Özdilek

Siyaset

MADEN KAZALARI ARTTI

CHP Milletvekili Haydar Akar, maden işletmelerindeki taşeron uygulamasının sonlandırılmasına ilişkin kanun teklifi verdi.

7 Şubat 2013 Saat: 17:10
MADEN KAZALARI ARTTI
MADEN KAZALARI ARTTI
CHP Milletvekili Haydar Akar,  uzun zamandır tartışılan maden işletmelerindeki taşeron uygulamasının sonlandırılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. Akar gerekçesinde, ülkemizde madencilik kuruluşlarındaki mevcut birikimin reddedilerek, madencilik üretimlerinin yetersiz, donanımsız ve deneyimsiz kişi ve kuruluşlara bırakılmasının kazaların artmasına neden olduğunu söyledi. Akar, ayrıca yoğun birikim ve deneyime sahip kurum ve kuruluşlar yerine, üretimin teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmasının iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin terk edilmesine neden olduğunu belirtti. Son yıllarda maden kazalarının ve can kayıpların arttığının altını çizen ve dünyada madencilik sektöründe meydana gelen en çok ölümlü kazanın Türkiye'de olduğunu belirten Akar, “2011 yılı Sayıştay Raporu’nda, Kozlu’da yapılan incelemelerde iş güvenliği önlemlerinin ve çalışma koşullarının yeterli olmadığı, kaza olmamasının büyük bir tesadüf olduğu uyarısına yer verilmesine rağmen gerekli tedbirler alınmamıştır. Aynı taşeron firmanın aynı koşullarda işe devam ederek ölüme davet çıkarıldığını bu yüzden 8 işçinin göz göre ölüme gönderildi” dedi. Akar, teklif ile maden sektöründe taşeronlaşma uygulamasının sonlandırılmasını gerekçelerini de sıraladı. Akar, 4857 sayılı iş kanununda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi gerekçesinde de şunlara yer verdi; “Madencilik, doğası gereği içerdiği riskler nedeniyle dünyanın en ağır işkollarından olup bilgi, deneyim, uzmanlık ve sürekli denetimi gerektirmektedir. Son otuz (30) yıldır devletin küçültülmesi, kamunun faaliyet alanın daraltılması ve iktisadi etkinlik ve verimliliğin sağlayacağı savı ile uygulanmaya çalışılan girişimler sonucu, ülkemizde madencilik sektörü yarı yarıya küçültüldüğü gibi, nesillerin bilgi birikimi de darmadağın edilmiştir. Ülkemizde madencilik kuruluşlarındaki mevcut birikimin reddedilerek, madencilik üretimlerinin yetersiz, donanımsız ve deneyimsiz kişi ve kuruluşlara bırakılması kazaların da artmasına neden olmaktadır”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat