Özdilek

Turizm

Kocaeli tarihine Işık tutacak Önemli Sondaj Kazısı!

Kocaeli tarihinin antik dönemden günümüze ulaşmış önemli kültür varlıklarının çoğu depremlerle toprak altında kalmıştı.

9 Şubat 2013 Saat: 12:09
Kocaeli tarihine Işık tutacak Önemli Sondaj Kazısı!
Kocaeli tarihine Işık tutacak Önemli Sondaj Kazısı!

Muhtemelen Roma ve Bizans dönemini kapsayan  ,özellikle Seka ve civarında  çok önemli  yapılar,agoralar olduğu tespit edilmiş olup kentin gelişmesiyle birlikte  gün ışığına çıkarılması beklenirken ,çeşitli yapılar, battı çıktı  gibi düzenlemeler nedeniyle tarihin bir kez daha betonlaştırılarak  tahrip edilmiş ve betona gömülmüştü . Şimdi çok önemli bir fırsat bir kez daha  müzecilerin ve arkeologların  elinde.

       Eğer bu fırsat iyi değerlendirilmezse yine tarihin karanlığına gömülecektir.  

   

İzmit Öğretmenevi binası yanındaki alanda Merkez Bankası yeni binası için inşaat başlatılmış,

ancak hafriyat çalışması  başlamadan önce  hemen yanında bu alanda bulunan düne kadar öğretmen evi bahçesinde bulunan  antik  mermer  yapı parçaları vardı. Daha sonra Kente tartışma yaratan ,Öğretmen evi bahçesin de kanalizasyon kazısından çıkan tekerlekler, Antik  savaş arabası bulundu diye heyecan yaratmıştı..!

BUGÜN NE YAPILIYOR!

  İzmit Öğretmenevi binası yanındaki alanda Merkez Bankası yeni binası için inşaat başlatılmış,  sırasında yüzeye çok yakın bölgede tarihi eser niteliğindeki taşlara rastlanınca, inşaat durdurulmuştu.

MÜZE SONDAJ KAZISINDA

               İzmit Müze Müdürlüğü, tarihi eser çıkması muhtemel arazide yetkiyi eline aldı. Müze Müdürü İlksen Özbay nezaretinde uzmanlar  Merkez Bankası binasının inşa edileceği alanda sondaj kazısına başladı. Elde edilen bulgular doğrultusunda  araştırma sondaj kazısı başlattılar.

Hafta sonunda çalışmalara ara verilecek, pazartesi gününden itibaren yeniden başlanacak. Bölgede önemli tarihi eserlerin bunma ihtimali yüksek. Bu durumda, Merkez Bankası binası için de başka bir yer bulunması gerekecek. Detaylı bilgi için Kocaeli Valiliği ve ya İl Kültür Turizm Müdürlüğünün   açıklama yapması bekleniyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat