR.

 

 

İSU İLE ASLINDA BÜYÜKŞEHİR BORÇ BATAĞINA SÜRÜKLENMEKTEDİR.

 

Kocaeli Büyükşehir belediye başkanı sayın KARAOSMANOĞLU; sorulduğunda belediyenin kesinlikle borcunun bulunmadığını söylemektedir.Bu tamamen bir aldatmadan ibaret ve gerçek dışı bir ifadedir.İSU Belediyenin tek bağlı kuruluşu olup doğrudan belediye başkanına bağlı çalışmaktadır.İSU nun borcu doğrudan belediyenin borcu olup bu hali ile esasında belediyenin 500 TRİLYON un üzerinde sadece İSU kanalıyla doğrudan borcu bulunmaktadır.

 

Belediyenin diğer şirketlere aktardığı 475 trilyon gibi bir paranın nasıl harcandığı ve hesabının kime verildiği belli değildir.zira bu hususlar belediye şirketlerinin kendi atadıkları denetim kurullarında değerlendirilmekte ve dolayısıyla denetimden uzak tutulmaktadır.Bu hususlar belediyenin faaliyetlerinin değerlendirildiği ayrı bir toplantıda ayrıntısı ile yurttaşlarımıza anlatılacaktır.

 

Sonuç itibariyle Belediye ve İSU ehil olmayan yöneticiler nedeniyle amatör,kentin sorunlarını çözmekten uzak,trilyonları bulan ciddi gelirlerin ; YUVACIK-SAPANCA BORU HATTI GİBİ anlamsız projelere aktarıldığı,yandaş firmalara iş vermek suretiyle kaynakların hibe edildiği bir anlayış ile yönetilmekte ve bu durum maalesef kentin mal ve can kayıplarına varacak vahim sonuçlar doğurmaktadır.Kocaeli bunları yaşamak zorunda değildir.Tüm bu hususlardaki uyarılarımız ve önerilerimiz siz Kocaeli halkının yaşam standardının geliştirilmesi açısından devam edilecektir.

 

.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat