Özdilek

Aşayiş

Mehmet Tabak için 15 yıl istendi

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan ve yaklaşık 10 aydır cezaevinde bulunan Beşgen Mobilya’nın sahibi, işadamı Mehmet Tabak (67) ikinci defa hakim ka

19 Mayıs 2017 Saat: 10:32
Mehmet Tabak için 15 yıl istendi
Mehmet Tabak için 15 yıl istendi

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında gözaltına alınıp tutuklanan ve yaklaşık 10 aydır cezaevinde bulunan Beşgen Mobilya’nın sahibi, işadamı Mehmet Tabak (67) ikinci defa hakim karşısına çıktı.

 

Kocaeli 4. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya tutuklu sanık Mehmet Tabak, avukatı Gül Esen Mirkelam ve sanık yakınları katıldı. Duruşma, Bank Asya eski çalışanlarının dinlenmesi ile başladı.

Banka çalışanları ifade verdi

Bank Asya eski çalışanı H.E., "Ben 2004 ile 2011 arasında İzmit şubesinde çalıştığım dönemde kendisinin BEKO bayisi vardı, bizim pos müşterimizdi. Bankada kendisini fazla gördüğümü hatırlamıyorum. Banka müdürümüz bize cemaate yakın müşterilerimize daha sıcak davranmamızı söylüyordu ancak Mehmet Tabak bu kişiler arasında değildi. Tabak ile ilgili emniyette herhangi bir ifadem olmamıştır. Kendinin FETÖ üyesi olduğu ya da finans sağladığı yönünde bir bilgim yoktur” dedi.

Bank Asya’da hesabı vardı

Bank Asya çalışanı O.T., "Ben 2003 2006 yılları arasında Family Finans Bankasında çalıştım. Tabak'ı bu dönemden tanıyorum. 2006 yılında Bank Asya İzmit Şubesine transfer oldum. Bu dönemde eski müşterilere ulaşarak şubemize müşteri çektim. Tabak'ın zaten hesabı varmış. Ben ziyaret ettikten sonra 2013 yılı Eylül ayında iş yeri kredisi kullanırdım. Şube müdürümüzün kendisi için özel ilgi gösterilsin şeklinde konuşmasına tanık olmadım. Banka müdürümüz bankanın ticari amaçları açısından kim olursa olsun ilgi gösterilmesini isterdi. Mehmet Tabak ile ilgili olarak cemaatin mütevellisindendir şeklinde bir şey duymadım” dedi.

Tabak ismini hiç duymadım

Bank Asya çalışanı E.Y., "Ben 2004 ile 2010 arasında Bank Asya’nın İzmit şubesinde güvenlik görevlisi olarak çalıştım. Mehmet Tabak’ı o dönemden sima olarak tanıyorum. FETÖ üyesi olduğu şeklinde ya da teröre finans sağladığı yönünde bir bilgim yoktur. İfademde ismi geçen kişileri cemaate yakın kişiler olarak biliyordum. Personelin çoğu bu kişilere hizmette kusur etmemiz gerektiğini söylerdi ve kendi aralarında konuşurlardı. Ancak Mehmet Tabak ismini hiç duymadım” dedi.

Cemaate yakın olduğu konuşuluyordu

Son olarak dinlenen Bank Asya çalışanı A.G.,"2006 yılında Bank Asya genel müdürlükte çalışmaya başladım. Kendisini iki kez gördüm. Benim Mehmet Tabak ile ilk tanışmamız şubede oldu. İşletmesi KOBİ sınıfındaydı. Teminat mektubu işi vardı. Bir de pos cihazı pazarlaması için Akça Camii Caddesindeki iş yerine gitmiştik. Mehmet Tabak'ın cemaat üyesi ya da finans sağladığı yönünde bir bilgim yoktur. Kendisi KASİAD başkanlığı yaptığı için şubede arkadaşlalar tarafından cemaate yakın olduğu sadece konuşuluyordu. Bu nedenle o konularda bilgi sahibi değilim” dedi.

Yurtdışına vali ile birlikte gittik

Tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyetine gönderilen raporlar incelendi. Raporlarda Mehmet Tabak'tan elde edilen dijital materyallerde örgütün kriptolu haberleşme sistemi olan “Bylock” ve “Eagle” programlarına rastlanılmadığı tespit edildi. Cumhuriyet Savcısının yurtdışı seyahatleri hakkındaki sorusunu yanıtlayan Tabak, “Ben o dönem Kocaeli Valisinin daveti üzerine Fas ülkesine gittim. 2012 ya da 2013 olabilir tam tarihi hatırlamıyorum. İş adamları olarak hep birlikte gittik ve orada faaliyet gösterten bir Türk okulunu ziyaret ettik. Ziyaret 1 saat sürdü. Bu seyahat KASİAD başkanlığı döneminden önceydi” dedi.

Röportajda öyle bir şey söylemedim

Cumhuriyet Savcısının, bir gazetede yer alan röportaj içeriğinde kendisine yöneltilen “Hizmet hareketine mensup olmaktan dolayı gurur duyuyorum” şeklinde yanıtlayıp yanıtlamadığının sorulmasının üzerine Tabak, “22 Kasım 2014 tarihindeydi yanılmıyorsam KASİAD Başkanı olduktan hemen sonra Özgür Kocaeli gazetesinden İlker Akşit benimle röportaj yapmak için gelmişti. Ben o röportaj sırasında hizmet hareketine mensup olmaktan dolayı gurur duyuyorum şeklinde bir şey söylemedim. Ben röportajı daha sonra okuduğumda öyle bir şey görmemiştim. Bu cümle sonradan ilave edilmişse onu bilemem” dedi.

Bankaya yüklü miktarda para yatırılmış

Duruşmada mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı, silahlı terör örgütüne üye olmak ve terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefetine yönelik açılan kamu davasında hakkında FETÖ/PDY bağlantıları tespit edildi. Tanık olarak dinlenen kişilerin ifadelerinde kısmi çelişki yaşansa da ilk ifadelerinin sanığın örgütün mütevelli heyetinde olduğu, örgüte finansal destek sağladığı ve örgütün il imamı olduğu öne sürülen Mehmet Akif Saka ile ticari faaliyeti bulunmamasına rağmen kendisi ile irtibatta olduğu tespit edildi. Ayrıca Bank Asya hesabına FETÖ terör örgütü lideri Fetullah Gülen’in 25 Aralık 2013 tarihindeki çağrısına istinaden yüklü miktarda TL ve döviz cinsinden mevduat yatırmaya destek sağladığı tespit edildi.

15 yıla kadar hapsi isteniyor

Sanığın KASİAD isimli derneğin yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüttüğü ayrıca bu dernek faaliyetleri kapsamında çeşitli faaliyetleri gerçekleştirdiği hususları birlikte değerlendirildiğinde sanığın FETÖ kuruluş amaçlarının faaliyet ve eylemlerini benimseyerek örgüt üyesi olmayı tercih ettiği anlaşıldığından 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası işe cezalandırılmasını, terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet suçundan ise somut deliller oluşmadığı değerlendirilerek beraatine karar verilmesine ve kararın kesinleşmesi ile birlikte mal varlığındaki tedbir kararının kaldırılmasını talep etti.

Tahliye talebi reddedildi

Cumhuriyet Savcısının mütalaasının ardından söz alan sanık avukatı Gül Esen Mirkelam, "Biz esas hakkındaki savunmamızı vermek için ek süre istiyoruz. Mahkemenin delillerin toplandığını belirtilmesini ve müvekkilimin yattığı süre ve yaşı göz önünde bulundurularak tahliyesine, olmuyorsa adli kontrol kararı ile tutuksuz yargılanmasına ya da ev hapsine karar verilmesini talep ediyorum. Müvekkilim yasal bir derneğe önce üye sonra başkan olmuştur. Dernek üyeliği anayasal bir haktır” şeklinde konuştu.

Dava 7 Haziran’a ertelendi

Avukatın ardından söz alan tutuklu sanık Mehmet Tabak, “Ben 10 aydır tutukluyum ve rahatsızım. Ben başkan olduktan 2 ay sonra dernek denetim geçirdi ve sonuç açıklandı. Herhangi bir şey bulunamadı. Ben terör örgütü üyesi ya da mütevellit heyetinden değilim. Beraatime karar verilmesini istiyorum” dedi. Verilen 5 dakikalık aranın ardından mahkeme heyeti kararını açıkladı. Mehmet Tabak, avukatının talebi üzerine esas hakkındaki savunmanın hazırlanması için süre verilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verilirken duruşma 7 Haziran tarihine ertelendi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat