Özdilek

Kültür/Sanat

Kapı Kapı Gezip Geri Dönüşümü Anlatıyor

1 Ocak 1970 Saat: 02:33

 

İzmit Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü tarafından kapın kapı gezilip geri dönüşümün önemi anlatılıyor. Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Havva Açıkgöz tarafından sürdürülen proje kapsamında kağıt kartonlar, metal, plastik, cam, pil, bitkisel atık yağ, ömrünü tamamlamış lastikler ve elektronik atıkların geri dönüşümü ile ilgili öğrenciler ve vatandaşlar bilgilendiriliyor. Belediye Yetkilileri, Akmeşe bölgesinde de okulları,ev ve işyerlerini tek tek dolaşıp geri dönüşümü anlattılar.
ÖNCE ÖĞRENCİLER
Çevre Kontrol Müdürü Açıkgöz, 400 öğrencinin bulunduğu Akmeşe İlköğretim Okulunda geri dönüşümün önemini anlatıp “Geri kazanım hem katı atık depo sahalarının gereksiz yere işgal edilmemesine hem de maddi olarak kazanç sağlamasına olanak vermektedir. Sağlıklı bir geri dönüşüm ve kazanım sisteminin ilk basamağı bu malzemelerin kaynağından ayrıştırılması ile toplanmasıdır. Geri dönüştürülebilir nitelikteki atıklar diğer atıklarla karıştığında bu malzemelerden üretilen ikincil malzemeler çok daha düşük kalitede olmakta ve hatta çoğunlukla bu işlemler mümkün olamamaktadır. Bu yüzden geri dönüşüm işleminin en önemli basamağını kaynakta ayrı toplama oluşturmaktadır” dedi.
KULLANILMIŞ BİTKİSEL YAĞLARA DİKKAT
Ev ve işyerlerini de ziyaret ederek broşür dağıttıklarını söyleyen Havva Açık “Son zamanlarda ülkemizde yağda kızartılmış patates ve diğer yiyeceklerin kullanımında önemli artışlar olmuştur. Bu artışın sonucu olarak da kullanılmış bitkisel yağ atıkları da artmıştır. Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar, suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar, su sistemine zarar verir, havadan suya oksijen transferini önler, zamanla sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır. Atıksu arıtma tesisinin işletme maliyetini artırır. Atık su kanal borularına yapışarak boru kesitinin daralmasına ve tıkanmasına neden olur. Kullanılmış  bitkisel yağlar atık su kirliliğinin yüzde 25’ini oluşturmaktadır. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, kuşlara, balıklara ve diğer canlı türlerine zarar vermektedir. Evlerde ve bitkisel yağ kullanılan alanlarda atık yağlar biriktirilerek, ekiplerimiz tarafından alınmaktadır. Pillerde yüksek oranda ağır metal civa kadminyum bulunmaktadır.Kontrolsüz olarak doğaya atılan piller önemli zararlar oluşturmaktadır. Vatandaşlar, bitmiş pilleri pil torbasında biriktirip, pil kutularına atsınlar” şeklinde konuştu. Akmeşe İlköğretim Okulu Müdürü Adem Gürsel ve vatandaşlar, İzmit Belediyesi’nin başlattığı geri dönüşüm çalışmalarına destek vereceklerini belirterek, proje nedeniyle teşekkür ettiler.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Kocaeli Haberci Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
DepolamaTaşıma iletme sistemiMerdiven Tırmanma CihazıEngelli merdiven tırmanıcıUluslararası evden eve nakliyatAdaklıklazer epilasyonAnkara evden eve nakliyat