Özdilek

Kültür/Sanat

Nicomedia, (İzmit) Hoşgörü Emirnamesi paneli

Gallerius’un 30 Nisan 311 tarihinde Nicomedia’da (İzmit) okuduğu Hoşgörü Emirnamesi’nin 1703. yılı adına Sivil Toplum Merkezi’nde panel düzenlendi.

1 Mayıs 2014 Saat: 11:59
Nicomedia, (İzmit) Hoşgörü Emirnamesi paneli
Nicomedia, (İzmit) Hoşgörü Emirnamesi paneli

Gallerius’un 30 Nisan 311 tarihinde İzmit’ten dünyaya söylediği Hoşgörü Emirnamesi’nin 1703. yılı adına Sivil Toplum Merkezi’nde Prof. Dr. Niyazi Öktem ve Kocaeli Üniversitesi Prof. Dr. Ayşe Çalık Ross’un katılımcı olarak yer aldığı panelde Hoşgörü Emirnamesi’nin üzerine konuştu. Çekül Vakfı Kocaeli Temsilciliği, Nicomedia Akademi Derneği ve Bitinya Uygarlıkları Kültür ve Araştırma Derneği’nce organize edilen panelin moderatörlüğünü ise Çekül Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah üstlendi. Panele Amerika’dan Nicomedia Belgeselinin yönetmeni Nate Hovee de katılarak çektiği belgesel hakkında ki duygu ve düşüncelerini dile getirildi.

ÖZGÜR YAŞAMLARIN ÖNÜ AÇILDI

Okunan bu Emirnameye göre; başta Roma İmparatorluğu’nda yaşayanlar ve dünya insanları için inançları ve düşünceleri çerçevesinde özgürce yaşamalarının önü açılmış, inançları ve düşünceleri yüzünden insanların, vahşi hayvanların önünde parçalatılmayacağı, kılıçtan geçirilmeyeceği, gladyatörler önünde öldürülmeyeceği konumda kararlar alınmıştır.

KENTİNİZİN DEĞERİNİ BİLMELİSİNİZ

Belgeseli çekerken yaşadığı duyguları anlatan Nicomedia Belgesel yönetmeni, 24 yaşındaki Nate Hovee, “Burada olmaktan çok mutluyum. Belgeseli çekerken Numan Bey ile birlikte çalıştık. Belgeseli beraber hazırladık. Değerinin kesinlikle bilinmesi gereken bir kentte olduğunuzu söylemeliyim. Gördüğüm tarihi yerler beni çok heyecanlandırdı. Burada her türlü kalıntı var. Burada bir belgesel çekebildiğim için çok mutluyum ve bu bölgede daha çok şey olduğunu gördüm” diyerek İzmit’e tekrar gelmek istediğini söyledi. Nate Hovee‘nin konuşmasının ardından Nicomedia Belgeseli izlendi.

İNANILMAZ KÜLTÜR TABAKALAŞMASI

Kentin arkeolojik olarak çok fazla sorunu olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Ayşe Çalık Ross, “Burada 10 yıldır yüzey araştırması başkanlığı yapıyorum. Avrupa’dan Asya’ya baktığınız zaman dünyanın tek geçit noktasının burası olduğunu görüyorsunuz. Milattan önce 500 bin tarihlerine ait malzemeler bulduk. Afrika’daki malzemelerin Avrupa’ya geçişinin buradan olduğunu anlamış olduk. Burada inanılmaz bir kültür tabakalaşması var

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat