Özdilek

Sağlık

Kış Hastalığı Sanmayın! Vereme Yakalanmayın!

İnsanların sağlığı için en tehlikeli hastalıklardan biri de veremdir. Verem hastalığına halk arasında ince hastalık, tıp dilinde tüberküloz denir.

7 Ocak 2017 Saat: 09:40
Kış Hastalığı Sanmayın! Vereme Yakalanmayın!
Kış Hastalığı Sanmayın! Vereme Yakalanmayın!

04 – 10 Ocak Verem Haftası nedeniyle bilgi veren, Okan Üniversitesi Hastanesi    Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Üskül; ‘’Tüberküloz (Verem), Mycobacterium tuberculosis complex denilen bir grup bakteriden oluşan ve solunum yoluyla insandan insana bulaşan bir hastalıktır. Tüberküloz asıl olarak akciğerlerde yerleşen, fakat kan ve lenf yoluyla tüm vücuda dağılabilen ve başka organları da (beyin, kemik, lenf bezi, akciğer zarı gibi…) tutabilen bir hastalıktır’’ dedi.

Aynı Evde Kalabalık Yaşam Koşulları Bulaşma Riskini Artırıyor!

Tüberküloz bakterisi grip, nezle, kışın sık görülen viral hastalıklar gibi kolaylıkla bulaşmaz. Tedavisiz, aktif akciğer tüberkülozu olan kişilerle uzun süre kapalı bir yerde birlikte yaşanırsa hastalığın bulaşma olasılığı artar. Bu nedenle hastalık genellikle aynı evde birlikte oturanlara, yakın arkadaşlara ya da işyeri arkadaşlarına bulaşır. Bulaşma için genellikle tüberküloz hastası bir kişi ile belirli süre birlikte yaşamak gereklidir. Aynı evde kalabalık yaşam koşulları bulaşma riskini arttırmaktadır. Hastanın kaşık, çatal, tabak, bardak, giysi gibi eşyaları ile bulaşma olmaz.

Asla Öksürük Deyip Geçmeyin!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bahadır Üskül; ‘Tüberküloz hastalığının en sık görülen belirtileri on beş günden uzun süren öksürük, balgam çıkarma, hafif ateş, özellikle geceleri olan terleme, iştahsızlık, zayıflama, halsizlik, balgamla karışık veya tek başına kan tükürmedir.

Belirtiler genellikle hafif başlar ve yavaş yavaş ilerler.  Tüberküloz için tarih boyunca “sinsi hastalık” “ince hastalık” gibi isimler verilmesinin nedeni budur. Birçok hasta doktora başvurmakta gecikebilmektedir. Bazıları da özellikle öksürük şikayetini sigara ya da başka bir nedene bağlarlar ve doktora başvurmazlar. Bu durum yanlış teşhis ve yanlış tedavilere yol açabilir. Teşhis ve tedavideki gecikmeler hastalığın ölüme yol açacak derecede ilerlemesine yol açabilir.’ Açıklaması yaptı.

Tüberküloz Tedavisinde En Önemli Kalkan İlaçlar!

Tüberküloz, bugün dünyada en çok ölüme yol açan bulaşıcı hastalıktır. Yılda 8,5 milyon insan bu hastalığa yakalanırken iki milyonu ölmektedir. Tüberküloz hastalığının ve tüberkülozdan ölümlerin çok büyük çoğunluğu az ve orta gelişmiş ülkelerde görülmektedir. Önleminizi alın, hastalıklardan korunun’’ açıklamasını yaptı.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat