Fahri Örengül’ün Mimar Sinan Köprüsü’nün ayaklarının kaldırılması ile ilgili itirazını değerlendiren Danıştay 1. Dairesi, İçişleri Bakanlığı’nın Başkan Karaosmanoğlu hakkındaki ‘Soruşturmaya gerek yoktur’ kararını b
Geride kalan 30 Mart seçimlerinde CHP’nin en aktif isimlerinden birisi olarak dikkat çeken ve yaptığı girişimlerle adından söz ettiren, ancak partisi tarafından yeniden aday gösterilmeyen eski meclis üyesi Av. Fahri Örengül’ün açtığı dava Büyükşehir’in başını ağrıtacak gibi görünüyor. Örengül’ün Mimar Sinan Köprüsü ile ilgili olarak yaptığı itirazı görüşen Danıştay 1. Dairesi, Başkan Karaosmanoğlu hakkında soruşturma izni vermeyen İçişleri Bakanlığı kararını bozdu.
CAMİNİN SİLUETİ BOZULUYOR
Büyükşehir Belediyesi’nin D-100 karayolu üzerinde yaptığı köprülerden en büyüğü olan Mimar Sinan Köprüsü hakkında Danıştay’dan şok edici bir karar çıktı. Kurulduğu tarihten bu yana başta TMMOB’a bağlı Mimarlar Odası tarafından sıklıkla eleştirilen üst geçidin, Yenicuma (Pertevpaşa) Camii’nin siluetini bozduğu gerekçesi büyük tartışmalar yaşanmıştı.
MİMARLAR ODASI İLGİLENMİŞTİ
Mimar Odası’nın bu konudaki birçok girişimi ve yaptıkları basın açıklamaları tüm çaba ise sonuçsuz kalmıştı. Büyükşehir Belediyesi yönetimi tarafından itirazlara rağmen yapımı gerçekleştirilen üst geçitle ilgili olarak ise CHP devreye girdi. Çalışmaya tepki gösteren CHP konuyu yargıya taşıyarak Bölge İdare Mahkemesi’ne projenin iptali ile ilgili başvuruda bulundu.
MAHKEME KARARI UYGULANMADI
Dönemin Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkan Vekili olan Av. Fahri Örengül tarafından yapılan, köprünün ayakları ve ortasında bulunan büyük yapının kaldırılması ilgili yapılan itirazlar 2. İdare Mahkemesi tarafından haklı bulunmuş ve tarihi caminin görüntüsünü bozan unsurların yıkılmasını kararlaştırmıştı. Fakat Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu bu kararı uygulamayınca, CHP’li Örengül bu kez Başkan Karaosmanoğlu ile birlikte dönemin Fen İşleri Daire Başkanı Tahir Akman ile Mustafa Altay hakkında soruşturma talebinde bulunmuştu.
DANIŞTAY KARARI BOZDU
Ancak süreçte İçişleri Bakanlığı da, olayla ilgili Karaosmanoğlu ve diğer isimler hakkında soruşturma açılmasına izin vermemiş, bunun üzerine Örengül, konuyu Danıştay’a götürerek itirazda bulunmuştu. Danıştay 1. Dairesi, söz konusu itirazla ilgili olarak beklenen kararı açıkladı. Buna göre Danıştay, İçişleri Bakanlığı’nın kararını iptal etti ve İbrahim Karaosmanoğlu, Tahir Akman ve Mustafa Altay hakkında soruşturma açılmasına hükmetti.
SAVCILIK NE YAPACAK?
Danıştay’ın kararına göre ise Kocaeli İdare Mahkemesi’nin kararını uygulamayan İbrahim Karaosmanoğlu hakkında yeni bir dava dosyasının daha açılması gündeme geldi. Buna göre Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olayla ilgili soruşturma açıp açmayacağı ve bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceği ise merakla bekleniyor.