Özdilek

Güncel

Konak kasıtlı olarak mı yakıldı?

İzmit Çukurbağ Mahallesi’nde bulunan 150 yıllık tarihi Portakal Hafız Konağı’nı kül eden yangınla ilgili açıklama yapan sivil toplum kuruluşları, yangının kasıtlı çıkarıldığını iddia etti. Açıklamayı okuyan ÇEKÜL Vakfı

10 Mayıs 2014 Saat: 17:55
Konak kasıtlı olarak mı yakıldı?
Konak kasıtlı olarak mı yakıldı?

İzmit Çukurbağ Mahallesi Yusuf Şen Sokak üzerinde bulunan ve 150 yıllık geçmişi olan tarihi Portakal Hafız Konağı’nın çıkan yangında kül olması tepkileri de beraberinde getirdi. Daha önce de benzer tarihi yapıların aynı kaderi paylaşması nedeniyle yangına şüphe ile bakan ÇEKÜL Vakfı, Nicamedia Akademi Derneği, İZEYAP ile Bitinya Uygarlıkları ve Araştırma Derneği temsilcileri yanan tarihi konak önünde bir araya gelerek ortak bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Toplanan sivil toplum kuruluşları adına basın açıklamasını ÇEKÜL Vakfı Kocaeli Temsilcisi Numan Gülşah okudu. Gülşah, Portakal Hafız Konağı’nın daha önceki tarihi yapılar gibi kasıtlı olarak yakıldığını iddia etti.


YUNANLAR DAHİ YAPMADI
Gülşah, daha önce bu kentte konak kundaklanırken yöneticilerin dünya insanları ile Kocaeli Üniversitesi’nde kültürel mirasın geleceğe taşınmasını konuştuğunu belirterek, “Bu barbarlık, bu vurdumduymazlık bu kendi tarihine düşman anlayış her zaman yaptığını yine yaptı. Ve gündüz vakti konağı yaktı. Bir tarihi kentin kimliğini ve belleğini yok etti. İzmit’i işgal eden Yunanlılar dahi bunu yapmamıştır” dedi. Konak kapısında bir güvenlik kulübesinin olduğunu ancak içerisinde güvenlik olmadığını belirten Gülşah, sözlerini şöyle sürdürdü: Büyükşehir Belediyesi’nin binayı 1 Mayıs’ta restorasyonunu yapacak firmaya verdiği söyleniyor.

GÜVENLİK KULÜBESİ VAR
Buranın güvenliği ile ilgili nasıl bir anlaşma yapıldığını, kentin kültürel kimliğini yok eden bu sabotajı, bu barbarlığı bizler çok iyi biliyoruz. İzmitliler, bu tarih katliamının hesabını, bunu yapanların yanına bırakmayacaktır. Bu olayda kastı veya ihmali olan yetkililer hakkında tarih önünde hesap sorulsun. Bu kente, bu kentin geçmişine ve geleceğine karşı işlenen bu barbarlık ölçüsünde geçen bu suçun cezasız bırakılmayacağına inanarak Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyoruz” dedi. Sivil toplum kuruluşları, yaptıkları açıklamanın ardından olay yerinden ayrıldı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat