Özdilek

Kültür/Sanat

Maşukiye’de 200 yıllık mezarlık restore ediliyor

Maşukiye’de 200 yıllık mezarlıkta restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları yapıyor

3 Şubat 2015 Saat: 15:18
Maşukiye’de 200 yıllık mezarlık restore ediliyor
Maşukiye’de 200 yıllık mezarlık restore ediliyor

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından Maşukiye’de 19. Yüzyıl’dan kalma tarihi mezarlıkta mezar taşları restorasyonu ve çevre düzenlenmesi çalışmaları yapılıyor. Restore edilen mezar taşlarının yanına mezar taşı kitabelerinin günümüz Türkçesine çevrisinin yer aldığı tabelalar yerleştirilecek.

 64 MEZAR TAŞI RESTORE EDİLİYOR

Maşukiye Merkez Camii yanı ve önündeki 3 dönümlük arazide bulunan 64 adet mezara ait mezar taşı yapılan çalışmalarla restore dilerek mezarlığın çevre düzenlemesi yapılıyor. Kocaeli Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nun onayıyla başlayan restorasyon çalışmalarının sonunda tarihi mezarlık, ziyaretçilerin rahatça içersinde gezinebileceği ve mezar taşlarını okuyabileceği bir hale getirilecek. Karşılıklı iki ayrı yerde bulunan mezarlıklara yeni giriş kapıları da yapılıyor. Kent genelinde tarihi yapılarda restorasyon çalışmaları yapan Büyükşehir Belediyesi bir çok tarihi yapıyı restore ederek kentin hafızası ve değeri olan tarihi yapıların yok olmasını engelledi.

ÇEVRE SAKİNLERİNDEN BÜYÜKŞEHİR’E TEŞEKKÜR

Çevre sakini 78 yaşındaki Hilmi Kasımoğlu; “ecdadımızın yattığı bu 200 yıllık mezarlık önceleri harap, yıkık, çöplük halindeydi. Sağ olsun Büyükşehir Belediyesi yaptığı bu çalışmayla burayı çok güzel bir hale getirdi diyerek Büyükşehir Belediyesi Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’na ve Belediye çalışanlarına yapılan çalışmalar dolayısıyla teşekkür etti.

 

TARİHİ YAPILAR KENTE KAZANDIRILIYOR

Kocaeli tarihine sahip çıkan Büyükşehir Belediyesi tarihi konak, mezarlık gibi birçok tarihi yapıda tarihi dokuya uygun restorasyon çalışmaları yürütüyor. İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Tarihi Mekânlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü’ne bağlı uzmanların yaptığı çalışmalarla birçok tarihi eser gün yüzüne çıkartılarak kente kazandırıldı. İzmit Hüseyin Paşa Camii Haziresi, Bağçeşme Namazgâh Şehitliği, Orhan Camii Haziresi ve Pertev Mehmet Paşa Camii Haziresinde de aynı şekilde Osmanlı Döneminden kalma mezarlıklarda bakım ve onarım çalışmaları yapan Büyükşehir, kent tarihine sahip çıkarak tarihi yapıların yok olup gitmesini engelliyor.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat