Özdilek

Güncel

Kuledeki saat tamire gitti

Kuledeki saat tamire gitti

14 Aralık 2014 Saat: 16:57
Kuledeki saat tamire gitti
Kuledeki saat tamire gitti

İzmit’in sembolü Saat Kulesi’ndeki saat, tamire gitti. İzmit Belediyesi,  34. Osmanlı Padişahı Sultan II. Abdülhamit'in tahta çıkışının 25. yıldönümü anısına yaptırılan Saat Kulesi’ndeki saatin tamiri için Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan gerekli izinleri aldı. İzinlerin alınmasının ardından kulede arızalı olan saatin tamiri için harekete geçildi.

 

MİLLİ SARAYLARIN SAATÇİSİ ONARACAK

İzmit Belediyesi yetkilileri, tarihi saatin tamirinin İstanbul’daki Milli Saraylar saatçisi Recep Gürgen tarafından yapılacağını belirterek “Bir süre önce arızalanan saatin tamiri için ilgili kurumların izni gerekiyordu. Gerekli izinler alındıktan sonra kuledeki saat büyük bir itina ile sökülüp İstanbul’a gönderildi. Konunun uzmanı olan Recep Gürgen tarafından saat makinası ön yıkamadan geçirilip kir ve yağdan temizlenecek. Böylece makinanın yatak, mil ve dişlilerin aşınmış deforme olmuş veya kırılmış kısımları ortaya çıkmış olacak. Bu bozulan parçaların tamir veya yenilenmesinden sonra ince temizliğe geçilecek. Mekanik temizlik ile mil ve yataklar pastan arındırılıp cilalanacak, pas ve oksitlenmeye karşı verniklenerek ağırlık makara ve taşıyıcıları temizlenip boyanacaktır. Saatin çalar makinası, çalar tertibatı kolları, çan, çekiç ve eklem parçaları tamir olacak, bakım işlemleri yapılarak vurma ayarları yapılıp çalar hale getirilecektir. Transmisyon tertibatı, saat makinası ile akrep ve yelkovanları irtibatlaysan dört takım transmisyon tertibatının ve dörtlü dağıtıcıların eklem yerlerinin aşınan kısımları tamir olacak, çatal bağlantı parçaları yeniden yapılacaktır. Akrep/yelkovan dişli grubunun boşluk yapan kama ve milleri yenilenecek. Bütün bu işlerden sonra saat kuleye monte edilerek yağlanıp çalıştırılacaktır” dediler. Tarihi saatin tamir süresinin yaklaşık 2 ayı bulacağı öğrenildi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat