Özdilek

Kültür/Sanat

‘O Gece’ unutulmadı, unutulmayacak

1 Ocak 1970 Saat: 02:33


 
17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler dualarla anıldı. Depremin 11. yılında Fuar Alanı’nda düzenlenen programa Kocaelililer ilgi gösterdi.


 

DEPREM ŞEHİTLERİNE DUALAR OKUNDU
Deprem gerçeğinin göz önüne serildiği programda Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 11 yılda depremden korunma adına yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Depremde hayatını kaybedenler için de dualar ve Kuran-ı Kerim okundu. Anma programına Kocaeli Valisi Ercan Topaca, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili İlyas Şeker, Genel Sekreter Yardımcısı Tahir Büyükakın, Anadolu Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Tek, İl Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.
 
ÇOCUKLARIMIZI BİLİNÇLİ YETİŞTİRMELİYİZ
Programda bir konuşma yapan Kocaeli Valisi Ercan Topaca Kocaeli’nin her zaman benzeri depremlere maruz kalabileceğini söyledi. Depreme karşı bilinçli olunması gerektiğini vurgulayan Vali Topaca, “Çocuklarımız, analarımız, babalarımız sağ salim kalsın istiyorsak bu konuda gerekli duyarlılığı göstermeliyiz. Çocuklarımıza deprem bilincini en güzel şekilde aşılamalıyız. Deprem anında nasıl hareket edeceğini bilen bir nesil yetiştirmeliyiz. Bu deprem anındaki felaketleri azaltmak için önemlidir. Ancak en önemli nokta yaptığımız, oturduğumuz binaların depreme dayanıklı olmasıdır. Bu konuda gerekli hassasiyeti göstermeliyiz” ifadelerini kullandı.
 
ÖNEMLİ DERSLER ÇIKARDIK
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, Marmara Depremi’nde hayatını kaybeden vatandaşlar için Allah’tan rahmet dilediği konuşmasında deprem konusunda yaptıkları çalışmaları anlattı. Kocaeli’nin deprem kuşağında olduğunu hatırlatan Başkan Karaosmanoğlu, her an deprem olacağını düşünmeli ve buna göre hareket edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu şekilde yapıldığı takdirde acıların en aza ineceğini vurgulayan Başkan Karaosmanoğlu, “Büyükşehir olarak planlarımızı eldeki verilere göre yapıyoruz. Her bölgede yer hareketlerini inceleyerek olası deprem zararlarını en aza indirmeliyiz. 17 Ağustos’tan önemli dersler çıkardık. Depremi gören yaşayan biriyim. Dolayısıyla konuya hassasiyetle yaklaşıyoruz. Olası bir felaket anında hazırlıklı olmak için ön çalışmalar yapıyoruz”
 
BİLİMSEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ
Suçu depremde aramamak gerektiğini ifade eden başkan Karaosmanoğlu, yanlışı yapanların insanlar olduğunu belirterek, “Büyükşehir ve Kocaeli’ndeki kamu kurumları olarak depremle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda yer hareketlerini ölçen ivmeölçer cihazları yerleştiriyoruz. Bugün de 3 sanayi kuruluşumuza bu cihazlardan yerleştirdik. Bilimsel çalışmalarla depremle ilgili yıkıntıları yaşamamak için veriler elde ediyoruz. Bu konuda gerekli çalışmaları yapıyoruz. Deprem sadece bir kaderdir diyerek geçemeyiz. Tedbir almalıyız” şeklinde konuştu.
 
TRT’NİN ÖZEL PROGRAMINA KATILDILAR
Vali Topaca ve Başkan Karaosmanoğlu, yaptıkları konuşmaların ardından 17 Ağustos Depremi’nde en kaz altında kalarak felç olan Şükran Salas’la bir süre sohbet etti. Vali Topaca, Salas’a umutlarını kaybetmemesi gerektiğini söyleyerek, hayata umut dolu bakması gerektiğini vurguladı. Daha sonra Anadolu Ajanı’nın Deprem Fotoğrafları Sergisi’nin açılışını gerçekleştiren Vali Topaca ve Başkan Karaosmanoğlu daha sonra TRT’nin Seka alanında düzenlediği ‘Deprem Özel’ programına katılmak için alandan ayrıldı.
 
03.02’YE KADAR SÜRDÜ
Fuar Alanı’ndaki Güneş Sahnesi’nde yapılan program saat 1.30’da başlayarak depremin gerçekleştiği 03.02’ye kadar sürdü. Program Mısırlı Hafız Mahmud Tuhi, Hafız Hüseyin Turkan ve Kahire Kuran Okuma Birincisi Alper Ramazan Kanderu’nun Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı.
 
AA’DAN UNUTULMAZ KARELER
Tasavvuf musikisi ve sema gösterisinin de yer aldığı anma programında Ömer Döngeloğlu’nun gönül sohbeti ve Dursun Ali Erzincanlı’nın şiirleri yer aldı. Programın sunumunu yapan Reha Yeprem de deprem anılarını anlattı. Anadolu Ajansı’nın ‘O Gece’ adlı Kocaeli Deprem Fotoğrafları Sergisi, 17 Ağustos 1999’da yaşanan acıları bir daha yaşattı. Program depremin meydana geldiği 03.02’de yapılan duayla sona erdi. Gecenin sonunda programı izlemeye gelenlere sahur için kumanya da verildi

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat