Ekonomi

Kocaeli geçen yıla göre İhracat rekoru kırdı

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “ İzmit Gümrüklerinden aldığımız verilere göre Kocaeli ihracatı Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre Yüzde 44,7 artış göstererek bir rekor kırdı” dedi.

13 Şubat 2013 Saat: 17:10
Kocaeli geçen yıla göre İhracat rekoru kırdı
Kocaeli geçen yıla göre İhracat rekoru kırdı
KSO Başkanı Zeytinoğlu, Kocaeli’nin ihracatının Ocak ayında 1,6 milyar dolar olduğunu vurgulayarak, “ İhracattaki söz konusu artış, ağırlıklı olarak demir çelik ve kimya sektörlerinde olup bölge ekonomisinin lokomotifi olan otomotiv sektöründeki yaklaşık yüzde 10’luk gerilemeye rağmen gerçekleşmiştir.2012 yılının başından bu yana ihracatın hemen hemen her ay artış göstermesi sevindiricidir. Geçen yıl Kocaeli ihracatındaki yüzde 20’lik artış, Türkiye ortalamasının iki misli olmuştur. Ocak ayında ise altı misli gerçekleşmiştir”
KSO Başkanı Zeytinoğlu, İthalatın ise Ocak ayında 3,6 milyar dolar olduğunu kaydederek, “ İthalat bir evvelki aya göre gerilerken, bir önceki yılın aynı ayına göre Yüzde 4,9 artış gösterdi. Bölgesel cari açığımız giderek azalıyor. Kocaeli’ndeki bu iyileşmelerin ülkemiz ekonomisi için de olumlu olacağını düşünüyoruz” dedi.

CARİ AÇIK 48,9 MİLYAR DOLAR
2012 yılı cari açığı alınan tedbirler ile bir önceki yıla göre gerileyerek 48,9 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan KSO Başkanı Zeytinoğlu, “ Cari açığın kalıcı olabilmesi için ihracatın ve üretimin teşvik edilmesi esastır. TL’nin değerlenmesini ihracatın önünde bir engel olarak görüyoruz. Bununla birlikte üretimin vergilerden arındırılarak canlandırılması gerektiğini düşünüyoruz.
2012 yılında ülkemizin dış ticaret hacmi, bir evvelki yıla göre sadece 642 milyon dolar artış ile 376,5 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu artışın büyümeye olumsuz etkisini görüyoruz”

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat