Özdilek

Kültür/Sanat

Korkarız Baktıkça İstikbalimize

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

Dünya çapında genel olarak küresel krizin yaralarının sarıldığı 2010 yılı geride kalmak üzere. Asya bölgesinde ülkeler krizin etkilerini üzerlerinden atarak çıkışlarını sürdürürken ABD ve AB’de durum hâlâ iç açıcı değil. Peki 2011’de beklentiler ne yönde? Barem Araştırma’nın WIN (Dünya Bağımsız Araştırma Şirketleri Ağı) bağlantısıyla Türkiye halkasını gerçekleştirdiği global araştırma sonuçları açıklandı. 2011 beklentilerinin sorulduğu araştırmada, Asya’nın yükselen yıldızlarında ve Latin Amerika’da iyimserlik, G-7 ülkelerinde ise kötümserlik hâkim.

53 ÜLKE İNCELENDİ
Türkiye’nin de kötümserler arasında bulunduğu araştırma ayrıca G-7’den G-20’ye dönüşümün gerekçelerini de doğrulayan ipuçları veriyor. Global Umut ve Umutsuzluk Barometresi araştırmasında 53 ülkeden, her ülkenin nüfusunu temsil eden toplam 64 bin kişi ile görüşüldü. Bu ülkeler arasında gelişmiş G-7’ler, gelişmekte olan BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin), Türkiye ve ayrıca tüm kıtalardan 42 ülke daha yer aldı. Araştırma Türkiye’de bin 27 kişi ile CATI (Bilgisayar destekli telefon görüşmesi) yöntemiyle yapıldı.

AB’DE MORALLER BOZUK
Araştırmanın esas sorularından biri önümüzdeki yılın ekonomik refah yılı mı, yoksa ekonomik zorluk yılı mı olacağı beklentisine yönelik. Global sonuçlar büyük bir değişim beklenmediği yönünde. Görüşülen kişilerin yüzde 42’si ekonomik durumun 2010 ile aynı kalacağını düşünüyor. Refah yılı bekleyenler yüzde 30 iken, yüzde 28’lik bir kesim 2011’in zorluk yılı olacağını düşünüyor. Araştırma sonuçları, global iyimserlik algısının yükselen ekonomik güç coğrafyalarında (BRIC; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) yoğunlaştığını gösteriyor. Dünyanın zengin ülkelerinden oluşan G-7’de (ABD, Kanada, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya) ise iyimserlik puanı yüzde 19 seviyesindeyken kötümserlik oranı ise yüzde 36.

Türkiye’de 2011’e yönelik en büyük korku ‘işten çıkarılma’
İncelemeye katılan 53 ülkenin, 19 tanesinin iyimser, 34 tanesinin ise kötümser olduğu görünüyor. Türkiye kötümser bakış açısının hâkim olduğu 34 ülkeden biri. 2011‘in Türkiye için ekonomik refah yılı olacağına inananlar yüzde 27 oranında iken, yüzde 38’lik bir kesim ekonomik açıdan zor geçeceğinden endişe ediyor. Araştırmada işini kaybetme endişesi de ele alındı ve araştırmaya katılanların yüzde 45’i kendi ülkesinde 2011 yılında işsizlik oranının yükseleceğinden endişe duyduğunu ifade etti. Buna karşılık, yüzde 27 oranındaki bir kesim işsizlik oranında azalma olacağına inanıyor. Türkiye’de bu durum biraz daha karamsar, 2011 yılında ülkedeki işsizlik oranının artacağından endişe duyanlar 53 ülke ortalamasının üzerinde (yüzde 51). Önümüzdeki yıl işini kaybetme riski görenlerin oranı global ortalamada yüzde 30 iken Türkiye’de yüzde 37.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat