Ekonomi

Kurbanlıklar kara borsaya düştü!

Kurban Bayramı telaşı evde, iş yerinde, pazarda, çarşıda devam ederken kurban pazarı da bir hayli hareketlendi.

10 Ekim 2013 Saat: 16:06
Kurbanlıklar kara borsaya düştü!
Kurbanlıklar kara borsaya düştü!

Satışlardan memnun olan kurbanlık satıcıları satılmayan yüzde 10’u satma arayışlarına girerken, kurbanlıkların kara borsaya düştüğünü söyledi.

Tüm Türkiye’de olduğu gibi ilimizde de kurbanlıklar tükenme noktasına geldi. Geçen yıla göre satışların iyi olduğunu belirten, hem ilimiz hem de değişik illerden gelen hayvan satıcıları ellerinde kalan az miktardaki Kurbanı Bayram sonuna kadar bitirmek ve evine dönmek istiyor.

‘5 TANE KALDI’

İlimize Ağrı’dan gelen Ali Haydar Çeçen, 15 yıldır kesintisiz burayı tercih ediyor. Kurbanlıkların neredeyse tükendiğini belirten Çeçen, “15 senedir Ağrı’dan İzmit’e kurban getiriyorum. Her sene 70-80 büyükbaş getiriyorum. Geçen yıl biraz zorluk çekmemize rağmen bu yıl biraz erken bitirdik. İzmit halkı geç kalırsa kurbansız kalacak çünkü kurban kara borsa oldu. Elimizde 5 adet kurban kaldı. Fiyatlar 4-5-6 bin lirada seyrediyor. Fiyatlar yükseliyor gün geçtikçe… Geçen yıl 95 çadır vardı bu sayısı bu yıl 50’ye indi, çok fark etti. Belediye hizmetlerimizi yerine getiriyor. Doğu’dan gelen hayvanlar büyük uyum sağlıyor hava şatlarına bu yüzden herhangi bir hastalık yok” diyerek pazarda durumların gayet iyi gittiğini belirtti.

‘TIRNAK BÜYÜKLÜĞÜNDEKİ DİŞ, KURBANI BELİRLİYOR’

Kurbanlıkların iyisini ve kötüsünü ayırt etmek için vatandaşlara önemli tüyolar veren Cevdet Akbay, fiyatların aynı kalacağını belirtti. Akbay, “Vatandaşın kurbanlık alırken kurbanın dişine, gözlerine dikkat etmesi lazım. Gözlerde canlılık olmadığı zaman o hayvanda hastalık vardır. Hayvanın ön taraftaki iki dişinin tırnak büyüklüğünde olması gerekiyor. Buna dikkat edilmezse kesilen kurban boşa gider. İki büyük diş yoksa o hayvan buzağıdır ve kurban edilemez” dedi.

‘KURBAN BULAMAYACAKLAR’

Satışların iyi gittiğini kaydeden Akbay, İzmitlilerin bir an önce kurbanlığını almasını önerdi. Aksi takdirde kurban pazarında kurbanlıklarını tükeneceğini söyledi. Akbay, “Satışlarımız bu yıl iyi gidiyor. Son iki üç gün içerisinde hayvan almaya gelmeyenler daha sonra bulamayacaklar. Şu an yüzde 85-90’ı satıldı. Fiyatlar artmaz çünkü hayvanın kilosuna göre fiyat çıkıyor” dedi. Çadırlarda yer ve su sıkıntısı yaşayan pazar esnaf ının sıkıntısının olduğunu da sözlerine ekleyen Akbay, bu durumun abartılmaması gerektiğini de vurguladı.

‘SATIŞLAR ÇOK İYİ’

İlimize çevre il olan Adapazarı’ndan gelen esnaf Ersin Akgün” Akyazı Geyve Taraklı’dan geliyorum. 100 adet koç getirdim. 40 tane satıldı. 60 tanesi duruyor. 600 TL’den 950 TL’ye kadar fiyat aralığımız bulunuyor. Satışlardan memnunuz. Koçlar 40 kilodan 80 kiloya kadar çıkabiliyor. Geçen yıla göre kiloyu 13 TL’ye düşürdük” diye konuştu. Bir başka esnaf Fehmi Gerboğan, “Ağrı’dan 60 büyükbaş hayvan getirdim ve hepsini sattım. Çok iyi geçti bu yıl. Geçen yıla göre ise pek değişen bir şey yok. Fiyatlarımız hemen hemen aynı Allah şükür bir sıkıntımız da yok. Memleketlerimize döneceğiz” diyerek bu yılki satışlardan doğan memnuniyetini ifade etti.

‘PAZARLIK PAYI 250 TL’

Van’dan ilimize gelen Hakkı Kara ise, “Satışlar çok iyi gidiyor. 24 büyükbaş 150 adet ise küçükbaş getirdik. 50 tanesi satıldı. Kalanlar da son güne kadar satılır. Bayramın son gününe kadar buradayız. Geçen yıla göre satışlar daha iyi. Fiyatlar normal. 4-5-6 bin TL arasında değişiyor. Küçükbaş hayvan 600 TL’ye kadar çıkabiliyor. 4 bin TL olan büyükbaşta 250 TL’ye kadar pazarlık payı bırakıyor. Hayvanlarımız veteriner kontrolünde geldi, aşısı her şeyi yapıldı o yüzden hastalığa yakalanmadılar” diyerek fiyatların makul, satışların da yerinde olduğunu belirtti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat