Özdilek

Kültür/Sanat

Kobi'lere 1 Milyar Liralık Yeni Yıl Müjdesi

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ekonomi Muhabirleri Derneği ile sohbet toplantısında bir araya geldi. Ergün, KOBİ’lere yönelik 1 milyar liralık ek kredi müjdesi verirken, Bilişim Vadisi konusundaki tartışmalara da son noktayı koydu.

4 BİN DÖNÜMLÜKA LAN

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, yazılı olarak yaptığı açıklamada,”Hem ihracat kredisinde hem de ölçek endeksli büyüme kredilerinde başvuranların tamamına yakını bu desteklerden yararlanabilecekler. Kredi destek tutarı 3,5 milyar liraya çıkarılacak. Bu seçimde üst üste 3. defa iktidara geleceğiz, onu görüyoruz. Hedeflerimizden biri de 4'üncü bir dönem de iktidara gelmek, siyasi  istikrarla ve iktidara gelmekle ilgili rekoru da kırmak. 'Bugün itibariyle yapılmış araştırmalar, bizim yüzde 45'in üzerinde bir oyla yeniden iktidara geleceğimizi gösteriyor. Kamu İhale Kanunu’nda 'yerli istekliyi', ‘yerli ürün’ şekline dönüştürüyoru. 'Bilişim Vadisi’ni Marmara Bölgesi’nde Muallimköy’de, 4 bin dönümlik bir alanda başlatıyoruz” Çoğu kişiler ışığı aramak yerine, karanlığa sövmeyi tercih ettiler. Biz karanlığa sövmeyi değil bir mum, ışık aradık. Bulamazsak kendimiz bir mum yaktık''dedi.

1 MİLYAR LİRA KREDİ

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, KOBİ'lere yönelik ölçek endeksli büyüme kredisi destek programında toplam 2.5 milyar lira olarak belirledikleri kredi hacmini, 1 milyar lira artırarak, 3,5 milyar liraya çıkardıklarını bildirdi. 

Ergün, ihracat kredisi destek programı ile ölçek endeksli büyüme kredisi destek programına başvuruda bulunanların tamamına yakınının bu desteklerden yararlanabileceklerini de kaydetti.  

Bakan Ergün, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bakanlıkta yaptığı kahvaltılı toplantıda, 2010 yılını değerlendirdi ve 2011 yılına ilişkin öngörülerini paylaşarak, bakanlığının yaptığı çalışmaları anlattı. 

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) ile gerçekleştirdiği sohbet toplantısında soruları yanıtlayan Ergün, en son KOBİ'lere yönelik başlattıkları ihracat kredisini 5 bin firmaya kullandırmayı öngördüklerini, ancak 7 bin başvurunun olduğunu, söz konusu firmaların tamamını bu krediden yararlandıracaklarını bildirdi. 

Ölçek endeksli büyüme kredisi destek programından yararlanmasını öngördükleri firma sayısını ise 45 bin olarak planladıklarını anımsatan Ergün, ancak bu kredi için yaklaşık 73 bin başvuru olduğunu, bunlardan bir kısmının şartlarının tutmadığını, bu yüzden 65 bin firmanın bundan yararlanacağını belirtti.  

Bakan Ergün, söz konusu destek programı için daha önce oluşturulan 2,5 milyar liralık kredi hacminin,3,5 milyar liraya çıkarıldığını söyledi. 

SEKTÖR STRATEJİLERİ HAZIR…

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 5 Ocak tarihinde, bakanlık olarak hazırladıkları Sanayi Strateji Belgesi'ni kamuoyuyla paylaşacaklarını, 6 Ocak'ta ise Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na (EKK) sundukları sektörel strateji belgelerini harekete geçireceklerini bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), TÜSİAD, TUSKON, ASKON, MÜSİAD, Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Sanayi ve Ticaret Odaları ve bütün ilgili kurum, dernekler ve sivil toplum kuruluşlarının 5 Ocak'ta katılacağı bir toplantıda, hazırladıkları Sanayi Strateji belgesini paylaşacaklarını bildirdi. Ergün, söz konusu belgenin daha önce Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu, Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak da çıktığını hatırlattı. 

Belgedeki vizyonlarının, Türkiye'yi ileri teknoloji ürünlerinde Avrasya'nın üretim ve teknoloji merkezi haline getirmek olduğunu belirten Ergün, bunun için alt kategorilerde de bazı hedefler, bazı yatay politika alanları belirlediklerini bildirdi. Bu politika alanlarıyla birlikte 72 tane de eylem belirlediklerini ifade eden Ergün, bunların bir kısmını bakanlıkların gerçekleştireceğini, bu konuda herkesin görev ve sorumluluğu, o eylemleri ne zaman ve ne şekilde sonuçlandıracaklarının belli olduğunu söyledi. Sanayi Strateji Belgesi'ndeki eylemlerin 2011-2014 dönemini kapsadığını anımsatan Ergün, 2014'den sonraki adımlar için yeni eylem planları hazırlanacağını söyledi.

Türkiye'nin teknolojide henüz olması gereken yerde olmadığını, düşük teknolojilerden orta teknolojilere doğru yoğun bir değişimin Türk sanayisinde var olduğunu belirten Ergün, ''Henüz ileri teknolojili ürünlerin üretim ve ihracat içerisindeki payı yüzde 5'ler seviyesinde. Bunu yüzde 20'lerin üzerine çıkartmamız gerekiyor'' dedi.

Bunun için Ar-Ge, inovasyon, markalaşma, tarım ve yeniliklere önem verilmesi gerektiğini belirten Ergün, bu konuda atılan adımlar bulunduğunu, bunlardan birisinin Türkiye'nin mutlaka hem sayı hem nitelik olarak teknoparklarda iş yapan şirket sayısı, araştırma sayısı ve teknopark sayısını artırmak olduğunu kaydetti.

KOBİ'lerin işletme ömrünün uzatılması gerektiğine de vurgu yapan Ergün, 2011 itibariyle verecekleri desteklerin ağırlıklı bölümünü bunun oluşturacağını söyledi. 100 yıldır kesintisiz piyasada olan işletmelerle ilgili de bir çalışma yaptıklarını da belirten Ergün, ancak Türkiye'de bazı işletmelerin ömrünün adeta bebek ölümleri gibi 4-5 yılla sınırlı olduğunu anlattı. Türkiye'de piyasaya çok hızlı giren ve çıkan işletmelerin işletme ömrünü düşürdüğünü belirten Ergün, 1920'li yıllarda Türkiye'de ortalama ömrün 50'lerde bile olmadığını ancak alınan önlemlerle şimdi ortalama ömrün 70'lere uzadığını kaydetti. İşletmelerin nerede nasıl öldüklerine ilişkin saha araştırmalarına 2011'de odaklanacaklarını belirten Ergün, işletmelerin ömrünü uzatacak, sağlıklı yaşamalarını sağlayacak destek modellerini hayata geçirdiklerini ifade etti.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat