Özdilek

Siyaset

“MASA BAŞINDA ADAY BELİRLEMEK YOK”

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’deki odasının kapılarını Nefes gazetesi okuyucuları için açtı. Kılıçdaroğlu, ülke ve yerel seçimleri değerlendirdi. Kocaeli’deki son durum hakkında fikir alışveri

15 Nisan 2013 Saat: 19:56
“MASA BAŞINDA ADAY BELİRLEMEK YOK”
“MASA BAŞINDA ADAY BELİRLEMEK YOK”

Röportaj: Soner Kılıç/Tolga Havuç

GELİN BU ÜLKEDE ÖNCE DEMOKRASİYİ KURALIM

Ülkemizdeki demokrasi ve barış tartışmalarına bakışınız nedir?

Yasama-yargı-yürütme gibi bizim demokrasinin var olan, devletin çatısını oluşturan kurallar dışında bu kuralları sağlıklı çalıştıracak üç temel kuraldan söz edeceğim.

Demokrasi bir ülkeye gelmeden barış gelmez. Eğer demokrasiyi getirecekseniz barışı da getirirsiniz. İki hafta önce 16 maddelik demokrasi manifestosu yayınladım. Demokrasi dört yılda bir gidip oy verdiğimiz bir rejinim adı değildir. Demokrasilerde gazeteciler hapse atılmaz. Demokrasilerde üniversite öğrencileri hapse atılmaz. Demokrasilerde avukatlar hapse atılmaz. Demokrasilerde özel yetkili mahkemeler olmaz. Demokrasilerde yüzde 10 barajı olmaz. Demokrasilerde oy hırsızlığı olmaz. Demokrasilerde liderler milletvekili listelerini alıp vatandaşın önüne koymaz, demokrasi farklı bir şeydir. Demokrasinin çalışmadığı yerde barış olmaz, hayaldir.

Hukukun üstünlüğüne inanacaksınız. Yargı bağımsız olacak. Hukuku katlettiğiniz yerde barış olmaz. Milletin seçtiği 8 milletvekilini hapiste tutacaksınız, benim ülkemde demokrasi, benim ülkemde hukukun üstünlüğü var diyeceksiniz, olmaz.

Bir ülkede demokrasi yoksa, hukuk yoksa toplumsal uzlaşma yoksa o ülkede barış olmaz. Barışın üç temel ayağıdır bu. Demokrasi mi istiyorsun? Getir yasaları çıkaralım. Darbe yasalarının arkasına saklanma, korkma, biraz yürekli ol. Demokrasi istiyorsan çık adam gibi söyle, demokrasiyi, yargının bağımsızlığı istediğini söyle.

GENÇ İNSAN İNTİHAR EDER Mİ?

Türkiye’nin ekonomide geldiği son durumu değerlendirir misiniz?

İster protesto edilen senetlere bakın, ister kapanan iş yerlerine bakın, ister sanayideki düşüşe bakın, ister yatırımlardaki düşüşe bakın, ister enflasyondaki yükselişe bakın, isterseniz işsizliğe bakın bütün göstergeler ama bütün göstergeler sos veriyor, bütün göstergeler olumsuz. En son, dramatik bir olaydır, Trabzon’da genç bir çocuk, işsizlik nedeniyle kendisini yaktı.

TÜRKİYE’NİN YAKICI GÜNDEMİNDEN EKONOMİYİ TARTIŞAMIYORUZ

İşsizlik bu yıl 214 bin kişi daha arttı, bırakın azalmayı arttı işsizlik.  Eskişehir’de sözleşmeli olarak 20 kişinin alınacağı yere bin 200 kişi başvuruyor. Şanlıurfa’da 40 kişinin alınacağı yere bin kişi başvuruyor.  işsizlik bu boyutlarda ama Türkiye’nin yakıcı gündemi bu sorunları yeterince tartışmamıza olanak vermiyor. Tek tek bütün illeri gezeceğim, iş dünyasıyla toplantılar yapacağım, yapıyorum da,  Üreten Türkiye üzerine inşa edilecek bu yeni ekonomi politikamız. Her alanda kan kaybediyoruz ve bunu yapacağız, herkese anlatacağız.

KOCAELİ ÖRGÜTÜNÜN BAŞARISINI SEÇİMDEN SONRA GÖRECEĞİZ

Kocaeli örgütünün çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kuşkusuz, ülke genelinde olduğu gibi Kocaeli’de de  örgüt çalışıyor. İl Başkanımız, saygın ve koordinasyonu güzel sağlıyor. Bizzat yakından takip ediyorum. Ama açıkçası, şunu da söylemek gerekirse, başarının kıstasları vardır. Örgüt çalışıyor ama örgütün başarısı seçimlerden sonra belli olacak. Başarı kıstası eğer bir önceki seçimlere göre oy oranımız artmışsa örgüt iyi performans göstermiş sayılır. Çalışmanın sonuçlarını görmek gerekir. Aksi takdirde kendinizi kandırmış olursunuz.

KOCAELİ’DE EĞİLİM VE KAMUOYU YOKLAMASI YAPACAĞIZ

-Kocaeli genelinde tüm ilçelerde aday adayları çıkmaya başladı. Kocaeli’de ön seçim yapılacak mı yoksa adayları genel merkez mi belirleyecek?

Adayların belirlenmesinde yerel yöneticiler etkin olacak. Bütün üye katılımıyla eğilim yoklaması yapacağız. Bizim partililerimiz kimi istiyorsa onu göstereceğiz. Masa başında oturup aday belirlemeyeceğiz. İkincisi de kamuoyu yoklamaları yapıyoruz. Yoklamalardan nasıl sonuçlar çıkar görürüz tabi. Sorduğumuz bazı sorular var; “Kimi belediye başkanı olarak görmek istiyorsunuz” diye halka henüz daha adaylar net ortaya çıkmadığı için bu soruya arzu ettiğimiz yanıt gelmiyor.

ANAHTAR ROL KADINLARDA

Kadınların meclise, belediye başkanlığına, milletvekilliğine adaylığı konusunda neler söylemek istersiniz?

Cinsiyet kotasını aşacağız, çalışıyoruz da zaten. Tüzüğümüz bunu öngörüyor. Kadınların siyasette daha fazla olmaları gerek. Leyla Atakan gibi kadın başkan çıkarmış bir kentte kadınların daha aktif olmaları, siyasete girmeleri, yerel yönetimlere talip olmaları, belediye meclis üyeliğini istemeleri, girmeleri gerekir. Biz bunu çok arzu ederiz.  Ne kadar çok kadın çıkarsa o kadar mutlu oluyorum. Bu seçimlerde seçimin sonucunu belirleyecek olan kadınlardır. AKP kadınlara çok müdahale etti ve onları sosyal yaşamın dışına itmeye çalıştı kadın kendi dünyasına yapılan müdahaleyi biliyor ve direnç gösteriyor. Umudum kadınlardır. Kocaeli’de kadınlardan  çok büyük performans  bekliyorum.

KOCAELİ ESKİ PARLAK GÜNLERİNE DÖNMELİ

-CHP, Kocaeli Büyükşehir Belediyesini,  ilçe belediyelerini alabilecek mi?

Bütün hedefimiz o zaten. Şu anda hiç belediye başkanımız yok. Kocaeli büyükşehir belediyesi dahil olmak üzere Cumhuriyet Halk Partisi eski görkemli günlerini yeniden yakalamak zorundadır.  Geçmişinde büyük hizmetler var. Halkın bunu unutmadığını biliyorum. Kocaeli gibi emekçi kenti ve ve geçmişinde önemli hizmetlere imza attığımız bu bölgede başarılı olmak zorundayız. Ben İl ve ilçe başkanlarımın bu bilinçte, kararlılıkta olduğunu görüyorum. Kısır çekişmeler geride kaldı. Aday adaylarımızı da izlemeye çalışıyorum ve mutlaka ben olmalıyım hırsında olmadığını görüyorum, Seçimlerde hepsinin kenetleneceğine inanıyorum. Kaybetmenin bu ülkeye neler kaybettirdiğini herkesin gördüğünü düşünüyorum.

KOCAELİ İSTANBULUN GÖLGESİNDE KALDI

-Kocaeli halkına, CHP seçmenlerine mesajınız ne olacak?

Kocaeli’nin müthiş bir tarihi var. Her ilçenin kendine has özellikleri ve güzellikleri var. Osmanlılara dayanan, güzel köşkleri var, binaları var, tabiat varlığı var. Denizi var. Ama bunlar kamuoyuna yansımış değil, tanıtmak gerekir. İstanbul’un gölgesinde kaldı Kocaeli. Önce bir kimlik kazandırmamız lazım. Kocaeli’nin kimliği yok şu anda. Çünkü, AKP’li belediyeler kent kimliğini yok ettiler. Körfezi temizleyen belediye Cumhuriyet Halk Partili belediyedir. Atıkları yok eden onları tekrar dönüştürüp kullanıma sunan yine CHP’li belediyelerdir. Halk böyle bakmalıdır.  Bizim adaylarımız kente rant gözüyle bakmıyorlar, kişilerden nasıl çıkar sağlarız diye bakmıyorlar. Kentte yaşayanlar nasıl özgürce yaşayacaklar, dolaşacaklar bu pencereden bakıyorlar. Onun için Kocaeli çok önemli. Karamürsel’i, Derince’si, Gebze’si, Çayırova’sı Dilovas’ı, Darıca’sı çok önemlidir. Kenti bilen, kent kültürünü bilen belediye başkan adaylarıyla yeniden hizmet edeceğiz.

YENİ KUŞAĞA ANLATIN

Bu bölgenin halkı, geçmiş dönemin imkanları ile günümüzün imkanlarını, o dönem yapılanlar ile günümüzde yapılanları kıyaslamalıdır.  Kıyaslama yapamayan genç kuşağa da biz anlatacağız. Neredeyse 10 ve 20 yıldır, bu kentlerde işbaşında olan AKP şimdiye kadar zaten bu kentleri yapabilecekleri projeler olsaydı zaten yaparlardı. 20 senede yapamadıklarını önümüzdeki  beş yılda mı yapacaklar?. CHP’ne, onun adaylarına fırsat verilmelidir. Bölge halkına selam ve sevgilerimle  bu mesajımı iletiyorum. Zaten ileri dönemde her fırsatta beraber olacağız. Adaylarımızı yalnız bırakmayacağım.

ÜYELERDEN BİR ŞAMAR BEKLİYORUM

Parti örgütlerimizin  çalışması yetmez. Üyelerimizin de sadece seçim almamızı istemesi yetmez. Onların da çok çalışması şart.  Zaten başarı da üyelerimize bağlıdır. Yöneticilerden çok halk içinde olan onlardır. Böyle değillerdir anlamında söylemiyorum ama bunu  bir kez daha tüm üyelerimizden  istiyorum. Kocaeli’de, oyları kendi cebinde sanan ve ipotek koyanlara bir şamar bekliyorum.Bu halk için, bu ülke için…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat