Özdilek

Siyaset

Kaplan; Kocaeli halkını mı yoksa limanların rantını mı koruyorsunuz?

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla hazırlanan bütünleşik kıyı planlarını eleştirdi.

3 Aralık 2014 Saat: 17:55
Kaplan; Kocaeli halkını mı yoksa limanların rantını mı koruyorsunuz?
Kaplan; Kocaeli halkını mı yoksa limanların rantını mı koruyorsunuz?

Kaplan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın talimatıyla hazırlanan bütünleşik kıyı planlarını eleştirerek iktidarın Kocaeli halkını düşünmediğini, özelleşen limanlardaki rantı düşündüğünü ifade etti.

“Kocaeli’de yaşayan insanlar, yoğun sanayinin getirdiği kirlilik nedeniyle az olan sosyal donatılarının yanı sıra şimdide denize hasret yaşamaktadır. Bu uygulama sayesinde Kocaeli halkına sahiller kapatılacak” diyen Kaplan hükümete seslenerek; “Kocaeli halkını mı yoksa limanlardan rant sağlayan birilerini mi koruyorsunuz?” diye sordu.

 

KARAOSMANOĞLU VE IŞIK’IN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Daha önce Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın limanlarla ilgili sözlerini hatırlatan Kaplan, Bakan ve Belediye Başkanının yeni liman ve dolgu alanlarına kesinlikle karşı çıktıklarını bu konuda müsemma göstermeyeceklerini çeşitli dönemlerde açıklamalarda bulunarak her fırsatta kamuoyuna deklare ettiklerini söyledi.

 

CHP Kocaeli Milletvekili Mehmet Hilal Kaplan; Derince Limanı'nda denizin doldurulmasını eleştirerek, “Bütünleşik kıyı planının çıkaran Bakanlık, kıyı alanları doldurup özelleştirilmesini, denizin ekosisteminin ve canlılarının yok olmasını seyrediyor” dedi.

 

Bu çerçevede İzmit Körfezi'nin bundan sonra tek liman olarak değerlendirileceğini belirten Kaplan, Gebze'nin 35 kilometrelik yerleşim alanında da bütünleşik kıyı planı içinde yer aldığını aktardı. Bunun karar noktalarında kaosa neden olacağını savunan Kaplan, Derince Limanı'nda denizin doldurulması ve özelleştirilmesini de tepki gösterdi.

 

Kaplan, “Bütünleşik kıyı planının çıkaran Bakanlık, kıyı alanları doldurup özelleştirilmesini, denizin ekosisteminin ve canlılarının yok olmasını seyrediyor” ifadesini kullandı.

 

Kocaeli'nin Körfez İlçesi Yarımca sahilindeki Dubai Port Limanı inşaatına ilişkin Danıştay'ın durdurma kararı verdiğini, ancak inşaatın sürdüğünü ileri süren Kaplan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İzmit Körfezi artık İstanbul'un bir devamı noktasındaki bir metropol ve bu körfez ne yazık ki gün geçtikçe kan kaybediyor. Balık türleri yok oluyor. O bölgenin denizi kirleniyor. Bölgedeki sanayi atıklarının arıtımdan geçmeden denize döküldüğünü biliyoruz. Dilovası'ndaki kanser vakası oranlarının Türkiye'nin 2,5 katı olduğunu, Kocaeli'nin tamamında görülen kanser vakası oranlarının Türkiye'nin yaklaşık 1,5 katı olduğunu biliyoruz. Tüm bunlara rağmen adına bütünleşik kıyı planı denilen, insanları, kıyıları ve doğal yapıları korumak adı altında olan ama aslında hiçbir şey yapmayan planlarla, yandaşlara ve sermayeye rant sağlamaya çalışan birilerine İzmit Körfezi heba ediliyor”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat