Özdilek

Ekonomi

KSO’ya Avrupa Parlamentosu’ndan önemli konuk

KSO ev sahipliğinde ve Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) Başkan Yardımcısı İsmail Ertuğ’un katılımlarıyla “Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türk Sanayinin Uyumu” konulu panel gerçekleştirildi.

30 Mayıs 2022 Saat: 14:55
KSO’ya Avrupa Parlamentosu’ndan önemli konuk
KSO’ya Avrupa Parlamentosu’ndan önemli konuk

KSO’ya Avrupa Parlamentosu’ndan önemli konuk

Kocaeli Sanayi Odası (KSO), ‘Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Türk Sanayinin Uyumu’ konulu panelde Avrupa Parlamentosu Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu (S&D) Başkan Yardımcısı İsmail Ertuğ’u ağırladı. KSO Konferans Salonu’nda düzenlenen panelde; KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, KSO Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul, sanayiciler ve sektör temsilcileri Ertuğ’u ilgiyle dinledi.

 

Ekonomik ilişkiler güçlü şekilde devam ediyor

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, panelin açılışında yaptığı konuşmada şunları kaydetti: “Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) arasında zaman zaman siyasi sorunlar ve gerilimler yaşansa da ekonomik ilişkilerimizin güçlü bir şekilde devam ettiğini görüyoruz. AB, geçen yıl yüzde 41.3 ile en büyük ihracat pazarımız olmaya devam ediyor. Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu doğrudan yatırımların yaklaşık yüzde 60'ı Avrupa ülkelerinden kaynaklanıyor.

 

Gümrük birliği’nin güncellenmesi

Gümrük Birliği’nin önümüzdeki dönemde kapsamının genişletilerek ve derinleştirilerek güncellenmesiyle birlikte AB ile olan ticaretimizin öneminin daha da artacağını umuyoruz. İş dünyası olarak; Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, Avrupa Birliği ülkelerinin üçüncü ülkelerle yaptığı serbest ticaret anlaşmalarında ülkemizin de taraf olması ve vize serbestisi en önemli önceliklerimiz arasında yer alıyor.

 

İki tarafın yararına olacak

Gümrük Birliği’nin güncellemesi, Türkiye ve AB ülkeleri bakımından iki tarafında yararına olan sonuçlar yaratacak bir süreç. Dolayısıyla çalışmaların bu yönde hızlandırılması her iki taraf için de önemli. AB ile olan ticaretimizde ulaştırma konusu da ticaret zincirleri açısından kritik bir konu. Ulaşım sıkıntılarını aşmak noktasında; orta ve uzun vadede, AB aday ülke sıfatını da kullanarak ve AB'nin fonlarından faydalanarak; AB'ye olan demir yolu hatlarının modernizasyonunun başlıca hedeflerimiz arasında yer alması gerektiğini görüyoruz.

 

 

 

 

Vize serbestisi konusu

Türkiye - AB ticaretinde önemli olan bir başka konu da vize serbestisi. Türk iş insanlarının vize konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıkları bir gerçek. Ülkemiz bunu aşmak için önemli adımlar atarak 72 kriterden 66 tanesini yerine getirdi. Kalan 6 kriter bağlamında yapacağımız reformlarsa, ülkemizin ekonomik ve siyasi iklimi açısından çok değerli olacaktır.

 

Yeşil dönüşüm ivme kazandı

İklim değişikliğinin etkilerinin küresel ölçekte güçlü bir şekilde gözlenmesiyle birlikte, Yeşil Mutabakat ve dijital gündemin AB için en temel iki öncelik haline geldiğinden söz eden Zeytinoğlu şöyle devam etti: “En önemli ticaret ortağımız olan AB’nin, 2019’da açıkladığı Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında; 2050 yılında karbon-nötr ilk kıta olma hedefini ortaya koyması, yeşil dönüşüm politikalarını hızlandırdı. Bu çerçevede uluslararası ticarette; üretim yöntemleri, ürün standartları ve iş yapma biçimlerinin hızla değiştiğine şahit oluyoruz.

 

Uyum sağlamak için…

AB tarafından açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı ile öngörülen kapsamlı değişikliklere hızlıca uyum sağlamamız; ülkemizin küresel tedarik zincirlerine sağladığı entegrasyonun güçlendirilmesi ve yeşil yatırımların ülkemize çekilmesi bakımından da büyük önem arz ediyor. Yeşil dönüşüm tüm sektörler için, özellikle de karbon yoğun üretim yapan sektörler için değişim anlamına geliyor.

 

Rekabetçiliğin korunması

İhracatımızda rekabetçiliğimizin korunması noktasında, Avrupa Yeşil Mutabakatı çerçevesinde bizi en çok etkileyen uygulamalardan birinin de sınırda karbon düzenlemesi olduğunu biliyoruz. Buna göre 5 ürün grubunda -elektrik, alüminyum, çelik, çimento, gübre- AB’ye yapılan ihracat 2026’dan itibaren karbon sertifikasına tabi olacak.  Bunun maliyeti de AB ETS sistemindeki fiyatlara göre belirlenecek. Türkiye’nin özellikle çimento, çelik ve alüminyum sektörleri AB’nin

ithalat yaptığı ülkeler arasında ön sırada.

 

AB ile uyumlu ets kurulması konusu

Dolayısıyla düşük karbonlu üretime geçiş sürecinde, ülkemizin pazar ve rekabet kaybı yaşamaması için AB ile uyumlu bir emisyon ticaret sistemi (ETS) tasarlanmasına öncelikle ihtiyacımız var. TOBB olarak, AB ile uyumlu bir ETS kurulması yönünde lobi çalışmalarına destek oluyoruz.

 

 

 

Yeşil mutabakata uyumda farkındalık yaratıyoruz

Kocaeli Sanayi Odası da Avrupa Yeşil Mutabakatı konusunda ilk günden beri farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda düzenlediğimiz sektörel eğitimlerle firmalarımıza karbon ayak izinin nasıl ölçüleceğini anlatıyoruz. Ayrıca önümüzdeki dönemde üyelerimiz için daha avantajlı karbon ayak izi hesaplanması hizmeti de vermeye başlayacağız.

 

KOBİ’lerimize finansal destek sağlanmalı

İhracatçılarımız ve onlara girdi sağlayan firmalarımızın karbon ayak izlerini azaltmaları ve bunun için gerekli önlemleri almaları büyük önem taşıyor.  Bu süreçte, özellikle KOBİ’lerimize finansal ve teknolojik destek sağlanması gerekli. KOBİ’lerimiz için zorluklarına rağmen, yeni iş alanları ile birlikte yeni fırsat kapılarını da açacağına inandığımız yeşil dönüşümün uygulanabilir olması; büyük ölçüde KOBİ’lerimizin finansal kaynaklara erişimlerine bağlı.

 

Yeşil dönüşümde kobilerimiz ab fonlarından daha çok yararlanmalı

Bu konuda; AB’nin IPA fonları, Ufuk Avrupa gibi Araştırma ve innovasyon programları, Avrupa Yatırım Bankası ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası gibi kuruluşların sağladığı imkanlar bulunuyor. Ülkemizin tam üyelik perspektifinde, özellikle de KOBİ’lerin; AB fonlarından, yeşil dönüşümüne uyum çerçevesinde daha çok yararlanmalarını temenni ediyoruz.”

 

İklim değişikliği politikasında dünyanın gözü ab’de

Panel daha sonra konuk konuşmacı İsmail Ertuğ’un konuşmasıyla devam etti. Ertuğ, Avrupa Parlamentosu hakkında kısa bir bilgilendirme yaptıktan sonra “AB, dünyada 2050 yılına kadar ilk karbon nötr kıta haline gelme yolunda ciddi adımlar attı. Fit for 55’e uyum paketi kanunlaşma yolunda. Tüm dünya, iklim değişikliğinin azaltılması konusunda AB’ye bakıyor diyebiliriz” dedi.

 

AB için Türkiye önemli

Pandemi ve Rusya-Ukrayna krizinin Avrupa’ya yansımasından bahseden Ertuğ, “Doğalgaz konusunda AB’nin Rusya’ya bağımlılığı bir gerçek. Bu konuda da Türkiye’nin öneminin daha da artacağı görülüyor. Pandemi ise bize tedarik zincirlerinin artık elimizde olmadığını gösterdi. Hem enerji hem de tedarik zincirleri konusunda AB için komşuları çok daha önemli hale geldi” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat