Özdilek

Çevre

“Marmara Yaşasın” Basın Açıklaması

Marmara Yaşasın Kervanı etkinliği ile Tütünçflik sahili koruma ve güzelleştirme derneği ortak basın açıklama yaptı

30 Mayıs 2022 Saat: 11:27
“Marmara Yaşasın” Basın Açıklaması
“Marmara Yaşasın” Basın Açıklaması

“Marmara Yaşasın” Basın Açıklaması

Marmara Yaşasın Kervanı etkinliği ile  Tütünçflik sahili koruma ve güzelleştirme derneği ortak basın açıklama yaptı. 

Açıklamayı dernek Baş. Yarımcısı Av.Çiğdem Baloğlu yaptı  

İzmit Körfezini tepeden gören bir noktada yapılan basın açıklaması olaya anlam kattı.

 

Basın açıklaması şöyle:

Kocaeli’ de, 16 OSB, 34 liman vardır. Her biri birbirinden tehlikeli kimyasal depolama alanlarıyla, Petrokimyadan Gübreye geniş bir yelpazede üretim yapılmaktadır. Kocaeli, ülkemiz Kimya üretiminin %26’ sını karşılıyor. Bu basit rakam bile çevre yükümüzün son derece ağır olduğunu göstermektedir.

Kontrolsüz sanayileşme, limanlaşma ve tersanelerle deniz, hava, dere ve yer altı sularımız onlarca yıldır vahşice kimyasal ve fiziksel kirliliğe maruz kalmıştır.  Yetmezmiş gibi, her gün yeni tesislere ve devasa üretim-kapasite artışlarına izin verilmektedir.

Kaza risklerinin yanında şehrimizde her gün her yaştan hemşerimizi Kanser, Astım-Alerji, KOAH, Metabolizma, Kalp hastalıkları nedeniyle kaybediyoruz. Bebeklerimiz teşhisi konamayan türlü çeşit hastalıkla doğuyor. Ancak bu durum birer rakam olarak değerlendiriliyor. Oysa ne balıklar, ne kuşlar, ne de bizler birer rakam, madde, malzeme değiliz. Canız, Canlıyız… Mevcut durumu değiştirmek için hiçbir şey yapılmayıp, son derece DOĞAL karşılanıyor. Oysa bu doğal bir durum değil, Yapay Afet’ tir.

Marmara Denizi ve İzmit Körfezi, akıntısı, sıcaklığı, tuzluluk gibi nadir özellikte bir geçiş denizidir. Geçmişte son derece zengin her türlü deniz canlısına sahipken,  temel konular bile değerlendirilmeden üstünkörü verilen izinler yüzünden döngü bozulmuş, besin zinciri kırılmıştır. Geçtiğimiz yıl Marmara Denizinde Müsilajı yaşadık, ne yazık ki bilimsel olarak yeniden yaşanacağı öngörülmektedir.

Buradan seçilmiş atanmış tüm yöneticilere sesleniyoruz;

Çevre ve Sağlığa etkileri bütünsel olarak değerlendirilmeden sanayiye bonkörce verilen, Dolgu, Dip Tarama ve Üretim-Kapasite artış izinleri gelecek nesillerimize karşı EKOLOJİK SUÇTUR. Bu izinleri verip, suça ortak olmayın. Doğa Uyarıyorken, Zaman Varken Yanlıştan Dönün. Doğru Uygulamaları Hayata Geçirin.

“Denizimiz, Havamız, Suyumuzla Birlikte Acı Çekerek Ölüyoruz… Anayasa Ve Kamudan Gelen Gücünüzü Acilen Bizleri Yaşatmak Üzere Kullanın! “

  1. Liman ve sanayi kuruluşları kapasite artışları yapmak için Binlerce Dönüm Dolgu Ve Dip Tarama yapıyor, soğutma kulelerinde kullanmak üzere her gün binlerce ton deniz suyu çekiyorlar. Şehrimizde yeni sanayi tesislerine, liman, tersane, kimyasal depolama alanlarına izin vermeyin, mevcuttakilere de üretim ve kapasite artış izni vermeyin.

 

  1. Sanayi ve Evsel tüm atıklar için denize her türlü deşarjdan vazgeçilmelidir. Dere ıslahlarıyla kaçak deşarjlara son verin, vahşi atık depolamaları, tarım ilaçları nedeniyle yer altı sularının kirletilmesini engelleyin. Tersanelerdeki silikatla kumlama vd. kimyasal kirleticilere izin vermeyin.

 

  1. Bugüne dek ekolojiyi korumak üzere uyguladığınız hiçbir şey bizleri yaşatmak için işe yaramıyor, yanlışı sürdürmeyin. Şu anda geçerli olan Kanun, Yönetmelik, Arıtma, Ölçüm, İzleme, Ceza yöntemleri günümüzün sağlıklı, temiz çevre ihtiyaçlarına uymuyor, bu yüzden işe yaramıyor. Küresel ısınma, su kıtlığı ihtimali kadar, gelecekteki başkaca riskleri de düşünerek mevcut yönetmeliklerinizi güncelleyip, değiştirin. Çevrenin korunması için ceza bir yöntem değildir, aksine kirletilmesi için adeta teşvik edici olmaktadır. Doğaya bedel biçilemez. Acilen temiz, ahlaklı sanayiye geçilmelidir.

Bu değişiklikleri yaparken Ekolojiyi korumak isteyen her Vatandaş, Bilim İnsanı, STK, Platforma kulak verin. Memleket Her Bir Köşesiyle Hepimizin, Korumak Hem Bizim Hem De Siz Yöneticilerimizin Anayasal Görevidir.

Ağzı olup dili olmayan denizin, balığın, göçmen kuşların, martının sesi olmak için bugün zamanını ayırıp buraya gelen her biri birbirinden değerli çevre gönüllülerine gelecek nesillerimiz adına teşekkürü borç biliriz.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat