Özdilek
Rana Sinem Siklon
Rana Sinem Siklon

Mavi Türk Siyasetine dinamizm getirir mi?

Türkiye’de siyasi partilerin sloganları bellidir. Siyasal iletişimde liderin yapmak istediklerini 3 veya 4 kelime içine sığdırmasını isteriz.

5 Mart 2021 Saat: 13:23

Türkiye’de siyasi partilerin sloganları bellidir. Siyasal iletişimde liderin yapmak istediklerini 3 veya 4 kelime içine sığdırmasını isteriz. “Seçmene ilginç gelsin ve seçmenin aklından çıkmasın” deriz. Demokrat Parti 1946 ve 1950 yıllarında "Yeter! Söz Milletindir!" dedi. 1946 yılında seçimi kazanamasa da 1950 yılında ipi göğüsledi.  SHP 1989 yılında partisinin sloganına espriyi de kattı “Beş Yıl Daha Bir Limon Gibi Sıkılmaya Gücünüz Var mı?” diye sordu. Toplumdan büyük ilgi gördü, gazetelerin manşetlerine taşındı. SHP, limon sloganıyla seçimden birinci parti olarak çıkmayı başardı. Aynı yıl, seçim kampanyasında ANAP lideri Turgut Özal’ın kullandığı, “eli kolu bağlı bir belediye başkanı ister misiniz?” sloganı ters tepti.

Memleket Hareketi lideri Muharrem İnce fizik öğretmeni olduğundan olsa gerek sloganını tek kelime ve tek renk içine sığdırabilmiş. Memleket Hareketi’nin sloganı; Mavi! Mavi’nin açılımı “Memleket, Adalet, Vicdan ve İş” olarak açıklanıyor. Memleket Hareketi’nin lideri ve kurmayları “Mavi” ile sol seçmene “Sol parti olarak biz varız” diyor. Bilirsiniz, sol düşünceye sahip kişiler Sabahattin Ali’nin ve Nazım Hikmet’in deniz ve gökyüzü ile ilgili şiirlerini farklı severler, özgürlüğe yorarlar. Mavi’nin içindeki adalet ve vicdan kelimeleri ile sağ seçmene de “Sizin de yanınızdayız” diyor. İş sözcüğüyle gençlere “Yanınızdayız” mesajı veriyor.

Bugünlerde Mavi’nin M’si Memleket yangın yeri. Memleketin yüzü ekonomiden yana 2002 yılından beri gülmüyor. Memleket Hareketi lideri Muharrem İnce ve kurmayları ekonomi problemini nasıl çözecek merak ediyorum.  Memleketin dış politikası “Güleriz ağlanacak halimize” misali. Sağlık politikası tam tıkırında ilerliyor. Sosyal politikalara değinmeye gerek yok. Gün içinde 3-4 tane kadın cinayeti işleniyor, gençler intihar ediyor. Eğitim politikasını ise inceleyin derim. Matematik ve pozitif bilimleri terk ettik, maneviyata yöneldik. Dünya Mars’a yeni adım atarken biz Ay’a gitmeye hazırlanıyoruz. Tarım bitti. Dünyaya buğday ihraç eden Türkiye, yurt dışından buğday alıyor, saman alıyor.

Mavi’nin ikinci harfi A adaleti temsil ediyor. Türkiye’de adaletin çivisi çıkmış. Yargıtay’ın onaylamadığı karara yerel mahkeme hayır diyor, kendi istediği kararı uygulamaya çalışıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararı tanınmıyor. Adalet de arapsaçı.

Mavi ve Vicdan başlığı. “Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğü var mı” diye sorsam yeterli sanırım. Gençlik dindar bir gençlik yetiştirilmeye zorlanıyor. Farklı inanca sahip olanlara saygı duyulmuyor Atatürk’ün Türkiyesinde. Türkiye’de hükümetlerin yönetiminde din sömürüsü her zaman iş yapar. Demokrat Parti de 1950 yılında seçimi nasıl ilk sırada bitirmişti ki! Memleket Hareketi ülkede işlemeyen laiklik ilkesini tekrar işler kılabilecek mi?

İ harfi yani iş konusuna değinmiyorum. Covid-19 salgınından önce gençler zaten iş bulamıyordu. İki üniversite mezunu gençlerin iş bulamadığı ülkemizde Memleket Hareketi gençleri iş sahibi yapacağını söyleyerek gençlere geleceğiniz teminat altında notu düşüyor. İntiharın eşiğindeki gençleri yaşama tutundurabilecek mi?

 Memleket Hareketi partileştiğinde logosu mavi mi olacak, bilinmez ama halk memleketin bitmek tükenmek bilmeyen sorunlarına çare arıyor. Mavi memleketin sorunlarına çözüm getirir mi? İzleyelim, görelim.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Ak Partililerin En Sevdiğim Yanı …3 Mayıs 2024 Saat: 12:05
Beklenen buluşma gerçekleşti.
“Yerel Halk” Neyse Artık!23 Nisan 2024 Saat: 11:26
Özgür Özel tarihi bir zafer kazandı.
Sandığa gitmeyen seçmenler kimler? AKP’liler mi?11 Nisan 2024 Saat: 23:22
Seçimden sonra benim de çok merak ettiğim bir soru vardı.
Kan Ve Ruh Kaybı Varmış!6 Nisan 2024 Saat: 11:40
Büyükşehirlerde büyükşehir belediye başkanları görevi devralmaya başladılar.
AKP Kaybettiği Seçimden Ders Çıkarttı Mı?3 Nisan 2024 Saat: 10:14
Aslında bugün seçim analizleri yapmaya devam edecektim.
Tüm Yazıları
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat