Özdilek

Kültür/Sanat

Kartepe’de Kurtarma Operasyonu ve Mutlu Son

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

Kartepe İlçesi'nde Kayak Merkezi'nin bulunduğu alanda kayak yaptıktan sonra snowboard yaparak aşağıya inmeye çalışan ancak yönlerini kaybeden iki kişiyi kurtarmak için seferber olundu. Kartepe Belediyesi’nin ekip ve ekipman desteği verdiği kurtarma operasyonunun da kaybolan Emre Sezer ve Yılmaz Topal, 9 saatlik çalışmanın ardından kurtarıldı.

 

İlk müdahaleleri sağlık ekipleri tarafından yapılan iki kişi, Kocaeli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Donmaktan kurtarılan Topal, hayatta kalmalarını sürekli hareket etmelerine bağladı. Gençlerin dün (11 Mart 2011) karanlık çökmesine rağmen geri dönmemesi üzerine aileleri jandarma ekiplerine haber verdi.

 

Jandarma ekipleri, Sivil Savunma ekipleri ve Arama Kurtarma Ekibi (AKUT) harekete geçti. Alanın ormanlık olması ve karanlığın çökmesinden dolayı arama çalışmaları güçlükle sürdürüldü. Yılmaz Topal, telefonla yakınlarına ulaşarak bulundukları yerin tespit edilmesi için bilgi verdi. Ancak daha sonra gençlerin telefonlarının şarjının bitmesi, çalışmaları daha da güçleştirdi.

 

Gece karanlığında yerlerinin tespit edilmesini sağlamaya çalışan iki arkadaş, yanlarında bulunan fotoğraf makinesinin flaşını patlatarak, işaret vermeye çalıştı. Fotoğraf makinelerinin de şarjının bitmesi üzerine yer tespiti konusunda güçlük çeken AKUT ekipleri, ormanlık alanın çeşitli bölgelerine inerek kayıp iki gence ulaşmak için yoğun çaba sarf etti.

Kar kalınlığının 2 metre olmasından dolayı kurtarma ekipleri 100 metrelik yolu 1 saat kadar mesafede gidebildi. Kocaeli Valisi Ercan Topaca’dan bir helikopterle gençlerin kurtarılabileceği bilgisi verildi. Topaca, helikopterin olay yerine gelmesi talimatını verdi.

 

Kar yağışı nedeniyle olay yerine gelemeyen helikopter, herhangi bir kazaya mahal vermemesi için geri gönderildi. Kayıplara ulaşmak için yoğun çaba sarf eden ekipler, sonunda gençlerin sesini duydu ve iletişim kurmak için harekete geçti. İki arkadaş, yanlarında bulunan çakmağı yakarak, bulundukları yeri gösterdi.

 

Yerlerinin tespit edilmesinden sonra Sislivadi mevkisinde 2 metreyi bulan karın açılabilmesi için iş makineleri devreye girdi. Yolun 5 kilometrelik kısmı iş makinesiyle açıldı. Kalan 2 buçuk kilometrelik mesafeyi de yaya olarak kateden ekipler, gençlerin bulunduğu bölgeye vardı. Çalışmaları takip eden Vali Topaca, ekiplerin iki kişiye ulaştığını ifade etti.

 

Çalışmaların devam ettiğini dile getiren Topaca, 1 saate kadar gençlerin çıkış noktasına getirileceğini kaydetti. Kaybolan gençlerden Emre Sezer ile konuştuğunu söyleyen Topaca, "Sesi gayet iyi geliyor. Ekibimizle birlikteler. Şu anda herhangi bir tehlike görünmüyor" şeklinde konuştu.

 

Topaca'nın açıklamasından 1,5 saat sonra kurtarma ekipleri, grayderin açtığı yoldan kayıp gençlerle birlikte geldi. Yaşadıklarından dolayı bitkin görünen Yılmaz Topal, 9 saat hayatta kalmalarını sürekli spor yapmalarına bağladı. Nişanlısı Jale Albayrak'ın gözyaşlarıyla karşıladığı Emre Sezer ise nişanlısına bir süre sarılarak hasret giderdi. Sağlık durumlarının iyi olduğu gözlenen gençler, ambulansa bindirilerek kontrol amacıyla Kocaeli Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

 

Arama çalışmalarını yakından takip eden Kartepe Belediyesi Başkan Yardımcısı Zafer Arat, kayıpların yanına ulaşabilmek için Kartepe Green Park Resort Otel'den paletli kar aracını istediklerini ve seslerin alındığı bölgeye onunla inilmeye çalışılacağını söyledi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat