Özdilek

Ekonomi

KSO’da 2014 bütçesi 7 milyon 400 bin TL

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) meclis toplantısı Meclis Başkanı Hasan Tahsin Tuğrul başkanlında oda meclis salonunda gerçekleştirildi.

11 Aralık 2013 Saat: 17:11
KSO’da 2014 bütçesi 7 milyon 400 bin TL
KSO’da 2014 bütçesi 7 milyon 400 bin TL

Toplantının bu ayki konuğu Bosh Türkiye Genel Müdürü Steven Young olurken, mecliste 2013 yılı bütçesi görüşüldü. 2013 yılında tahmini bütçesi 5 milyon 540 bin lira olan KSO’da 2014 yılı bütçesi 7 milyon 400 bin lira olarak tahmin edildi. KSO’nun 2014 yılı bütçesinde yaklaşık 2 milyonluk bir artış sağlandı.  KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık faaliyet raporu açıklamasında oda üyelerine Macaristan ile Shengen vizesini kaldıracak protokolün Bakan Egemen Bağış’ın katılımı ile Cuma günü imzalanacağını müjdeledi. 

Toplantının aylık faaliyet raporunu sunan oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, genel ekonomik değerlendirmede bulundu. İşsizlik rakamının geçtiğimiz ay yüzde 8,8’den 9,8’e çıktığını belirten Zeytinoğlu, önümüzdeki dönem sezon nedeni ile yüzde 107’nin üzerine çıkmasını beklediklerini belirtti. İşsizliğin önlerinde büyük bir problem olarak durduğunu belirten Zeytinoğlu, bütçedeki açığın yılın ilk 10 ayında 7,7 milyar olduğunu kaydetti. Kapasite kullanımında değişim olmadığını belirten Zeytinoğlu, bunun kendileri için iyi olmadığını kaydetti.

Dış ticarette açığının yüzde 18 civarına geldiğini ifade eden Zeytinoğlu, “Bu oldukça yüksek bir rakam. Dış ticaret ihracatında il olarak ülke genelinin önündeyiz. Yıllık enflasyonun yüzde 7,5 oranında olmasını bekliyoruz. Merkez bankası 13 milyarlık döviz satışı yapılmış. Eğer bu satışlar olmasaydı şimdi 13 milyar döviz rezervimiz olacaktı. Biz Merkez bankasının sürekli döviz satmasını doğru bulmuyoruz. Cari açık bugün açıklandı ve 60 milyara çıktığı belirtildi” dedi.

MACARİSTAN’DAN VİZE KOLAYLIĞI

Cuma gün Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış ve TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun katılacağı toplantı ile Macaristan Konsolosluğu ile anlaşma yapacaklarını belirten Zeytinoğlu, “yapılacak protokol ile üyelerimizin 5 yıl Shengen vizesi sağlanacak. Yeni yılda size bu müjdeyi vermek istedim” dedi.

2014 yılı iş programı sunumunu yapan Zeytinoğlu, 2008 yılından bu yana dünyada ciddi krizlerin olduğunu ifade etti. Yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye’nin 4,4 oranında büyüdüğün söyleyen Zeytinoğlu, “Bu durum karşısında bir iş programı hazırladık. 2014 yılında bizim için önemli olan İran ve ABD’nin ilişkilerinin gelişmesidir. Odamızda oluşturulacak yeni merkezlerle tüm üyeler yapılan çalışma ve olanaklardan anında haberdar olacak ve bilgi alacaktır” dedi.

2014 yılında lojistik açıdan vizyonel projelerinin olduğunu söyleyen Zeytinoğlu, Cengiz Topel’in bu projeler arasında olduğunu kaydetti. 2014 yılında SANTEK fuarı ve Şahabettin Bilgisu ödüllerinin yine verileceğini belirtti. 2013 yılında 5 milyon 540 bin lira olan bütçe 7 milyona çıkartıldığını belirten Zeytinoğlu, “Bu, oda faaliyetlerimizi kendi paramızla yapma imkanı sağlayacak” dedi.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da meclis üyelerine huzur hakkı ödenmemesi oylamaya sunuldu. Öneri meclis üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edildi. Bütçede yıllık aidatları asgari ücrete yapılan zam oranında artacaktır. Mecliste 7 milyon 400 bin lira olarak oylandı. 2013 yılında 5 milyon 540 bin lira olan bütçede yaklaşık 2 milyonluk artış oldu.

KSO Meclis toplantısının bu ayki konuğu Bosch Türkiye Genel Müdürü ve Türkiye Temsilcisi Steven Young katıldı. Çok iyi Türkçe konuşan Young, Bosch’un başarı hikayesini anlattı. 125 yıldır üretim yapan Bosch’un Türkiye’de 1972 yılından bu yana 2 milyon Euro yatırım yaptıklarını belirten Young, şu anda 10 bin148 çalışanla 2,1 milyon Euro ciro elde ettiklerini kaydetti. KOÜ Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu, Young’ın sunumuna katıldı.

Bosch’un 1886 yılında kurulduğunu belirten Young, 125 yıldır 40 ülkede faaliyetleri olduklarını belirten Young , “Şu anda 50 milyondan fazla bir cirosu, 300 binden fazla çalışanı olan bir şirketiz. Yaptığımız AR-GE çalışmasında 43 bin kişi çalışıyor. Türkiye’de 2 milyon Euro yatırım yaptık. 1972 yılından bu yana 2,1 milyon Euro ciro elde ettik ve Türkiye’de 10 bin 148 çalışanımız bulunmakta. Türkiye’de 3 AR-GE çalışanımız var ve 300 mühendisi istihdam ediyoruz. Bunların büyük bölümü Türkiye’de yaşayan mühendisler” dedi.

AR-GE çalışmalarında sürücüsüz çalışan araç ve cep telefonu ile park edilen araçların yapımı ile ilgili videoları izleten Young, geleceğin araçlarının bu AR-GE çalışmaları ile belirleneceğini kaydetti. Avrupa Birliği’nin artık yaşlandığını ve kendini yenileyemediğini belirten Young, Afrika ve Asya ülkelerinin artık büyüyeceğini kaydetti. Türkiye’de yaş ortalamasının şu anda 30 olduğunu belirten Young, 2050’de bu ortalamanın 40 olacağını kaydetti. Bu durumda Türkiye’nin dünyanın en önemli gücü olacağını belirten Young, kentleşmenin de çok iyi gittiğini kaydetti. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat