Özdilek

Eğitim

Murat Özdağ’dan dershane tepkisi

Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özdağ, Milli Eğitim Bakanlığı’nın kapatmayı planladığı dershanelerle ilgili değerlendirmede bulundu.

24 Kasım 2013 Saat: 13:56
Murat Özdağ’dan dershane tepkisi
Murat Özdağ’dan dershane tepkisi

Özdağ, yaptığı açıklamada, kendilerinin hadisenin ticari boyutunu ele aldığını söyledi. Taraflarla görüşülerek çözüme vurgu yapan Özdağ, şöyle devam etti: "Biz ticaret odaları olarak, istihdam kapısı açan, ekonomik değer üreten, değeri çok milyar dolarla ölçülecek bir ekonomide, mutlaka ama mutlaka taraflarıyla görüşülerek hareket edilmesi, çözüme kavuşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konuda kanun yapıcıların, merkezi hükümetin bu çalışmalarını yaparken, zaten ilk baştaki söylemleri, hep çıkış haritasındaki yol yürüyüşündeki ortaya koyduğu gerçekleri burada da yürütmesini bekliyoruz.”

Ticari boyutla ilgili kaygılarını dile getiren Özdağ, şunları aktardı: "Baktığımızda odamıza kayıtlı personelleri olan, istihdamları nasıl çözülecek? Öğretmenleri var, idarecileri var, yardımcı personelleri var, bunlara nasıl çözüm üretilecek? Bakmak lazım, bunları iyice çalışmak gerekiyor. Hangi aşamalarda nasıl bir yöntemle iş imkanı sağlanacak mı, nasıl olacak? Yine bu insanların kıdem tazminatı konusu var. Ciddi bir kıdem tazminatı konusu var. Bunlar nasıl çözülecek? Bu kadar insan nerede istihdam edilecek? Diğer sosyal hakları var bu çalışanların.

Şirket oldukları için, işyerini kapattıktan sonra, şirket kapatılmıyor. Şirket kapatılmadığı için dava açılıp işe dönme hakları var bunların. Bunların karşısında bizim hiçbir yatırımcımız ne kıdem tazminatı, ne de bunları geri alıp çalıştırabilmek gibi çok birikimleri olan işletmeler değil. Öte yandan bunların ticari borç alacak portfüyü var. Kredi kullananları var, yatırım yapmışlar. Kira sözleşmeleri yapmışlar, peşin ödemeler yapmışlar veya sözleşmede garanti altına alınmış kiralar var, bunlar nasıl çözülecek? Ayrıca bu tip yerlerin kiralamaları öyle 1-2 yılla değil 5 yılla 10 yılla oluyor."

Özdağ, çözüm bulunmadığı takdirde bunların hepsinin kayıt dışına doğru sürükleneceklerini, merdiven altına itilmelerin olacağını zannettiklerini dile getirdi. Özdağ, "Bu da bizim hem ekonomik açıdan hem de ticari faaliyetlerin gerçek anlamda kanunen yürütülmesini altını oyacak bir çalışma. Burada vergi olarak ciddi vergi ürettiklerini katma değer ödediklerini biliyoruz. Yıllık belki de 6-7 milyar cirosu olan sektörün resmi yollara yasaklayacaksınız. Cari açığı olan bir ülkede bunların ne kadar doğru olup olmadığını hep beraber görürüz." ifadelerini kullandı. Özdağ, Kocaeli’ndeki dershanelerin özel okul olmaya elverişli olmadığının altını çizdi.

Özdağ, bu konuda şunları söyledi: "Kocaeli özeline baktığımızda, bizim dershanelerin hiçbirinin, fiziki ortamının özel okul olmaya elverişli olmadığını, fiziki ortamının özel okul koşullarına uymadığını görüyoruz. Uysa dahi bugünkü yaptıkları çalışmalarda bir özel okulun milimal maliyetleri 7 bin lira civarında. 7 bin lirayı kaç kişi verecek? Hadi 5 bin lira olsa bile ne kadar verecek bilemiyoruz."

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat