Özdilek

Çevre

Mermer pisuar yüzünden, camide restorasyon durdu

Gebze'de bulunan tarihi Çoban Mustafa Paşa Camisi'nin erkek tuvaletine mermer kaplamalar ve pisuarlar yapıldı. Vatandaşlar tarihi dokuyu bozduğunu belirttikleri değişikliğe tepki gösterdi.

3 Ocak 2016 Saat: 00:29
Mermer pisuar yüzünden, camide restorasyon durdu
Mermer pisuar yüzünden, camide restorasyon durdu
Gebze ilçe merkezinde bulunan, Çoban Mustafa Paşa tarafından 1510 yılında yaptırılan Çoban Mustafa Camisi ve Külliyesi'nin erkek tuvaletinde yeni düzenlemeler yapıldı. Tarihi caminin tuvaletinde duvarlar mermerle kaplanarak üzerine pisuarlar monte edilirken, pisuarların arasına da yine mermerden paravanlar konuldu. Ayrıca yeni lavabolar yapıldı.
Ancak tarihi caminin dokusunu bozan düzenleme tepki gördü. Vatandaşlar tarihi yapıya zarar veren değişikliğin ortadan kaldırılmasını isterken, bazı vatandaşlar da pisuarların dinen de uygun olmadığını ileri sürerek tarihi özelliğin bozulmamasını istedi.

'TARİHİ DOKUYA ZARAR VERMESİNLER'
Gebze Tarih Araştırma Komisyonu Başkanı Resul Orman tarihi yapının özelliğini bozmayacak şekilde düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek şöyle dedi:
"Külliyenin lavabolarının modernize edilmiş haliyle halkın önüne sunulduğu, tarihi dokuya zarar verdiği için biz tarihçiler ve tarih gönüllüleri olarak bu süreci istemiyoruz. Restorasyonun aslına uygun yapılmasını uygun görüyoruz. Külliyenin tarihi dokusuna zarar vermesinler, yetkililer bu işi bilenlere yaptırsınlar."

RESTORASYON DURDURULDU
Gebze ilçesinde bulunan Çoban Mustafa Camii’nin erkek tuvaletine yapılan düzenleme sonrası açıklama yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, restorasyon işlemlerinin durdurulduğunu açıkladı.

Geçtiğimiz hafta Gebze ilçesinde bulunan Mimar Sinan'a 1510 yılında yaptırılan Çoban Mustafa Camii ve Külliyesi’nin restorasyonunda camiye pisuarlar yapılması üzerine İl Kültür ve Turizm Müdürü Adnan Zamburkan, yazılı bir açıklama yaptı. Koruma Kurulu Bölge Müdürlüğü’nce bölgede yapılan inceleme sonrası restorasyon işlemleri durdurulduğunu açıklayan Zamburkan, “31.12.2015 tarihinde yerinde inceleme yapılmış, Koruma Kurulu’nca ikinci bir karar alınıncaya kadar restorasyon işlemleri durdurulmuştur” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat